mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» DISPEPSIA FUNCTIONALA

DISPEPSIA FUNCTIONALA





Definitie


Dispepsia functionala reprezinta o suferinta functionala (nu are substrat organiC), caracterizata printr-o simptomatologie localizata in abdomenul superior si avand ca manifestari durerile epigastrice, plenitudinea, balonarea sau disconfortul.
Aproximativ 70-80% din pacientii ce se adreseaza medicului gastroenterolog au o simptomatologie situata in abdomenul superior, dar explorarile moderne nu pot pune in evidenta prezenta unor leziuni organice (ulcer gastro-duodenal, neoplasm gastric, litiaza biliara, pancreatita cronica etc.). Acesti bolnavi sunt cei incadrati ca avand dispepsie (disconforT) functionala (adica fara un substrat organiC). Restul de 20-30% din pacientii cu simptomatologie abdominala superioara au o dispepsie organica (deci leziuni organice care genereaza suferintA).


Etiopatogenia dispepsiei functionale


Privind etiopatogenia suferintei functionale in etajul abdominal superior, exista numeroase aspecte insuficient elucidate. Astfel, pentru cazurile cu simptome cvasi-ulceroase se poate incrimina rolul lui Helicobacter Pylori sau al statusului hipersecretor; la cei cu simptome de tip balonare se incrimineaza o tulburare de evacuare gastrica (dismotilitatE) sau chiar tulburari de perceptie senzoriala digestiva (pacientul percepe ca anormala o cantitate obisnuita de gaz situata in tubul digestiV).


Clasificarea dispepsiei functionale

Se realizeaza dupa simptomul dominant astfel:


-dispepsie functionala de tip ulceros ("ulcer-like" dyspepsiA).
-dispepsie functionala de tip dismotilitate (dismotility dyspepsiA).
-dispepsie functionala esentiala (essential dyspepsiA).
In cazul dispepsiei functionale de tip ulceros, predomina durerea epigastrica, disconfortul, adesea foamea dureroasa, dar endoscopia digestiva superioara releva absenta ulcerului. In cazul dispepsiei functionale de tip dismotilitate, bolnavul se va plange de plenitudine epigastrica, senzatia de "greutate" epigastrica, balonare, eructatii, dar explorarile digestive vor releva absenta leziunilor. Dispepsia functionala esentiala va cuprinde un amestec de simptome ce apartin celor doua tipuri de dispepsie descrise anterior.


Diagnostic


Diagnosticul clinic consta dintr-o simptomatologie epigastrica mai mult sau mai putin zgomotoasa, dar la care lipsesc pierderea ponderala, hemoragia digestiva sau anemia (in prezenta acestor semne trebuie sa ne gandim la o afectiune organicA). Tipul de simptome care predomina va permite incadrarea in una din formele de dispepsie.
Diagnosticul paraclinic va consta dintr-o serie de explorari care vor demonstra absenta leziunilor organice. Se va incepe cu o ecografie abdominala va demonstra un colecist fara calculi , un pancreas de aspect normal, un ficat fara modificari. Endoscopia digestiva superioara va arata un esofag, stomac si duoden normale. Irigografia sau colonoscopia nu vor releva modificari colonice. Deci caracterul functional al dispepsiei va fi demonstrat prin absenta leziunilor organice. Aici trebuie spus ca utilizarea unor teste vechi (cum este bariu pasajuL), nu permite un diagnostic de dispepsie functionala, deoarece exista destul de numeroase ulcere gastro-duodenale superficiale ce nu pot fi evidentiate prin bariu.
Diagnosticul diferential al dispepsiei functionale trebuie facut cu toate leziunile organice ale etajului abdominal superior (esofagita de reflux, neoplasmul esofagian, acalazia, ulcerul gastro-duodenal, neoplasmul gastric, limfomul gastric, pancreatita acuta sau cronica, litiaza biliara etc.). De asemenea, diagnosticul diferential trebuie facut cu o alta entitate functionala, dar cu localizare in abdomenul inferior, si anume colonul iritabil (caracterizat prin tulburari de tranzit, balonare, senzatie de scaun incomplet, disconfort in abdomenul inferior etc.). Sunt autori care includ dispepsia functionala si colonul iritabil in aceeasi entitate "tubul digestiv iritabil".


Evolutia
Evolutia dispepsiei functionale este favorabila, cu perioade mai bune si mai putin bune, legate in general de alimentatie, stres etc. Prognosticul acestei boli este favorabil.

Tratamentul dispepsiei functionale


Privitor la tratamentul dispepsiei functionale, el se adreseaza in general simptomelor si va fi administrat la aparitia acestora.
Tratamentul dispepsiei de tip ulceros se va face cu antisecretorii din clasa blocantilor H2 histaminici (ranitidina 300 mg/zi, famotidina 20-40 mg/zI), administrate in perioadele cu simptome sau blocanti ai pompei de protoni (omeprazol 20-40 mg/zI). Sunt discutii cu privire la utilitatea eradicarii infectiei cu Helicobacter Pylori atunci cand exista dispepsie functionala de tip ulceros, iar microbul este descoperit prin teste directe sau indirecte. La aproximativ jumatate din pacientii la care prin tripla terapie Helicobacterul este eradicat, simptomele pot disparea sau se reduc, dar la restul simptomele raman.
Tratamentul dispepsiei functionale de tip dismotilitate (entitate foarte frecvent intalnita in practicA) consta in general din administrarea de prochinetice. Acestea pot fi cele mai vechi, cum sunt metoclopramidul (1 tb cu 30 minute inainte de mesele principalE), sau cele moderne: domperidonul (Motilium 1 tb cu 30 de minute inainte de mesele principalE). Se prefera domperionul, deoarece nu da somnolenta sau manifestari extrapiramidale. Se pot administra de asemenea fermenti digestivi la mese (Digestal, Mezym forte, Festal, Creon, etc.) sau absorbanti ai gazelor intestinale, cum este dimeticonul (Sab-simpleX).
Tratamentul dispepsiei functionale esentiale, boala care are simptome din primele doua entitati, va fi cu medicatie ce se adreseaza manifestarilor dominante (durerea sau plenitudinea, balonareA).
In toate formele de dispepsie, daca stresul joaca un rol in aparitia simptomelor, va trebui sa se administreze un tratament sedativ usor sau chiar sa se recurga la psihoterapie (adesea aflarea de catre bolnav ca nu prezinta leziuni organice are un efect psihic pozitiv importanT).





Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor