mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» TULBURAREA HIPOCONDRIACA

TULBURAREA HIPOCONDRIACA


Share
Trasatura esentiala este o preocupare persistenta privind posibilitatea de a avea una sau mai multe boli somatice serioase si progresive. Pacientii manifesta acuze somatice persistente sau preocupari persistente privind fenomenele somatice. Senzatii aparent normale sau banale sunt adesea interpretate de Subiect ca fiind anormale si suparatoare, iar atentia este de obicei centrata pe unul sau doua organe sau sisteme ale corpului. Pacientul se poate teme de tulburari somatice sau desfigurari, dar chiar si in acest caz gradul de convingere privind prezenta lor si accentul pus mai curand pe o tulburare decat pe alte variaza de obicei intre consultatii. Pacientul intretine de obicei posibilitatea ca o alte tulburare somatica sau una aditionala celei considerate proeminente poate sa fie prezenta. O depresie si anxietate marcata sunt adesea prezente, si pot justifica un diagnostic aditional. Tulburarile apar rareori pentru prima data dupa varsta de 50 de ani, si evolutia atat a simptomelor cat si al incapacitatii este de obicei cronica si oscilanta. Delirurile fixe privind functiile sau forma corporala nu trebuie sa fie prezente. Frica de prezenta uneia sau a mai multor boli (nosofobiA) trebuie clasificata aici.Aceste sindroame apar atat la barbati cat si la femei, si nu exista caracteristici familiale particulare (in contrast cu tulburarea de somatizarE).


Multi pacienti, in special cei cu forme mai usoare, raman in cadrul asistentei primare si a altor specialitati medicale nepsihiatrice. Trimiterea la psihiatru este adesea considerata ca ofensatoare, daca nu este facuta la timp, in stadiile primare ale tulburarii si daca nu exista o colaborare plina de tact intre internist si psihiatru. Gradul incapacitatilor asociate este foarte variabil; unii pacienti domina sau manipuleaza familia sau reteaua sociala ca rezultat al simptomelor lor, in contrast cu o minoritate care functioneaza aproape normal.


INDREPTAR DIAGNOSTIC:
Pentru un diagnostic cert, ambele criterii de mai jos trebuie sa fie indeplinite:

(A). O persistenta convingere privind prezenta uneia sau a mai multor boli somatice serioase, ca substrat al simptomelor acuzate, chiar daca investigatii si examinarii repetate nu au identificat o cauza somatica adecvata; sau o preocupare persistenta privind o presupusa desfigurare, sau deformare; ti


(B). Un refuz persistent de a accepta sfatul si asigurarile mai multor medici diferiti ca nu exista nici o boala somatica sau anormalitate in spatele simptomelor.


Include: tulburarea dismorfica corporala; dismorfofobia (nedilarantA); nevroza hipocondriaca; hipocondriaca; nosofobia.Diagnostic diferentiat:


Este esentiala diferentierea de urmatoarele tulburari:


- Tulburarea de somatizare: Accentul este pus pe prezenta tulburarii insati si a viitoarelor ei consecinae, mai degraba decat pe simptomele individuale. In tulburarea hipocondriaca este deasemenea probabil sa existe preocuparea pentru numai una sau doua tulburari somatice posibile, care vor menaionate permanent, spre deosebire de tulburarea de somatizare, in care pacientul pune accentul pe simptome si pe posibilitatea existentei unor tulburari somatice multiple si adesea schimbatoare. In tulburarea hipocondriaca nu exista o diferenta marcata dupa sex si nu exista caracteristici familiale speciale.


- Tulburarile depresive: daca simptomele depresive sunt in mod special proeminente si preced dezvoltarea ideilor hipocondriace, tulburarea depresiva trebuie sa fie considerata primara.


- Tulburarile delirante: Convingerile din tulburarea hipocondriaca nu au aceeasi fixitate ca cele din tulburarea depresiva si schizofrenica insotite de deliruri somatice. Tulburarile in care pacientii sunt convinsi ca au un aspect neplacut, sau un fizic dizgratios, trebuie sa fie clasificate la Sectiunea F22 - Tulburari delirante.


- Anxietatea si tulburarile de panica: Simptomele somatice ale anxietatii sunt uneori interpretate ca semne ale unei boli somatice serioase, dar in aceste tulburari pacientii sunt de obicei incurajati de explicatiile psihologice iar convingerile despre existenaa unei boli somatice nu persista.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai