mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Fibrinoliticele (trombolitice)

Fibrinoliticele (trombolitice)






Fibrinoliticele, prin transformarea plasminogenului in plasmina, enzima trombolitica fiziologica, sunt capabile sa lizeze cheagul de fibrina. Aceasta are deseori, drept consecinta, recanalizarea vasului obturat prin trombus, cu restabilirea circulatiei locale. Plasminogenul nativ, format in ficat, este o glicoproteina care cuprinde 790 aminoacizi si are o greutate moleculara de 90000. Lantul de aminoacizi este format din cinci anse, mentinute prin legaturi disulfidice, care constituie si locurile de legare de fibrina. Activarea in plasmina consta in desfacerea legaturii arginina-valina (pozitiile 560-561 din lantul polipeptidiC) din molecula plasminogenului, ceea ce ii permite sa devina capabil de activitate proteolitica.

Plasminogenul poate fi activat in plasmina:


- pe cale intrinseca, dependenta de factorul XII al coagularii (putin importantA).
- pe cale extrinseca, prin activatorul tisular al plasminogenului format in endoteliul vascular si prin urokinaza, formata in celulele renale.prin activatori exogeni, ex. streptokinaza (enzima streptococicA) etc, acestea sunt folosite ca medicamente.


Efectul trombolitic al fibrinoliticelor poate fi util terapeutic in: IMA, embolia pulmonara, tromboza venoasa profunda si ocluzia arteriala periferica. Cu cat tratamentul este mai precoce, cu atat succesul terapeutic este mai probabil, existand chiar posibilitatea recuperarii zonei ischemiate.
Complicatia principala si comuna tuturor medicamentelor trombolitice este hemoragia; acestea neputand discerne intre trombusul oclusiv si cel hemostatic. Cazurile grave impun oprirea medicatiei, administrarea de perfuzii cu plasma si Ia nevoie, administrarea de medicamente antifibrinolitice.
Sunt contraindicatii: antecedentele recente de AVC, tromboemboliile coronariene recente, cancerul cerebral, HTA netratata, ulcerul gastroduodenal activ. Tromboliticele se administreaza numai iv, majoritatea au Tl/2 scurt; de aceea, se introduc in perfuzie pentru a mentine efectul in timp.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor