mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Chirurgie plastica si reparatorie
» Adversuten

Adversuten









Prezentare farmaceutica adversuten
Antihipertensiv prin blocare ˛1 - adrenergica selecti; provoaca dilatatie arteriala si venoasa cu scaderea moderata a presiunii arteriale si tahicardie modesta, nu modifica practic circulatia renala; in insuficienta cardiaca scade pre- si postsarcina, usurand munca inimii; efectul antihipertensiv incepe dupa 2-3 ore de la administrarea unei doze orale si se mentine 6-l0 ore.


Indicatii
Hipertensiunea arteriala esentiala sau secundara, in toate stadiile - ca prim medicament sau in asociatie cu un diuretic, eventual cu alte antihipertensive; insuficienta cardiaca congesti care nu raspunde la diuretice si digi


talice (se asociaza); boala si sindrom Raynaud.


Actiune terapeutica
Comprimate continand prazosin 1 mg sau 5 mg, sub forma de clorhidrat (flac. cu 20, 50 sau 100 buc).


Mod de administrare adversuten
Oral, in hipertensiunea arteriala se incepe cu o doza de 0,5 mg (1/2 comprimat a 1 mg) seara la culcare, apoi 0,5 mg de 2-3 ori/zi, crescand la interle de 3-7 zile, in functie de raspuns, pana la doza utila, care este de 4-l5 mg/zi (fractionat), fara a depasi 20 mg/zi.Ľn insuficienta cardiaca congesti se incepe cu 0,5 mg de 2-4 ori/zi, crescand la 2-3 zile, pana la doza utila 4-20 mg/zi (fractionat); doza se sileste in functie de simptomele cardio-sculare, urmarind eventual si diferiti parametri hemodinamici. Ľn sindromul sau boala Raynaud se incepe cu 0,5 mg de 2 ori/zi, crescand saptamanal, dupa nevoie - doza utila obisnuita este de 1-2 mg de 2 ori/zi.


Reactii_adverse
Uneori hipotensiune ortostatica, mai ales la inceputul tratamentului - prima doza poate provoca ameteli, palpitatii, lesin (se incepe cu o doza mica, administrata la c


ulcare); rareori somnolenta, cefalee, ameteli, tulburari de vedere, congestie nazala, edem, uscaciunea gurii, greata, diaree, depresie, impotenta sexuala, eruptii cutanate; poate inrautati starea bolnavilor cu angina pectorala (se asociaza obligatoriu cu propranolol sau nifedipina).


Contraindicatii adversuten
Alergie la prazosin; nu se recomanda in insuficienta cardiaca de cauza mecanica (stenoza mitrala, stenoza aortica, embolie pulmonara, pericardita constricti); prudenta in timpul sarcinii si alaptarii, nu se administreaza la copin sub 12 ani; prudenta si doze mici la batrani si in prezenta insuficientei renale ansate. Prazosinul are efect aditiv cu diureticele si alte antihipertensive (atentie la doze); prudenta in asocierea cu blocante beta-adrenergice si blocante ale canalelor calciului (risc de hipotensiune ortostatica acuta); prazosinul poate determina rezultate fals-pozitive in screening-ul biochimic al feocromocitomului (VMA si MHPT in urina).


Sinonime si alte medicamente
Hypose, Minipress.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole




  Sectiuni Chirurgie plastica si reparatorie:


La ce afectiuni se indica acest medicament?
Cum se poate folosi?
Are indicatii sau contraindicatii?
Metode de tratament si diagnostic.
 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024