mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» ERITROPOIEZA

ERITROPOIEZA





Este o parte a hematopoiezei ( formarea tuturor elementelor figurate din sangE ) . Exista 6-8 linii distincte hematopoieticece pornesc de la o celula stem plurifunctionala : celula stem mieloida si celula stem limfoida
Eritropoieza este reglata , are un mare grad de autonomie si o mare complexitate .
Interese majore ale organismului sunt : pastrarea echilibrului acidobazic , transportul de O2 , apararea organismului .
Exista cooperari intre elementele sistemului imun si sistemul ce regleaza echilibrul acido-bazic .

Reglarea eritropoiezei


Eritropoieza porneste de la 2 celule stem : CFU si BFU . Aceste celule dau proeritroblastul , celula ce nu este diferentianta spre linia eritrocitara . Din el , prin etape succesive de multiplicare si diferentiere ajunge eritrocit in 7 zile .
In hematopoieza si in alte multiplicari , diferentiere si specializari celulare , un rol important il are apoptoza . Apoptoza este procesul prin care se diferentiaza celulele . in urma acestui proces , celula moare foarte rapid . Apoptoza scoate din circulatie elementele ratate sau care si-au indeplinit functia .
In necroza , celulele se altereaza incepand de la membrana la citoplasma care se revarsa in mediul intern . Aceste modificari ale membranei sunt recunoscute de macrofage ca nobn-self ( celulele sunt considerate antigenE ) , determinand reactia inflamatoare datorita sosirii imediate a celulelor sistemului imunitar .
In apoptoza , celula incepe sa moara de la centru ( dinspre nucleU ) , pastrandu-si membrana intacta ; deci apoptoza nu este insotita de reactie inflamatorie . Mai intai se distruge nucleul , apoi organitele ce ies din celula spre a fi fagocitate de macrofage ; in tot acest timp , membrana ramane intacta . Procesul dureaza cateva zeci de minute , maxim 30 de min .
In eritropoieza asistam la un proces tipic de apoptoza . Procesul de formare a hematiei consta intr-o incarcare mare cu Hb , rezultata din sinteza proteica . in hematie iese nucleul , ies organitele celulare , ca si in apoptoza .
Deci , apoptoza nu este doar un proces programat de moarte celulara , ci si un proces de diferentiere celulara .


Reglarea eritropoiezei prin factori stimulatori ( factori de cresterE )
1. NGF ( nerve grow factoR ) - este primul factor de crestere descoperit . Este produs de firboblasti si macrofage , fiind indispensabila dezvoltarii ganglionilor simpatici .
2. Eritropoietina - este un factor proteic cu rol de stimulare a eritropoiezei . Are efect mai puternic pe ultimul progenitor CFU-E , si mai slab pe BFU-E .
3. Interleukinele : IL1 si IL3 nu regleaza numai eritropoieza ci si hematopoieza .
Seria limfoida este stimulata de CSF ( colony stimulated factoR ) .
Eritropoieza este stimulata prin factori de stimulare ai seriei mieloide . De asemenea , exista s un control inhibitor al eritropoiezei . Dintre factorii inhibitori :

1. TGF 


2. Prostaglandinele E

3. Lactoferina


4. Izoferitinele acide

1,2,3,4 inhiba puternic BFU si mai putin CFU .


Eritropoieza dureaza aproximativ 6 zile , in ziua a 7-a celula stem " odihnindu-se " .
Un rol important in eritropoieza il au macrofagele si stroma in care se formeaza . Macrofagele reprezinta depozit de materii prime : Fe , aminoacizi pe baza carora se formeaza Hb .
Exista anemii in care concentratia de Hb si numarul hematiilor scad prin eritropoieza ineficienta .
In eritropoieza ineficienta hematiile nou formate sunt distruse de macrofage , efortul de incarcare cu Hb a hematiei fiind zadarnic .
Hematia poate sa nu fie complet distrusa , de exemplu , odata cu expulzarea nucleului sa se expulzeze o parte din citoplasma ce inconjura nucleul , pierzandu-se astfel o cantitate de Hb .
Dintre hormonii care stimuleaza eritropoieza , amintim :
1. STH

2. Tiroxina


3. Testosteronul

4. Catecolaminele


Exista si hormoni care inhiba eritropoieza : estrogenii .
Eritropoieza este stimulata si de aportul de hrana , Fe , vitamine ( acidul folic, vitamina B6 , B1 , C sunt vitamine antianemicE ) .Inelul porfirinic nu se poate sintetiza in carenta de vitamina B6 , iar sinteza hemului are drept coenzima vitamina C . La subnutriti apar carente de Fe , vitamine , proteine , ce duc la anemii .
Exista si anemii prin hipoproductie : celula stem este inactiva , datorita factorilor inhibitori ce actioneaza asupra sa .
De retinut ca in anemia prin hipoproductie nu de adminitreaza vitamina B12 . Aceasta vitamina stimuleaza sinteza de ADN si intervine in refacerea mucoasei digestive si a celulelor din piele . Deci in carenta de vitamina B12 apar sindroame cutanate , digestive , nervoase , predominand sindromul anemic ( aceasta datorita faptului ca aceasta vitamina este factorul de maturare al hematiiloR ) .


Structura hematiei


Eritrocitul , datorita formei sale are un raport mare suprafata / volum , de aceea hematia se poate deforma usor .
Sferocitoza = boala in care forma hematiei este sferica ; fiind sferica , se va sparge pentru ca nu poate suporta tensiunea la care este supusa .
Membrana hematiei are o compozitie ce difera cu varsta : hematiile tinere au o membrana diferita de cele batrane . Printre proteinele de pe membrana exista si antigene : Ag A , Ag B , dar in schimb nu exista molecule ale complexului major de histocompatibilitate ( CMH ) . CMH lipseste de pe hematie , sprematozoid , neuroni . in bistratul extern al membranei exista lecitina , iar in bistratul intern se gasesc cefaline . Hematiile tinere au multe lecitine multe la exterior , deoarece are o enzima numita translocaza ce capteaza si transporta spre interior cefalinele . Cu timpul translocaza se uzeaza si spre batranete creste procentul de cefaline la exterior .intre cele 2 bistraturi de lipide se gaseste colesterol ; scaderea concentratiei de colesterol duce la schimbarea formei hematiei ( sferocitoza + hemolizA ) ; acest colesterol exista in varianta libera , neesterificata . Daca in plasma exista o enzima care esterifica colesterolul din plasma , nu se mai poate face schimb intre coletsrolul din hematiei si cel din plasma .
Daca in membrana exista translocaza insuficienta , hematiile stau in circulatie numai 30 de zile .
In membrana hematiei exista si proteine :

- pompa de schimb Cl / HCo3


- pompa Na / K
- glicoforina - proteina integrala , ce poarta pe partea sa exterioara antigenele M si N
Citoplasma - este formata din 34 % reziduu uscat si 65 % apa .
Din 100 g reziduu uscat , 95 g este reprezentat de Hb , 3-4 g este reprezentat de alte proteine si 1-2 g de minerale . La 1 dl de hematii avem 34 g Hb .
Resursele energetice : energia este produsa prin glicoliza . Citoplasma este bogata in sisteme antioxidante : O2 coroziv si Fe corodabil .Deci hematia transporta O2 , dar nu-l consuma .

Structurile anticorozive biochimice :


- diaforazele de tip NADP : glutation reductaza
- daiforazele de tip NADH : methemoglobin reductaza , SOD
Sistemele anticorozive structurale :
- franjurile hemului asigura o protectie anticoroziva asupra Fe
- separarea hem -urilor
- histidina proximala F8 accepta 1 electron de la Fe , iar ce distala E7 cedeaza 1 electron ionului de Fe .


Rolurile eritrocitului :


1. Transportul gazelor

2. in echilibrul acido-bazic


3. Rol de clearence al complexelor Ag-Ac . Hematiile incarcate cu complexele imune , se duc in splina unde sunt curatate de aceste de aceste complexe .Aceasta functie este foarte importanta pentru a proteja rinichiul de blocare cu complexe Ag-Ac ce sunt retinute la acest nivel .


Hemoliza fiziologica
Este procesul normal de distrugere a hematiei . Hematia imbatraneste pentru ca nu are nucleu si ribozomi , si traìeste atata timp cat exista translocaza si hemoglobina . Hematia batrana devine tot mai mica , mai sferica , mai rapida , mai bogata in acid sialic . Scad enzimele antioxidante si creste cantitatea de methemoglobina . Cefalina creste procentual in stratul extern al membranei , constituind un sistem antigen pentru macrofage . Aceste modificari de la suprafata membranei sunt semnale pentru macrofage , ce declanseaza distrugerea hematiei .
Hematia poate fi distrusa si prin spargere .
Hematiile trec prin capilare inguste in al caror perete exista macrofage ce " vad " daca hematia este batrana sau tanara . in splina exista macrofage care distrug hematiile batrane si repara pe cele tinere cu defecte mici . in ficat , exista macrofage ce distrug doar hematiile cu defecte foarte mari . in capilarele inguste hematiile cu defecte se sparg .
Hemolizele pot fi :osmotice sau mecanice .
In anemiile hemolitice , maduva galbena devine rosie , iar in tratament nu se administreaza vitamina B12 . Cauzele acestor anemii tin fie de calitatea hematiei , fie de splina ( in speciaL ) - splinesplenism . in urma hemolizei se pune in libertate Hb . Daca se hemolizeaza pre mult sange , proteina transportoare de Hb se blocheaza si nu mai transporta Hb , aceasta ajungand sa se filtreze in urina . Urina devine astfel rosie ( hemoglobinuriE ) . Daca Hb ce se filtreaza este in cantitate mare , Hb precipita in tubii uriniferi producand insuficienta renala . Daca urina este rosie , dar limpede , este vorba de hemoglobinurie , iar daca este rosie si tulbure , avem de-a face cu hematurie . Exista hemoglobinurie de efort ( apare la oamenii sanatosI ) .
Catabolismul Hb  vezi biochimie .



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor