mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Abordarea pacientului cu boala de sistem respirator
Index » Bolile sistemului respirator » Abordarea pacientului cu boala de sistem respirator
» Radiografia toracica

Radiografia toracica







Radiografia toracica reprezinta deseori evaluarea initiala a pacientilor cu simptome respiratorii, dar poate evidentia precoce boala la pacientii fara simptome. Poate ca cel mai comun exemplu al acestei din urma situatii il reprezinta descoperirea unuia sau mai multor noduli sau mase tumorale pulmonare atunci cand radiografia este realizata pentru un alt motiv decat evaluarea simptomelor respiratorii.
Anumite posibilitati de diagnostic sunt deseori sugerate de aspectul radiografie. O opacitate localizata, implicand spatiile aeriene, este deseori descrisa ca avand un caracter alolar, interstitial sau nodular. in schimb, cresterea radiotransparentei poate fi localizata, sub forma de chist sau bula, sau generalizata, asa cum apare in emfizem. Radiografia toracica este, de asemenea, utila pentru detectarea afectiunilor pleurale, in special daca acestea se manifesta prin prezenta de aer sau lichid in spatiul pleural. Un aspect anormal al nilului si/sau al mediastinului poate sugera o masa tumorala sau o marire a nodulilor limfatici.


Un rezumat al principalelor diagnostice sugerate de aceste aspecte radiologice comune este prezentat in elul 249-2.
Evaluarea diagnostica suplimentara Informatii suplimentare pentru clarificarea anomaliilor radiologice sunt deseori obtinute prin intermediului tomografiei computerizate a toracelui ( modulul 251). Aceasta tehnica este mult mai sensibila decat radiografia standard in detectarea anomaliilor subtile, putand sugera prezenta dirselor afectiuni pe baza caracterului acestora si fiind foarte utila in evaluarea cantitativa a aspectelor radiologice specifice. Folosirea altor studii imagistice, incluzand rezonanta magnetica nucleara si scintigrafia, ultrasonografia si angiografia, sunt discutate in modulul 251.
Afectarea functiei pulmonare ca rezultat al bolii aparatului respirator este evaluata obiectiv prin testele functionale pulmonare, iar schimburile gazoase sunt evaluate prin masuratori ale gazelor sangvine arteriale sau prin oximetrie (modulul 250). Facand parte din cadrul testelor functionale pulmonare, cuantificarea fluxului expirator fortat evalueaza prezenta afectiunilor obstruc-ti, care se observa in bolile ce afecteaza structura sau functia cailor respiratorii, cum ar fi astmul sau boala pulmonara obstructiva cronica. Masurarea volumelor pulmonare evalueaza prezenta afectiunilor restricti, observate in cadrul bolilor pulmonare parenchimatoase, afectiunile pompei respiratorii si in cadrul proceselor ocupatoare de spatiu ale pleurei.


Bronhoscopia este utila in anumite situatii pentru vizualizarea anomaliilor cailor respiratorii si pentru obtinerea unei varietati de mostre atat de la nilul cailor respiratorii, cat si de la nilul parenchimului pulmonar (modulul 251).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor