Este un derivat al acidului gama-aminobutiric care actioneaza ca si agonist al receptorilor GABA. Efectul miorelaxant este mai intens in cazurile cu spasticitate de cauza spinala. Actioneaza prin inhibarea eliberarii de neurotransmitatori excitatori la nivelul neuronilor alfa-motori si a celor intercalari de la nivelul maduvei spinarii; efectul este unul de inhibitie presinaptica, prin actionarea receptorilor GABAB, cu cresterea conductantei pentru ionii de K+ si hiperpolarizare; consecutiv, este impiedicat influxul de calciu si eliberarea neurotransmitatorului. Baclofenul poate sa diminueze durerea la pacientii cu spasticitate, prin inhibitia eliberarii substantei P la nivel spinal.
Indicatii terapeutice: pacientii cu paraplegie sau tetraplegie prin scleroza in placi, hipertonia musculara spastica din diverse afectiuni ale maduvei (de natura infectioasa, degenerativa, traumatica, neoplazicA). Este mai putin eficace in starile spastice de cauza cerebrala.
Efecte adverse: sedarea, stari confuzionale si halucinatii la batrani cu leziuni cerebrale, creste frecventa crizelor convulsive la epileptici. Este contraindicat in caz de psihoze, la epileptici, la cei cu parkinsonism. Se prezinta sub forma de comprimate de 10 mg si 25 mg. Tratamentul se incepe cu doze mici, de 5 mg de 2 ori pe zi si se creste treptat, pana la 5-10 mg, de 4 ori pe zi.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor