mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Farmacologia sangelui

Farmacologia sangelui




1.Antitromboticele = medicamente ptr tratarea profilactica sau curative a trombozelor arteriale sau venoase. Tromboza vasculara implica coagularea sangelui , agregarea plachetara si procesul fibrinolitic care se oppune trombogenezei. Acest proces provoaca alterarea partial sau totala a lumenului vascular cu diminuarea sau suprimarea circulatiei locale. In cazul trombozei venoase, factorul determinant este coagularea cu formarea asa numitului thrombus osu. Pentru tromboza arterial, fenomenul primar consta in agregarea plachetelor , declansata de leziunea endoteliului vascular care determina formarea trombusului alb. Procesul fibrinolitic se opune trombogenezei. Medicamentele antitrombotice pot actiona prin: inhibarea coagularii, inhibitoare ale functiilor plachetar , stimularea lizei trombusului.
1.1.Anticoagulantele. sunt medicamente care actioneaza in sensul impiedicarii procesului coagularii prin formarea trombusului, duc la profilaxia accidentelor embolic, Sunt folosite pentru prevenirea trombozei venoase fiind utile purtatorilor de valve cardiac proteticesi la toti cei care sunt supusi riscului embolic. Tratamentul cu anticoagulante trebuie monitorizat clinic, si biologic pentru a preveni accidentele hemoragice. Complicatia majora este reprezentata de hemoragii, care survin la supradozare, dar si la doze normale , in cazul bolnavilor cu insuf Hepatica si/sau renala. Riscul este considerabiil crescut in prezenta unor deficiente ale hemostazei , care constituie contraindicatii absolute.Contraindicata la varsta inaintata, preexistenta unor leziuni care sangereaza. Interventii chirurgicale.
A.Heparina. este un polizaharid anionic. , actiunea anticoagulanta a heparinei este de tip fiziologic, se exercita asupra unor factori plasmatici ai coagularii, este imediata si de durata relative scurta., heparina este inactive pe cale orala , datorita facpului ca este degradata de sucurile digestive si nu traverseaza membranele biologice la acest nivel. Heparina standard se foloseste sub forma de sare sodica, 5000UI/ml, pentru adm. Iv in bolus sau perfuzie sis are calcica(calcipariN),25000 UI/ml pt adm. Subcutanata. Ptr administrarea sc se prefer solutiile concentrate de heparina , ptr evitarea aparitiei hematoamelor la locul administratii.heparina este indicate in administrarea iv pentru tratamentu curative al trombozei venoase profunde si al emboliei pulmonare., mai este recomandata si in tratamentului sindroamenlor coronariene acute in asociere cu acidul acetilsalicilic si in sindromul de ischemie periferica acuta. Administrarea sc este indicate in profilaxia trombozei venoase profunde si a emboliei pulmonare. Heparina provoaca hemoragiile digestive inferioare" class="alin2">hemoragii relative frecvent, insuficienta renala , varsta si asocierea cu aspirina pot fi factori favorizanti. Antidotul specific in hemoragiile severe este sulfatul de protamina. Alt effect nedorit este trombocitopenia..heparina nu strabate bariera placentara m fiind folosita in timpul sarcini. Este contraindicate in hemragiile sau sindroamele hemoragipare, a ulcerului gastric si duodenal active. Se impune prudent la bolnavi cu HTA, insuf. Hepatica si/sau renala, antecedente ulceroase , varsta inaintata.
HEPARINELE CU MASA MOLECULARA MICA= caracteristica biologica consta in inhibarea factorului Xa , inhibarea trombinei fiind aproape nula datorita faptului ca aceasta nu se poate lea de heparine cu dimensiune moleculaa mica. Biodisponibilitatea este superioara heparinei standard si timpu de injumatatire mai lung. Efectul se mentine intre 16- 18 ore. Se administreaza in injectii sc, in prize zilnica in scop profilactic si la 12 ore in scop curative. Reactiile adverse si contraindicatiile sunt identice cu ale heparinei conventionale. Cele mai des utilizate medicamente sunt: nadroparina(fraxiparinA)enoxaparina(clexanE),reviparina(clivariN).
B.ANTICOAGULANTE ORALE. mai sunt numite si cumarinice acestia actioneaza ca si antivitamine K si sunt actice pe cael oralaefectul anticoagulant se instaleaza lent si durabil.Anticoagulanetle cumarinici impiedica sinteza hepatica a factorilor coagularii dependete de vitamina K , producanduse o scadere a concentratiei de protombina , factor 7, 9 si 10. Anticoagulantele cumarinice se absorb bine in intestine , se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 90- 99% , sunt metabolizate in ficat; trec prin bariera placentara si in laptele matern.Indicatii terapeutice : sunt indicate in tratamentul trombozelor extensive ale venelor profunde de la nivelul membrelor inferioaresi pentru profilaxia accidentelor embolic dupa interventii chirurgicale, pot fi utile la bolnavii cu valvule cardiac protetice si grefe vasculare. in asociere cu antiagregante plachetare, se pot folosi si in unele cazuri de infarct miocardic acut. Accidentele hemoragice sunt frecvente si pot fi foarte grave considerand durata lunga a tratamentului si a efectului anticoagulant dupa opreirea administrarii. Tratamentul acestor accidente se face cu fitomenadionasi transfuzie de sange, daca este cazul. Daca in timpul administrarii anticoagulantului cumarinic devine necesara o interventie chirurgicalade urgent, se administreaza fitomenadiona cu o zi inaintea operatiei, pentru antagonizarea temporara a efectului antoicoagulant .Medicul stomatolog va interoga folosirea acestot medicamente, inaintea inceperii unor procedure care implica sangerare, incaz afirmativ, va proceda ca mai sus. Unele stari patologice pot influenta efectul cumarinicelor astfel: deficitul de vitamina K, bolile hepatice, insuficienta cardiac, cresc efectul anticoagulant= in timp ce hiperlipidemia , diabetul , hipotiroidismul il scad. Contraindicatii: sarcina, alaptare, diateze hemoragice, HRA maligna , iminenta de avort, ulcere gastroduodenale active, insuficienta hepatica sau renala grava. Interactiuni medicamentoase: efectul anticoagulant poate fi potentat prin diverse mecanisme de urmatoarele medicamente: steroizi anabolizanti, antiaritmice, antibiotic, disulfiram, acid etacrinic, metronidazol, sulfamide, antidiabetice orale, toate antiinflamatoarele nesteroidiene. Inhibarea efectului anticoagulant se produce la administrarea concomitenta de fenobarbital , rimfampicina, carbamazepina,contaceprive orale,colestiramina. 1.ACENOCUMAROL(trombostoP) este un anticoagulant cumarinic cu potenta mare. Efectul se instaleaza in 1-2zile si se mentine 2-3 zile dupa intrerupere. Doza uzuala de atac 4mg/zi incazul unui timp Quick >50% sau 2mg/zi cand acesta este cuprins intre 30-50%.tratamentul de intretinere 1-2 mg/zi.
1.2.ANTIAGREGANTELE PLACHETARE. Ele inhiba diferite functii ale plachetelor ducand la blocarea formarii trombusului plachetar. Plachetele sunt factorul hemostazei responsabil de tromboza arterial. Aceasta initiate de lezarea endoteliului vascular, de natura aterosclerotica.Ele sunt utile pentru profilaxia trombozelor arteriale si a trombozei pe material protetice. Eficacitatea lor este reala putand fi folosite si in tratamentul cardiopatiei ischemice, in urmarirea post -IMA, post by-pass aorto-coconarian, post angioplastie coronarian percutana si in accidente vasculare ischemice cerebrale. Inhibitoarele agregarii plachetare folosite in practica , current sunt urmatooarele: ACIDUL ACETILSALICILIC = este un ains , are actiune antiagreganta de lunga durata. Administrarea oral, in doza unica prelungeste timpul de sangerare, cateva zile. Inhibarea functiilor plachetare, se produc prin degradarea ireversibila a ciclooxigenazei cu blocarea consecutive a TxA2. Ca agregant plachetar se administreaza in doze cuprinse intre 75-325 mg/zi. Se poate administra si discontinuu, de exemplu 2x500 mg/saptamana. De preferabil sa se administreze doze diurne de 75-100 mg conditionate in preparate enterosolubile. Astfel folosiite preparatele sunt bine suportate si fenomenele de iritatie gastric sunt rare. Dipiridamol(persantin.)



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor