mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cornee
Index » Boli si tratamente » Oftalmologie » Cornee
» Keratoplastie perforanta

Keratoplastie perforanta





Succesul unei homogrefe corneene este conditionat de supravietuirea endoteliului transtat. Numerosi autori au aratat ca endoteliul homogrefelor are o densitate mai mica decit endoteliul subiectilor normali.
Plecind de la analiza anumitor parametri (densitatea sau suprafata celulara, coeficientul de riatie al suprafetei, procentul celulelor hexagonale) s-au urmarit, pe un lot de 50 pacienti cu transt perforant de cornee :
' analizarea si aprecierea cantitati a riatiilor morfo-metrice endoteliale ;
' studierea iactorilor susceptibili de a influenta evolutia endotetiala a acestor grefe.
Material si metoda .\'
Din cele 50 de transte perforante 30 au fost pe ochi cu cristalin, 4 pe ochi afak, iar in 16 cazuri exista pseudofak (in 10 din ele de CA, in celelalte de CP).
Cazurile studiate au avut o vechime a transtului de la o luna la 6 ani (media vechimii, 17 luni).
Corneele au fost prelete sterile, in primele 6 ore de la decesul pacientilor si au fost pastrate 24'48 h intr-un mediu de conserre. Majoritatea grefelor au fost de 8 mm, iar sutura se efectuase cu fir monofilament 10.0 surget. Toate cazurile benefidasera de tratament corticoid local (cel putin 6 luni).
Nu s-a at starea pre- si postoperatorie a grefoane-lor. Grupul martor a cuprins un numar de 30 persoane cu ochi indemni.


Examenul endolelial.

S-a utilizat un microscop specular do tip contact (Pockling-ton) care vizualizeaza un cimp celular ce cuprinde in jur de 2.000 celule normale.


Analiza imaginii :

Imaginea microfotografica (marita de 198 ori) este transmisa pe un ecran video. Conturul celulelor este desenat pe ecran cu ajutorul unui creion electronic. Suprafata de studiu corespunde la 0,097 mm2.
Principiul de masura este de a numara toate celulele continute in intregime sau partial in aceasta fereastra. Pentru fiecare cornee s-a calculat :
' densitatea celulara endoteliala medie ;


' suprafata celulara medie ;

' coeficientul de riatie al suprafetei (polimorfismul);
' procentul de celule hexagonale (pleomorfismul). Rezultate :
S-a remarcat faptul ca densitatea endoteliala diminua rapid in primele 3 luni dupa transt, continua sa scada in timpul primului an, dar in ritm mai redus, pentru ca apoi sa se silizeze.


S-au schematizat 3 perioade :

I. ' de la 0'3 luni : descrestere celulara rapida si importanta 0'66% ;
II. ' de la 3 luni ' 1 an: descrestere treptata la sfirsi-tul anului s-a gasit o pierdere de 52% ativ cu martorii;
III. ' de la 1'6 ani : pierderea de celule endoteliale nu mai este semnificati (3%)-
Coeficientul de riatie al suprafetei celulare este superior celui al martorilor, neobservindu-se modificari semnificative in functie de timpul scurs de la interventia chirurgicala.In ceea ce priveste procentul celulelor hexagonale, se re~ marca o scadere semnificati a acestuia dupa 3 iuni. Procentul continua sa scada pina la 1 an dupa care apare o crestere progresi atmgind 60% la 6 ani dupa operatie.
Factorii ce influenteaza prognosticul endotelial al unei grefe de cornee :
1. Etiologia afectiunii care a determinat grefa : kerato-plastiile efectuate pentru leucom posttraumatic sint mai numeroase ativ cu cele pentru distrofii endoteliale sau opacitati corneene.
2. Virsta donatorului : corelatia inversa intre virsta donatorului si densitatea endoteliului grefei corneene.
3. Influenta cristalinului sau o pseudofakului. S-a obsert ca numai coeficientul de riatie al suprafetei (polimorfismul) poate fi influentat de prezenta sau absenta cristalinului artificial.
4, Hialuronatul de sodiu (Healon) ' amelioreaza supravietuirea endoteliala si pastreaza in parte morfologia celulara.


Discutii :

Reducerea densitatii celulare continua multe luni dupa interventie, apoi se silizeaza. Pierderea celulara initiala este consecinta metodei de conserre si a traumatismului chirurgical. Weekers considera ca timpul maxim de conserre este de 4 zile dupa care numarul de celule moarte creste rapid. Pierderea endoteliala secundara traumatismului chirurgical este importanta.
Pierderea celulara din primul an se datoreaza reactiilor imunitare, iar pe de alta parte redistributiei celulare endoteliale. S~a obsert cresterea gradului de compatibilitate proportional cu numarul de compatibilitati IILA. Reactia imuno-logica contra grefonului (care nu se selecteaza pe criterii de histocompatibilitate) este responsabila in parte de moartea celulelor, fapt ce determina prescrierea de corticoizi locali cel putin 1 an dupa grefa.
Alt factor responsabil de reducerea densitatii celulare este redistribuirea celulara : celulele endoteliale centrale ale donatorului migreaza catre periferie si se aseaza pe coroana periferica a receptorului. In plus exista o migratie a celulelor primitorului spre grefon.
Dupa perioada de remaniere initiala (6 ani) imbatrinirea endoteliului grefat fi apropiata de imbatrinirea fiziologica.
Silitatea coeficientului de polimorfism (riatia suprafetei) sugereaza ca celulele endoteliale cresc proportional cu suprafata pentru a acoperi pierderile.
Doi\' parametri sint esentiali pentru a evolua procesui ci-catricial al endoteliului transtat : densitatea si forma celulei. Resilirea formei hexagonale a celulelor arata silizarea structurala a endoteliului cu oprirea pierderilor celulare.
Microscopia speculara cu analiza morfologica a endoteliului se constituie astfel intr-un mijloc important de supraveghere a evolutiei keratoplastiilor, permitind depistarea unei reactii de rejet in stadiu infracelular (78).
NA : Dupa alti autori trebuie controlat polimorfismul si pleomorfismul. Primul crescut si secundul scazut sint semne de prognostic rezert.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor