mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» TULBURARI SOMATOFORME

TULBURARI SOMATOFORME






Principala trasatura a acesteia sunt acuzele de simptome somatice, impreuna cu solicitarea permanenta de investigatii medicale, in ciuda constatarilor negative repetate si asigurarilor medicale ca simptomele nu au nici o baza somatica. daca este prezenta vreo tulburare somatica, ea nu explica natura si extensiunea simptomelor sau suferinaa si preocuparea pacientului. Pacientul rezista de obicei incercarilor de a discuta posibilitatea unei cauzalitati psihologice, chiar daca debutul si continuitatea simptomelor arata o stransa relatie cu evenimente neplacute de viata sau cu dificultati si conflicte; acest fapt exista in prezenta unor simptome depresive sau anxioase evidente. Nivelul de intelegere, fie somatic, fie psihologic care poate fi atins de catre pacient referitor la cauza simptomelor este adesea dezamagitor si frustant, atat pentru acesta cat si pentru medic.


In aceste tulburari exista adesea un comportament de captare a atentiei (histrioniC), mai ales la pacientii care resimt esecul lor de a convinge medicii lor de natura esential somatica a bolii lor si de necesitatea efectuarii unor noi investigatii sau examinari.



Diagnostic diferentiat:
Diferentierea de delirurile hipocondriace depinde de obicei de o buna cunoastere a pacientului; chiar daca convingerile sunt de lunga durata si apar ca fiind mentinute impotriva ratiunii, gradul de convingere este influenaabil intr-un anume fel pe termen scurt, prin argumente, asigurari si efectuarea de alte noi investigatii si examinari. In plus, prezenta unor senzatii somatice neplacute si anxiogene poate fi privita ca o explicare cultural acceptabila pentru dezvoltarea si persistenta unei convingeri in existenaa unei boli somatice.




Exclude: tulburarile disociative (F44.-); smulgerea parului (F98.4); laltiala/balbaiala (F80.0); sasaiala (F80.8); roaderea unghiilor (F98.8); factori psihologici si comportamentari asociati cu tulburari sau boli clasificate in alte parte (F54.-); disfuncaia sexuala necauzata de o tulburare sau o boala organica (F52.-); sugerea degetului (F98.8); tulburarea ticului (in copilarie si adolescenta F95.-); sindromul Tourette (F95.2); tricotilomania






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor