mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» STEATOHEPATITA NON-ALCOOLICA

STEATOHEPATITA NON-ALCOOLICA







Steatohepatita non-alcoolica (NonAlcoholic SteatoHepatitis = NASH) este o entitate caracterizata prin prezenta unei asociatii de steatoza cu inflamatie si fibroza, ce apare la persoane care nu consuma alcool. Leziunile histologice sunt foarte asemanatoare cu cele din hepatita alcoolica (Alcoholic SteatoHepatitis = ASH).


Factorii etiologici ai NASH


Factorii etiologici incriminati in NASH sunt:

-obezitatea


-diabetul zaharat

-hipertrigliceridemia


-by-passul jejuno-ileal pentru obezitate morbida


-nutritia parenterala totala prelungita


-unele medicamente (amiodarona, diltiazemul, tamoxifenuL)

-expunerea ocupationala la solventi.


In practica zilnica factorii frecvent asociati NASH sunt obezitatea, diabetul zaharat si hipertriglicedemia.


Obezitatea este una din principalele tare ale lumii moderne, in unele tari ca SUA pana la 25% din populatie fiind obeza. Un IMC (indice de masa corporalA) >30 kg/m2 predispune la aparitia NASH. Cu cat obezitatea este mai importanta cu atat mai frecvent apare NASH. In acelasi timp, nu toti pacientii cu NASH sunt obezi, unii din ei fiind normoponderali si au alte cauze generatoare de steatohepatita (cum ar fi dislipidemia, diabetul zaharat etC).
Diabetul zaharat noninsulinodependent este asociat adesea cu obezitatea si cu hipertrigliceridemia, toate cauze generatoare de NASH.


Patogenia steatohepatitei nonalcoolice.


Prima etapa incriminata este aceea a unui aport crescut de acizi grasi la hepatocite (din cauzele descrise la etiologiE) asociat cu o crestere a rezistentei la insulina (chiar si la nediabeticI). Ca o consecinta a acestui aport crescut de grasimi, in hepatocite apare steatoza hepatica (ficatul graS) si cresterea betaoxidarii mitocondriale, cu aparitia de radicali liberi. Acesti radicali liberi realizeaza la nivel hepatocitar lezarea membranei celulare si moarte celulara, alaturi de aparitia leziunilor inflamatorii si respectiv a procesului de fibroza (steatohepatitA).


Aspectul histologic
Leziunile histologice in NASH sunt foarte asemanatoare cu cele din ASH (steatohepatita alcoolica sau ficatul alcooliC) si sunt reprezentate de steatoza macroveziculara, alaturi de fenomene inflamatorii (steatohepatitA) cu prezenta corpilor Mallory, inflamatie predominent lobulara si fibroza perisinusoidala. In formele avansate de boala apare fibroza in punti ("bridging necrosis") si in final ciroza hepatica.


Tabloul clinic


Cel mai adesea pacientii cu NASH sunt asimptomatici, iar boala se descopera intamplator cu ocazia unui examen medical. In unele cazuri pacientii cu NASH pot prezenta astenie, dureri (jenA) in hipocondrul drept, iar in caz de boala avansata cu aparitia cirozei hepatice, semnele tipice ale cirozei cum ar fi icterul sau ascita.
De retinut insa ca cel mai adesea pacientii cu NASH sunt complet asimptomatici, iar boala se descopera intamplator.
Examenul clinic releva adesea un pacient obez, uneori cu un diabet zaharat cunoscut sau cu dislipidemie si la care se palpeaza un ficat marit de volum, cu o consistenta mai crescuta. Splina apare mai rar marita, in general in caz de boala avansata.


Examenele paraclinice
Examenele de laborator care pot fi modificate sunt, in afara unei glicemii relevante pentru un diabet zaharat sau a unei hipertrigliceridemii, cresterea transaminazelor. Cresterea transaminazelor, ca o expresie a unei suferinte hepatocitare, apare usor pana la moderat crescuta (1,5 pana la 3 ori valorile normalE). In general, GPT (ALT) este mai mult crescut decat GOT (AST). Uneori poate apare o crestere usoara a fosfatazei alcaline. Absenta cresterii gama-glutamiltranspeptidazei deosebeste NASH de ASH (steatohepatita alcoolicA).


Ecografia hepatica este metoda imagistica cea mai simpla care poate diagnostica incarcarea grasa a ficatului cu o fidelitate destul de buna (aproximativ 80%). Aspectul ecografic tipic al ficatului steatozic este hiperecogen ("bright liver") cu atenuare posterioara. In cazul unei NASH avansate cu aparitia cirozei hepatice, ultrasonografia poate demonstra prezenta unor semne tipice acestei boli cum ar fi: ascita, heterogenitatea hepatica, splenomegalia, semne de hipertensiune portala, hipertrofia de lob caudat.
Computer-tomografia poate estima semicantitativ continutul de grasime al ficatului, dar este o metoda relativ scumpa pentru aceasta estimare, astfel ca ecografia ramane metoda cea mai folosita in practica clinica.
Biopsia hepatica este metoda ideala ("gold standard") care permite stadializarea exacta a unui pacient cu NASH. Totusi utilizarea de rutina a biopsiei hepatice la pacientii cu NASH este de discutat, din cauza frecventei mari a acestei boli, a prognosticului relativ bun al acestor pacienti si faptului ca rezultatul biopsiei nu modifica terapia. Poate fi utila pentru stadializarea exacta a bolii si stabilirea prognosticului (absenta sau prezenta fibrozei si mai ales a cirozeI).


Tratamentul steatohepatiei nonalcoolice.
Tratamentul va avea o componenta dietetica si una medicamentoasa.
Cu privire la dieta, la pacientii cu obezitate va fi obligatorie slabirea in greutate, ca o prima etapa a terapiei. Slabirea in greutate trebuie sa se faca progresiv, iar activitatea fizica este indispensabila (ambele amelioreaza rezistenta la insulinA). Adesea ajungerea la o greutate ideala la obezi va rezolva suferinta ficatului. La pacientii diabetici este foarte important un control strict al glicemiei pe termen lung. In caz de hipertrigliceridemie (cu sau fara hipercolesterolemiE) dieta saraca in grasimi este obligatorie.
Tratamentul medicamentos cuprinde mai multe medicamente care pot fi utilizate:
- metforminul (MeguaN) care imbunatateste rezistenta la insulina (se administreaza chiar la nediabeticI);

- vitamina E (ca antioxidanT);


- acidul ursodeoxicolic (UrsofalK) se administreaza in doza de 10-15 mg/kg/corp/zi;
Nici unul din medicamentele descrise mai sus nu si-a dovedit clar eficienta in NASH. Simplul tratament medicamentos in NASH, fara rezolvarea factorului cauzal (obezitate, dislipidemiE) nu va duce la ameliorarea functiei hepatice, deci dieta este indispensabila.


Prognosticul NASH este bun in caz de steatoza hepatica sau de leziuni usoare de steatohepatita, iar in caz de fibroza hepatica sau mai ales ciroza hepatica acesta este mai rezervat. Slabirea ponderala progresiva (pana la greutatea idealA), impreuna cu activitatea fizica, controlul diabetului si al hipertrigliceridemiei sunt solutiile necesare pentru ameliorarea acestei suferinte hepatice.
Evolutia steatohepatitei nonalcoolice depinde in primul rand de factorii generatori, de importanta lor (severitatea obezitatiI), cat si de rezolvarea cauzelor generatoare (slabirea in greutate, controlul diabetului sau al hipertrigliceridemieI). Aparitia leziunilor de fibroza fac mai greu reversibila histologia hepatica.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor