mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Psihiatrie
Index » Boli si tratamente » Psihiatrie
» Schizofrenia: concepte

Schizofrenia: concepte







Persoanelor cu schizofrenie le este greu sa raspunda la intrebarile despre senzatiile lor ciudate; o manifestare care se intalneste in mod repetat este aceea ca senzatiile au o incarcatura personala puternica. Uneori pacientii devin complet absorbiti de senzatiile lor, ignorand sau uitand complet de responsabilitatile cotidiene. Alteori, pacientii indeplinesc in mod normal multe obligatii de viata.


Modele de prezentare ale schizofreniei

Ca o tulburare a gandirii: Persoana este incapabila sa deosebeasca lumea interioara de cea exterioara si nu prezinta nici un etalon valabil care sa-i confirme realitatea dincolo de propriile senzatii, de ex., pacientul poate crede ca radioul vorbeste cu el personal sau ca alte persoane pot auzi gandurile lui. Acestea il fac sa fie predispus la mai multe halucinatii si deliruri.
Pentru a intelege acest model nu trebuie sa te lasi prins de discutiile filozofice despre realitatea lumilor interioare si exterioare. Se poate observa simplu ca cei mai multi dintre noi deprindem obisnuinta (sau trucul?) de a face aceasta deosebire (chiar daca este sau nu justificat sa facem asa) si folosim aceasta obisnuinta drept \"baza\" pe care ne intemeiem viata in societate. Daca nu putem realiza acest truc lumea noastra piere in haos.


Ca o boala comportamentala: Schizofrenia este un model de reactii de eschivare bine invatate. Comportamentul reprezinta boala.
Ca fapul ispasitor al societatii:1\'2 Schizofreniai este un produs creat si lansat de medicii psihiatri, care le da posibilitatea sa realizeze munca ingrata a societatii (intemnitarea nesupusilor). Aceasta este o actualizare a credintei stravechi exprimate de Sofocle ca \"aceia pe care zeii vor sa ii distruga, mai intai ii innebuneste\" - adica, pe acele persoane pe care societatea vrea sa le distruga (sau sa le uite), mai intai le caracterizeaza ca fiind nebune.3
Ca o boala de familie:4 Familia schizofrena este aceea in care membrii schimba mesaje confuze si contradictorii care pot fi reconciliate numai cand un membru al familiei incepe sa comunice cu realitatea - deci schizofrenia este privita ca o modalitate de a face fata insuporilului. Iata o mama \"schizofrena\" care comunica mesaje contradictorii fiicei ei ce are probleme cu examenele : \"Examenele tale sunt foarte obositoare - si inteleg perfect de ce te-ai incuiat in camera ta. Fac orice pot ca sa te ajut. Trebuie sa intelegi ca eu si cu tatal tau suntem foarte stresati din aceasta cauza: daca aceasta va determina despartirea noastra va fi vina ta.\"


Ca o boala fizico-chimica: Imaginile care evidentiaza functia SNC (tomografia cu emisie de pozitroni si tomografia prin emisie monofoto-nica) arata modificari fine ale hipocampusului si lobului temporal (unde s-a raportat ca lipsesc receptorii pentru glutamat) in schizofrenie.
Ca o boala politica:6 Cei care cred ca pot ameninta statul puternic si monolitic prezinta manifestarea principala a schizofreniei - un sentiment de instrainare care necesita \"tratament\" urgent: acesta a fost destinul multor dizidenti din fosta Uniune Sovietica.
Modelele nu trebuie sa fie in contradictie. Studiile contradictorii asupra schizofreniei, efectuate pe gemenii monozigoti (in care modificarile din hipocampus sunt evidentiate numai la cei care prezinta schizofrenie) s-ar putea explica prin ipoteza unui efect genetic care pentru a se exprima, este conditionat deciside mediul inconjurator.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor