mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» FIBRINOLIZA

FIBRINOLIZA


Share
Importanta cunoasterii fenomenului de fibrinoliza decurge si din necesitatea de a preveni fenomenele trombotice.
Fibrinoliza, desi este considerata un fenomen independent ce consta in degradarea enzimatica a fibrinei de cǎtre plasmina, se desfasoara in stransa corelatie cu hemostaza fiziologica.
Sistemul fibrinolitic este format din activatori si inhibitori ai fibrinolizei.Buna functionalitate a acestiu sistem are drept efect pe de o parte degradarea cheagurilor de fibrina de la suprafata endoteliilor vasculare lezate, prevenind astfel trombozele vasculare, iar pe de alta parte, evitarea lizei premature a fibrinei si implicit aparitia hemoragiilor.
Plasminogenul este o beta globulina de origine hepatica. Ea reprezinta precursorul inactiv al plasminei; el este activat de cǎtre activatorul tisular al plasminogenului sau de urokinaza.


Conform ipotezei lui Sherry, plasminogenul si proactivatorul sau sunt inglobati in cheagul de fibrina in momentul formarii acestuia, in circulatie fiind adsorbiti pe moleculele de fibrinogen.
Cheagul de fibrina odata format la nivelul leziunii vasculare, stimuleaza celulele endoteliale care eliberareaza lizokinaza si activatori tisulari. Acestia patrund in cheag si sunt responsabili de activarea proactivatorului si apoi a plasminogenului in plasminǎ.
Plasmina rezultatǎ in urma activarii plasminogenului este o enzimǎ proteoliticǎ care poate degrada preferential fibrina dar si alte substante proteolitice: fibrinogenul, FV, FVIII, AT-III.
De retinut este faptul cǎ plasmina actioneazǎ numai in interiorul cheagului de fibrinǎ, orice cantitate cat de micǎ de plasminǎ ce iese din cheag fiind inactivatǎ de alfa2 atiplasmina din plasmǎ.
Actiunea plasminei asupra fibrinei duce la disparitia cheagului datorita digestiei proteolitice a acestuia. Din fibrina se formeaza peptide (FDP-produsi de degradare ai fibrineI) care au proprietati anticoagulante. FDP cu molecula mare (X, Y) inhiba polimerizarea monomerilor de fibrina iar cele cu molecula mica (D, E) inhiba aderarea si agregarea plachetara.


Fig. 23. Conexiuni intre coagulare, fibrinoliza si kininogeneza (Paun, 1997)


Reglarea procesului fibrinolitic


Fibrinoliza fiziologica este rezultatul interactiunii complexe intre activatorii si inhibitorii sǎi.


Activatorii fibrinolizei:activatorul tisular al plasminogenului (t-PA)
Acest activator se gaseste mai ales in endoteliul venelor de calibru mic. Este sintetizat in citoplasma celulelor endoteliale, este stocat in vezicule citoplasmatice si apoi, in conditii de hipoxie, efort fizic sau administrare de adrenalina sau vasopresina, prin stimulare beta adrenergica este eliberat. Simultan se elibereaza si factorul von Willebrand. Concentratia acestuia in plasmǎ este foarte micǎ, el fiind rapid captat si inactivat in ficat.
Urokinaza (activatorul plasminogenului de tip urinaR) u-PA


Urokinaza este sintetizata in celulele endoteliale, epiteliale, in macrofage, epiteliul mucoasei gastrice, sub forma inactiva de prourokinaza (proenzima cu activitate redusa fibrinolitica in contact cu fibrinA). Sub actiunea plasminei sau kalikreinei, prourokinaza trece in forma sa activa, urokinaza care este si ea o proteaza serinica. Sub aceastǎ formǎ poate fi decelabila in plasma, urina, lichid seminal, colostru.
La nivelul celulelor epiteliale,u-PA are rolul de a degrada eventualele depozite de fibrina, pentru a mentine permeabile, ductele si canalele excretoare.
Kinazele bacteriene: streptokinaza produsa de anumite tipuri de streptococci hemolitici, stafilokinazele, kinaze ale bacilului Escherichia Coli, pseudomonas, activeaza procesul fibrinolitic realizand complexe cu plasminogenul, pe care il activeaza.
Fig. 24. Controlul sistemului fibrinolitic (Ion, 2004)Inhibitorii fibrinolizei:


Inhibitorii activatorului plasminogenului(PAI) inhiba atat t-PA cat si u-PA. Alaturi de alfa1antitripsina, alfa 2 antiplasmina, antitrombina III, PAI-2 si C1-inhibitor, face parte din familia serpinelor. Este sintetizat de hepatocite, de celulele musculare netede si in granulele dense ale trombocitelor.
S-a constatat ca sinteza de PAI-1 la nivelul hepatocitelor este stimulata de insulina in timp ce sinteza sa la nivel endotelial este stimulata de interleukina-1. Stimularea in exces a sintezei de PAI-1 duce la aparitia efectelor nefaste, cum ar fi incapacitatea de a resorbi depozitele de fibrina de la nivelul vascular, accentuarea fenomenului de fibroza la nivelul unor organe cum ar fi pulmonul.
Alte substante proteice cu rol in inhibarea fibrinolizei sunt: alfa1-antitripsna, alfa2-macroglobulina, inhibitorul fractiei C1 a sistemului complement.
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai