mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» SCHIZOFRENIA CATATONA

SCHIZOFRENIA CATATONA






Tulburarile psihomotorii proeminente sunt o trasatura esentiala si dominanta, si pot alterna intre extreme, cum ar fi hiperkinezia si stuporul sau supunerea automata si negativismul. Atitudini si posturi impuse pot fi mentinute pentru lungi perioade. Episoadele de excitatie violenta pot fi o trasatura frapanta a acestei stari.


Din cauze aproape total necunoscute, schizofrenia catatona este acum rar observata in tarile industrializate, desi ea ramane comuna in alte parti. Aceste fenomene catatone pot fi combinate cu o stare "asemanatoare visului" (oneroidiA), cu halucinatii scenice vii.


INDREPTAR DIAGNOSTIC:
Criteriile generale pentru un diagnostic de schizofrenie (vezi F20, mai suS) trebuie sa fie satisfacute. Simptome catatone tranzitorii si izolate pot aparea in contextul oricarui sub-tip de schizofrenie, dar pentru un diagnostic de schizofrenie catatona este necesar ca una sau mai multe din urmatoarele trasaturi comportamentale sa domine tabloul clinic:



(A). Stupor (marcata descrestere in reactivitatea la ambianta si reducerea miscarilor si a activitatii spontanE) si mutism;


(B). Excitatie (activitate motorie crescuta, aparent fara scop, neinfluenaata de stimul externI);


(C). "Posturing" (adoptarea si mentinerea voluntara a unor pozitii inadecvate si bizarE);


(D). Negativism (o anumita rezistenta, nemotivata, la toate instructiunile sau tentativele de a fi mobilizat, sau miscarea intr-o directie opusA);


(E). Rigiditate (mentinerea unei posturi rigide impotriva eforturilor de a fi mobilizaT);


(F). Flexibilitatea ceroasa (mentinerea membrelor si a corpului in pozitii impuse din exterioR);
(G). alte simptome, cum ar fi: automatismul la comanda (complianaa automata la instructiunI) si perseverarea cuvintelor si a frazelor.




La S. necomunicativi, cu manifestari comportamentale de tip cataton, diagnosticul de schizofrenie poate fi provizoriu, pana cand se obtine dovada adecvata a prezenaei altor simptome. Este deasemenea important sa se tina cont ca simptomele catatone nu sunt un diagnostic de schizofrenie. Un simptom sau simptome catatone pot deasemenea sa fie provocate de boli cerebrale, tulburari metabolice, alcool sau droguri, si pot apare si in tulburarile afective.


Include: catalepsia schizofrena, stuporul cataton, catatonia schizofrenica, flexibilitatea ceroasa schizofrenica.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor