mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Dermatologie
Index » Boli si tratamente » Dermatologie
» Psoriazisul

Psoriazisul







ceasta maladie cutanata inflamatorie, proliferativa, papulo-scuamoasa, recidivanta, in care turnorul epidermic este mult crescut (ciclul celular este scurtat de la aprox. 311 h la de ex. 36 h) afecteaza >2% din rasa alba (caucaziana) (frecnt la fumatori si/sau consumatori de alcool, mai putin frecnt la negri). Histologie: alungarea crestelor interpapilare si papilelor (+/- edem), absenta stratului granulos; parakeratoza si formarea de microabcese Munro pana la migrarea neutrofilelor in afara capilarelor papilare dilatate.
Aspect Poate aparea la orice varsta (eruptie de scutec, p. 210), in medie - 28 ani. Leziunea principala este o placa rosie acoperita de scuame argintii in zonele paroase ale corpului. Placile pot fi gutate (in picatura), geografice sau circinate (inelare). Scuamele si proeminenta lipsesc in zonele intertriginoase (inghinal, axile). Deseori este afectata pielea de pe suprafetele de extensie - coate, genunchi.


Daca sunt afectate mainile si picioarele, se formeaza pustule sterile (pustuloza palmara) si fisuri foarte neplacute. Pustuloza poate conduce la o forma grava de boala, cu febra, leucocitoza si limfopenie; poate fi declansata de intreruperea corticoterapiei sistemice. Agravarea psoriazisului poate duce la eritrodermie totala.
Semne. Fenomenul Koebner: traumatismele fizice (de ex. plagi, presiunea calotei palariei, arsuri solare, grataj) rezulta in aparitia de placi liniare.
Semnul Auspitz: hemoragii punctiforme pe masura ce scuamele sunt detasate de placi.


Psoriazis extracutanat. Depresiuni punctiforme ungheale; noduli corneeni; edeme; leziuni hepatice; artropatia, care apare la 7% din pso-riazici in 1 din 5 moduri:
1. Afectarea articulatiilor interfalangiene distale, cu depresiuni ungheale si onicoliza.


2. Ca spondilita anchilozanta.

3. Ca artrita reumatoida.
4. Poliartrita asimetrica a articulatiilor mari, cu dactilita.
5. Artrita mutilanta: eroziuni sere ce produc \"mana in lornion\" (\"main en lignette\").



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor