mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Dermatologie
Index » Boli si tratamente » Dermatologie
» Eruptii fotosensibile

Eruptii fotosensibile


Share

Fotosensibilitatea se poate datora luminii vizibile, sau razelor U (320-400 iun, reprezentand 90% din razele ultraviolete solare) sau UVB (de energie mai mare, deci mai nocive, 290-320 nm). UVC (200-290 nm) sunt filtrate de stratul de ozon. Preparatelor tip ecran solar li se atribuie un factor (Sun Protection Factor, SPF) legat de UVB (care sunt de 1000 ori mai puternice ca U in ceea ce priveste cauza arsurii solare).1 Pielea protejata de un ecran cu SPF 10 trebuie teoretic sa suporte o intensitate data de UVB un timp de 10 ori mai lung decat aceeasi piele fara protectie - inainte de a se arde. Pentru a bloca eficient U, este necesara utilizarea unor compusi anorganici reflectorizanti ca oxidul de zinc sau dioxidul de titan - iar acestia pot fi utili si in prevenirea senescentei cutanate premature, si a unor cancere cutanate (chiar \"micronizate\", aceste preparate lasa o pelicula alba vizibila pe piele). Protectia fata de U nu este cuantificata in valoare absoluta pe preparatele ecran solar. Se mai poate folosi un sistem de notare cu stelute. 4 stelute arata ca ecranul asigura protectie egala fata de UVB si U, 1 steluta arata ca ecranul protejeaza predominant fata de UVB.


Alte efecte ale ultravioletelor: melanom, si senescenta cutanata.
Dermatoze predominant U. Eruptie polimorfa la lumina (mai jos), fotosensibilizare medicamentoasa, porfirii cutanate.
Fotodermatoze predominant UVB. Dermatita actinica cronica, lupus eritematos sistemic, xerodermatita, vitiligo, albinism, herpes labial.
Eruptia polimorfa la lumina. Prevalenta: 20% in climatele temperate. Prezentare: tipica la o femeie tanara primavara si vara, ca \"puncte rosii de caldura\" (ceea ce nu este de fapt). Apar papule, cule sau placi eritematoase, pruriginoase - dupa o expunere la soare de cateva minute sau ore. Sticla de geam poate sa nu ofere protectie. Nu este necesar sa fie afectate toate zonele expuse. Fata, de exemplu, poate fi crutata. Eruptia se atenueaza de obicei in 48 h, dar poate persista o saptamana. La majoritatea indivizilor se datoreaza sensibilitatii la U.
Tratament si prevenire: Utilizarea regulata a unui ecran solar fata de U, de ex. Uvistat Ultrabocki este la fel de eficace si consuma la fel de mult timp ca si \"intarirea pielii\" in spital cu ajutorul PU.
Fotosensibilizarea indusa medicamentos. in fata oricarui caz de fotosensibilizare, intrebati ce medicamente ia pacientul. Pot fi implicate tiazidele, tetraciclinele, fenotiazinele, AINS, acidul nalidixic si clorpro-pamida. U sunt de obicei cauza.


Arsura solara. Exista 4 tipuri de piele vis-a-vis de pielea de bron-zaj: I. Se arde totdeauna, nu se bronzeaza niciodata. II. Se arde repede, se bronzeaza uneori. III. Se bronzeaza usor, se arde rar. IV. Se bronzeaza totdeauna, nu se arde niciodata. Tipurile I si II trebuie sfatuite sa utilizeze un ecran solar cu SPF 15 sau mai mare.
Tratament: Emoliente apoase; aspirina 600 mg/6 h PO dupa mese limiteaza eritemul (si usureaza durerea) - ca si un corticoid topic de potenta moderata (de ex. clobetazon butirat, crema) de ex. timp de 3 zile. a-s Educatie privind prevenirea.
Prevenire: tricou, palarie, crema (p. 660 - crema Uvistat Ultrabiocki are un SPF de 30 si este rezistenta la apa). Cei cu piele de tip III pot utiliza ecrane cu SPF 10. Descurajati plaja prelungita pentru ca razele ultraviolete pot fi imbnosupresoare; de asemenea, daca se utilizeaza un ecran anti-UVB, pielea nu se va arde si nu va avertiza impotriva expunerii excesive la U.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai