mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» DEMENTA VASCULARA

DEMENTA VASCULARA


Share
Dementa vasculara (fosta de tip arterosclerotiC), ce include si dementa de tip multiinfarct, se deosebeste de dementa din boala Alzheimer prin istoricul debutului, trasaturile clinice si evolutie. In mod tipic, exista o istorie de atacuri ischemice tranzitorii, cu afectarea de scurta durata a campului de constiinta, pareze temporare sau pierderea vederii. Dementa poate de asemenea urma unei succesiuni de accidente cerbro-vasculare acute, sau, mai rar, unui unic atac major. O anumita afectare a memoriei si gandirii devine apoi manifesta. Debutul (de obicei la varstnicI) poate fi abrupt, urmand unui episod ischemic, clar si unic, sau progresiv. Dementa este de obicei rezultatul unui infract cerebral cauzat de o boala vasculara, inclusiv boala hipertensiva cerebro-vasculara.


INDREPTAR DIAGNOSTIC:


Diagnosticul se bazeaza pe prezenta dementei mai sus descrise. alterarea functiilor cognitive este de obicei inegal prezenta, astfel incat se pot intalni: pierderea memoriei, deteriorare intelectuala si semne neurologice de focar. Intelegerea si judecata pot fi relativ bine pastrate. Un debut brusc sau o deteriorare mai lenta, pas cu pas, ca si prezenta de simptome si semne neurologice focale, cresc probabiltatea diagnosticului; in unele cazuri, confirmarea se face doar prin tomografie axiala computerizata, sau, in extremis, prin examen anatomo-patologic.


Trasaturile asociate sunt: hipertensiunea, zgomotul catotidian, labilitatea emotionala cu dispozitie depresiva tranzitorie, plans sau ras exploziv, episoade tranzitorii de denivelare a campului de constiinta sau delirium, adesea provocate de noi infarctizari. Se crede ca personalitatea este relativ nemodificata, dar, intr-un anumit numar de cazuri, pot fi evidente schimbari ale personalitatii cu apatie sau dezinhibitie, sau accentuarea trasaturilor anterioare, cum ar fi: excentricitatea, atitudinile paranoide sau iritabilitatea.Include: dementa arterosclerotica.Diagnosticul diferentiat considera:


- Delirium (F05)
- alte demenae, in special boala Alzheimer (F00)
- Tulburari ale dispozitiei afective (F30 - F39)
- Retardarea mentala usoara sau moderata (F70 - F71)
- Hemoragia subdurala traumatica sau netraumatica (I 62.0)


Dementa vasculara poate coexista cu cea din boala Alzheimer (se codifica la F00.2), cand dovada unui episod vascular este suprapusa pe un tablou clinic si anamnestic ce sugereaza boala Alzheimer.
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai