mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Adrenalina (Suprarenin )

Adrenalina (Suprarenin )




Este o catecolamina naturala, cantitatea cea mai mare se gaseste in MSR; se mai afla in cantitati mici in celulele cromafine, in SNC. Pe cale orala se absoarbe bine, dar are o biodisponibilitate redusa (este metabolizata la prima trecere prin ficaT). Se administreaza parenteral, in injectii se (uzuaL), im si iv. Efectele adrenalinei sunt consecinta stimularii tuturor receptorilor adrenergici cu vasoconstrictie splahnica, subcutanata, renala, midriaza, contractia muschilor pilomotori, cresterea agregarii plachetare, efecte asupra inimii (creste frecventa cardiaca, efect inotrop-pozitiv, dromotrop-pozitiv, batmotrop-pozitiV), bronhodilatatie, relaxarea musculaturii netede intestinale, relaxarea miometrului, intensificarea lipolizei in tesutul adipos (mai ales la rozatoarE). Asupra SNC efectele sunt mai complexe (reactie de trezire pe EEG, somnolenta, analgezie, catatonie, efect anticonvulsivanT).
Indicatii terapeutice: socul anafilactic (medicamentul de electiE), unele stari alergice (urticarie, edem angioneurotic, boala seruluI), oprirea hemoragiilor locale (epistaxiS), tratamentul crizei de astm bronsic (cand nu avem alte medicamentE), in asociere cu unele anestezice locale cum ar fi lidocaina, in stomatologie.
Efecte adverse: la doze terapeutice adrenalina produce neliniste, paloare, tahicardie, palpitatii, aritmii benigne, cefalee, vertij. La doze mari, efectele adverse sunt importante, prin cresterea presiunii arteriale poate produce hemoragie cerebrala si edem pulmonar acut, iar prin stimularea cordului poate produce aritmii severe, mergand pana la fibrilatie ventriculara.
Preparate. Posologie. Adrenalina se gaseste sub forma de clorhidrat de adrenalina, fiole de 1 ml l%o (contin 1 mg/l mL) -pentru administrare injectabila si flacoane de 20 ml sol. l%o, pentru administrare orala. In socul anafilactic se administreaza 0,3-0,5 mg se, repetat la 3-5 minute. In cazurile extreme se administreaza in injectii iv 0,3-0,5 ml din sol. 1/10 000.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor