mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anestezia generala
Index » Anestezia » Anestezia generala
» Riscul anestezico-chirurgical

Riscul anestezico-chirurgical







Ca orice manevra agresiva, actul anestezic implica asumarea constienta, de catre medicul anestezist, a unor riscuri, din care riscul de deces al bolnavului este cel mai grav.
Asumarea constienta conduce la aplicarea unor masuri prenti si uneori curati de eliminare, pecat posibil totala, a acestor riscuri de prejudiciere a integritatii bolnavului. Totalitatea acestor masuri poarta numele generic de "securitate in anestezie\".
Din pacate, probabilitatea de aparitie a unor leziuni in timpul administrarii anesteziei este in continuare prezent, decesul blnavului neputand fi exclus cu desavarsire. Se afirma, dar nu s-au putut aduce date statistice, ca fiecare medic anestezist se confrunta de-a lungul activitatii sale cu cel putin un accident, urmat de sechele gra sau deces.
Pentru aceste moti, anesteziologia ramane una din specialitatile medicinii contemporane incarcata cu un grad mare de responsabilitate medico-judi-ciara, vigilenta anestezistului fiind unul din principalii factori de prenire a unor astfel de accidente.



Scari de risc

Aceasta scara reprezinta posibilitatea de complicatii intra- si postoperatorii. "Scara Societatii Americane a Anestezistilor\" (ASA) propune urmatorul scor:


I. Bolnav normal, cu o stare de sanatate buna.

II. Existenta unei boli de sistem cu rasunet functional moderat.
III. Existenta unei boli de sistem care limiteaza activitatea, fara a antrena incapacitatea.
IV. Existenta unei boli de sistem invalidante, ce pune viata in pericol.
V. Bolnav muribund, speranta de viata nu depaseste 24 ore, cu sau fara interntie chirurgicala.
Scara Mircea (1985) (37)Incepand din 1978, a fost introdusa in "Spitalul Coltea\" o scara ce cuprinde criteriile fundamentale de risc, factorii de risc si un sistem de notare de la 1 la 3 pentru fiecare element in parte. Conform scarii noastre, riscul minim este 4, iar cel maxim de 12.
Starea functionala a organismului: are o importanta deosebita, ea fiind direct responsabila de 23% din decesele intra- si postoperatorii, iar ca factor adjuvant in 66% (18). in cadrul acestui criteriu, apreciem factorii de risc dupa cum urmeaza:
- functii normale in repaus - 1 punct;


- disfunctii compensate - 2 puncte;

- insuficiente de functie si de organ - 3 puncte. Amploarea interntiei si durata anesteziei: actul
chirurgical este considerat ca singurul element responsabil de deces in 5% din cazuri si intervine ca factor asociat in 64% din cazuri (38).
Anestezia este considerata ca factor unic determinant al mortii intraoperatorii in 3,7% din cazuri si asociat in 26% (39).In practica este greu sa se evalueze corect si exact participarea actului chirurgical si respectiv anestezic la producerea decesului. Este greu de ales intre a opera si a nu opera, intre o tehnica chirurgicala si alta sau de a alege momentul optim de a opera, cum este la fel de dificil de a sili rolul actiunii toxice a anestezicelor, accidentelor imprevizibile, erorilor de tehnica, de indicatie sau de posologie in procesul de tanatogeneza.In acest criteriu, consideram ca factori de risc:




- interntie mica - 1 punct;

- interntie mijlocie - 2 puncte;
- interntie mare sau de urgenta - 3 puncte. Importanta organului lezat: interntia chirurgicala
pe organele vitale in economia organismului, creste considerabil riscul.
Neurochirurgia si chirurgia cardiaca au cea mai mare mortalitate.
Factorii de risc se pot sistematiza si nota astfel:


- interntie pe organ extern - 1 punct;

- interntie pe organ endocavitar - 2 puncte;


- interntie pe organ unic, de importanta vitala-3 puncte.

Volumul leziunii: riscul creste direct proportional cu extensia proceselor patologice. Nu este acelasi lucru daca se opereaza o leziune limitata sau una care cuprinde organul in totalitate si invadeaza regiunile incinate.


Factorii de risc sunt urmatorii:

- leziune localizata - 1 punct;


- leziune regionala - 2 puncte;

- leziune ce cuprinde organul in totalitate si care invadeaza regiunile incinate sau mai multe organe - 3 puncte.In multe tari, asociatiile profesionale ale aneste-zistilor au elaborat diferite strategii, codificate in regulamente recunoscute pe national. Dintre acestea redam in continuare masurile de securitate anestezica instituite la Spitalul General din Massachu-setts SUA (40).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Anestezia:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai