mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» MUTISMUL SELECTIV

MUTISMUL SELECTIV






Starea este caracterizata de o selectivitate marcata in vorbire, si determinata emotional; copilul demonstreaza competenaa sa in vorbire in unele situatii, dar e_ueaza in altele (identificabilE). Tulburarea apare cel mai frecvent in mica copilarie, cu frecventa egala la ambele sexe si asociata de obicei cu trasaturi de personalitate accentuata implicand anxietate sociala, retragere, senzitivitate sau rezistenta. Tipic, copilul vorbeste acasa sau cu prietenii apropiati si este mut la scoala sau in prezenta strainilor, dar mai pot apare si alte patternuri (inclusiv de conversatiE).


INDREPTAR DIAGNOSTIC:

Diagnosticul presupune:



(A). Un nivel normal sau aproape normal de intelegere a limbajului;


(B). Un nivel de competenas a expresiei lingvistice suficient pentru comunicarea sociala;


(C). Dovada demonstrabila ca copilul poate vorbi normal sau aproape normal in unele situatii.



Cu toatea acestea, un numar foarte mic de copii cu mutism electiv au un istoric de oarecare intarziere a vorbirii sau probleme de articulare a cuvintelor. Diagnosticul poate fi pus in prezenta acestor probleme daca exista un limbaj adecvat pentru comunicare efectiva si o serioasa disparitate in utilizarea limbajului in functie de contextul social, adica vorbirea copilului este fluenta in unele situatii, iar in altele copilul este mut. Trebuie sa existe dovezi demonstrabile ca copilul nu vorbeste in unele situatii sociale, dar in altele vorbeste. Diagnosticul necesita ca aceasta incapacitate de a vorbi sa fie persistenta in timp si sa existe o consecvenas, si deci o predictibilitate a situatiilor in care copilul va vorbi sau nu.


Mai sunt prezente si alte perturbari socio-emotionale in mare majoritate a cazurilor, dar ele nu sunt parte din trasaturile necesare pentru diagnostic. Ele nu urmeaza un pattern consecvent, dar pot fi obisnuite unele trasaturi temperamentale anormale, ca: senzitivitate si anxietate sociala, precum si un comportament negativist.




Include: mutismul selectiv.
Exclude: tulburarile extensive (pervasivE) ale dezvoltarii (F84.-); schizofrenie (F20.-); tulburari specifice ale dezvoltarii, de vorbire si limbaj (F80.-); mutism tranzitoriu ca parte a anxietatii de separare la copii mici (F93.0).






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor