mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Sarcina si alaptare; probleme ale sugarului
Index » Medicamente » Sarcina si alaptare; probleme ale sugarului
» Alaptarea

Alaptarea




Alaptarea copiilor

Cuprins:

Alaptarea in cazuri speciale

Daca e nevoie de muls

Sfaturi ajutatoare

Cantitatea de lichide pe care o bei este destula?


Alaptarea in cazuri speciale

sus sus
Articolul contine alaptarea dupa cezariana, alaptarea in cazul nasterii premature, despre muls.
Alaptarea dupa cezariana
Dupa operatie, cunosterea reciproca cu copilul tau s-a cam rupt. In unele spitale, bebelusii nascuti prin cezariana sunt pusi pentru un timp in incubator. Se poate intampla ca laptele tau sa vina nu in a doua - treia zi, ci in a patra sau a cincea. Nu te amari, nu e necesar sa ii dai surplus bebelusului! In momentul in care poti sa te misti, alapteaza-l cat de des poti! Si dupa cezariana sa fii in aceeasi camera cu copilul tau! Asistentele de obicei te ajuta in toate acestea, dar daca nu o fac, roaga-le! Poate ca de primele dati cand incerci sa pui bebelusul la san vei avea nevoie de ajutor. Experimenteaza care pozitie este cea mai comoda pentru tine! Chiar daca ai nascut folosind anestezia epidurala sau cea spinala sau chiar anestezie totala, nici una nu impiedica alaptarea.
Alaptarea copiilor prematuri - De la iubire se dezvolta cel mai bine!
Nasterea prematura vine deobicei ca un fulger pe o zi cu soare. Nasterea si ingrijirea bebelusului sunt notiuni asa de indepartate ca femeia care naste nici nu s-a putut pregati psihic pentru eveniment. Pe urma, dintr-odata trebuie sa se confrunte cu faptele: copil ei, micut si fragil, sta culcat in incubator, plin de cabluri si tevi, si si sa se atinga de el are voie numai in cazuri exceptionale. Atunci si acolo ti se pare o vesnicie pana cand vei avea un bebelus sanatos si cu greutate adecvata, totusi nu ai voie sa te descurajezi.
Este important sa incerci cat mai repede sa alaptezi, chiar si atunci cand copilul tau pare ca nu are putere nici pentru suptul din biberon. Acele cateva momente cand e treaz, sunt cele mai bune pentru primele incercari. Reflexul suptului se dezvolta in saptamanile 26-27 ale fatului, deci teoretic ar putea fi chiar cu succes primele incercari, problemele sunt de obicei ca bebelusul este prea lipsit de vlaga si slabut pentru a efectua orice activitate cu un scop. Este de neimaginat, dar cu toate acestea el simte daca mama lui il tine in brate, se intinde relaxat pe sanul plin de lapte si poate este in stare sa linga 1-2 picaturi de pe el.

Microbii de neinvinsi din sectiile de prematuri sunt mult mai periculosi pentru micut decat apropierea trupului mamei lui, deoarece laptele de mama - pe care il primeste macar prin sonda - ii furnizeaza toti anticorpii necesari care se dezvolta la mama. In acele spitale unde este permis ca mama sa culce pe sanii goi bebelusul (metoda cangur) s-a constatat ca apropierea mamei, caldura corpului, mana mangaietoare a mamei regleaza oxigenarea micutului, starea lui generala. Cu toate acestea, in multe locuri este restrictionata alaptarea prematurilor pe motiv ca bebelusul "oboseste".
Aceasta are o parte de adevar, prematurul inca oboseste de la tot mult mai devreme decat colegii nascuti la timp.

Studii comparabile au aratat ca dezvoltarea prematurilor care au fost alaptati a fost mult mai rapida decat a celor care au primit in alt mod laptele de mama. Dupa ce s-a instaurat reflexul de pornire al laptelui (Let-Down), laptele de mama curge continuu, aproape curge si fara supt, de aceea aceasta metoda de hranire nu este cu nimic mai obositoare decat bautul din biberon, aceasta din urma poate fi chiar mai obositor.
O alta problema poate fi daca sanul e prea plin, iar sfarcul este asa mare si umflat ca bebelusul nu poate sa-l apuce bine cu gura lui micuta. In asemenea situatii, incearca sa mulgi putin lapte inainte de alaptare, pe urma, prinzand sfarcul intre aratator si degetul mare incearca sa-l bagi cu grija cat mai adanc in gura micutului! Si din alte motive este bine sa te mulgi putin inainte de alaptare: in acest fel, vei mulge laptele mai lichid, apos - cel care stinge setea, conform efectului - iar si putinul pe care prematurul il va suge va fi din cel mai gras, "cel din spate".

In cazul unei nasteri premature, pro alaptare este si faptul ca laptele mamei unui prematur nu are aceeasi compozitie ca a unui bebelusul nascut la timp. Contine mai multa albumina necesara pentru crestere, calciu si natriu, mai multa lactoferina si mai multe substante care maresc imunitatea, dar au un nivel mai scazut de lactoza. Compozitia optimala a grasimilor asigura absorbtia ideala. Deci laptele de mama satisface mult mai bine cerintele unui nou nascut decat orice alta hrana.
Daca starea bebelusului nu permite la inceput alaptarea, fii atenta sa primeasca nu partea "mai apoasa" a laptelui, ci pe cea "din spate"!

Probleme de alaptare la prematuri pot aparea - normal - din cauza somnului prelungit. Daca am astepta sa se anunte singuri cand le e foame, probabil ca nu ar fi de ajuns pentru dezvoltarea lor. In functie de greutatea bebelusului, s-ar putea sa fie nevoie intre 10 - 14 hraniri/alaptari pe zi. Nici atunci nu trebuie sa te intristezi daca din cauza obiceiurilor spitalului, mult timp sau partial numai din biberon primeste laptele de mama. Pentru cei mai multi nu este nici o problema trecerea la supt, din contra, cum pot mai repede, dau intaietate sanului moale si cald decat cauciucului. Se poate intampla ca bebelusul este bulversat de doua tehnici de supt diferite si ca refuza sanul. In asemena situatii, din moment ce pentru un copil prematur este vitala alaptarea, cere ajutor si sfaturi cat mai urgent!
Pentru alaptarea unui prematur este nevoie de foarte multa rabdare, extraordinar de mult timp si mai ales incredere. Trebuie sa crezi din tot sufletul ca vei fi in stare sa ii oferi cea mai buna hrana si totodata medicament prin alaptare, sa ai incredere ca copilul tau nu va fi nevoit sa bea lapte praf!

Daca e nevoie de muls

sus sus
In cazul in care alaptezi exclusiv, regulat si ziua si noaptea, la cerere, nu e nevoie sa te mulgi regulat. Deoarece in acest caz cantitatea de lapte se regleaza prin feedback. Dar merita sa inveti careva tehnica de muls pentru ca situatii neprevazute oricand pot aparea. In orice caz este nevoie sa te mulgi regulat in cazul in care ai nascut prematur sau daca e vorba de un copil bolnav, care nu se poate alapta temporar, iar laptele de mama este foarte important pentru el. Trebuie sa fii nevoita sa recurgi la muls si atunci daca trebuie sa te intorci la lucru cand copilul are cateva luni. Toate acestea nu ridica greutati in alaptarea naturala. Prin muls se poate intretine luni de zile sau chiar spori cantitatea de lapte si atunci daca nu poti deloc sa pui copilul la san. Merita efortul! Succesul mulgerii are la baza perseverenta si rabdarea. Sigur dureaza cateva zile pana gasesti modalitatea adecvata tie si la inceput sigur numai o cantitate mica de lapte vei reusi sa mulgi. Intreaba si pe altele cum reusesc, vezi diferitele tehnici de mulgere manuala si incearca neclintita. Independent de modul de mulgere - manual sau folosesti instrumente ajutatoare, ai grija la urmatoarele:
Merita sa incerci de cel putin de 6 ori pe zi, in mare la aceleasi ore, de fiecare data cel putin 20 de minute, jumatate de ora. Noteaza-ti de fiecare data cantitatea mulsa! In ziua urmatoare, la aceleasi ore continua mulgerea pana cand reusesti sa scoti cu 10g mai mult! De exemplu, in prima zi la 6 dimineata 20g, spre seara pe la ora 18 10g. a doua zi, la 6 dimineata 30g, seara 20g etc. Daca faci asa, in circa 1-2 saptamani vei putea sa mulgi o cantitate semnificativa, cel putin 500 - 600g.

Mulsul isi atinge scopul cel mai bine daca in timpul lui se instaureaza reflexul de pornire a laptelui. Daca reusesti sa obtii asta, atunci laptele vine in mai multe jeturi, continuu si repede si si daca te mulgi un timp mai scurt, poate sa fie suficient. Reflexul nu e sigur ca se instaureaza in primele zile, poate te ajuta relaxarea si gandul la copil. Pentru a provoca reflexul, poti sa incerci sa iti exciti putin sfarcul, sa pui comprese calde aproape fierbinti.
Daca trebuie sa iei in considerare mulgerea pe o perioada mai mare de timp, merita sa investesti timp si energie pentru invatarea celei mai comode metode de muls pentru tine. In acest caz, vei ajunge la tinta daca imediat dupa nastere vei incepe sa te mulgi, in spital, inainte sa iti vina laptele. Sunt persoane carora mulsul nu le provoaca deloc probleme, altele se chinuie ore in sir degeaba. Ceea ce e sigur: cu rabdare si vointa sigur ajungi la tel! Incearca prin metoda descrisa anterior sa obti intotdeauna o cantitate putin mai mare decat precedenta data! Sanul evident ca nu reactioneaza la fel la mulgerea manuala sau motorizata ca atunci cand suge bebelusul. Daca in schimb te mulgi mult si regulat, sanul se adapteaza altor factori de excitatie si cantitatea de lapte, teoretic, se poate mari la nesfarsit. In cazul prematurilor, practic nu merita sa mergi peste 700-800g pentru ca atunci cand poti sa duci bebelusul acasa, cantitaeta necesara lui va fi de 400-500g, deci cu cantitatea mentionata esti "acoperita" suficient. Nici cand ai ajuns acasa, sa nu economisesti timpul de muls. Pentru ca daca ar fi micutul acasa cu tine, si asa te-ai ocupa de alaptare si ingrijire. Intotdeauna trimite o cantitate din laptele muls ceva mai mare decat necesarul, nefiert, in biberoane sterile de plastic, cu eticheta (ora mulsului, numele copilului)! Surplusul se poate congela pentru mai tarziu, impartit in portii de 60-70f (rezista jumatate de an) sau poti sa-l predai la punctul de colectare a laptelui.

Sfaturi ajutatoare

sus sus
In timp ce mulgi, nu te uita incontinuu la cantitatea mulsa, cel mai rapid se colecteaza cantitatea necesara in timp ce te uiti la televizor sau a unei discutii. Contrar alaptarii, mulsul este un lucru plictisitor, dar mai bine sa nu iei cunostinta de acest lucru daca bebelusul este mult timp la spital.
Si daca pleci undeva, nu sari peste muls, incearca sa iti asiguri un mediu linistit, oriunde ai fi!
Cand deja poti sa mergi sa alaptezi, sa mulgi surplusul imediat dupa alaptare, chiar la fata locului, in asa fel ca impreuna cu cantitatea alaptata sa obtii portia obisnuita. Daca reusesti sa stai in spital impreuna cu copilul tau prematur si daca permita starea lui, incearca de mai multe ori pe zi sa alaptezi.
Daca din anumite motive, cantitatea de lapte scade, poti sa ajuti cu urmatoarele metode:
Gandeste-te daca intr-adevar te mulgi destul de regulat si destul timp!

Cantitatea de lichide pe care o bei este destula?

sus sus
Nu iei medicamente care ar putea afecta cantitatea de lapte?
In final: si in jurul reflexului de alaptare se pot isca probleme. Multi simt dupa ce au inceput sa alapteze sau sa se mulga senzatia aceasta de incordare, marirea spontana a sanilor in urma careia laptele incepe sa stropeasca in mai multe directii.
Daca reflexul nu se instaureaza, nu vine lapte destul nici din sanii plini. Daca esti prea nervoasa sau te grabesti sau gandurile tale umbla pe altundeva, atunci, la fel ca in cazul orgasmului, si reflexul de pornire a laptelui "face greva". In asemenea situatii fa o pauza, asculta muzica linistitoare si gandeste-te la copilul tau care incet, dar sigur a inceput sa ia in greutate!
Daca e deja copilul acasa, cu tine, sa nu renunti imediat la muls! Se poate intampla ca nu are inca puteri pentru suptul exclusiv si diminuarea cererii de lapte sa duca la o scadere radicala a cantitatii. Perioada de tranzitie sa dureze in jur de 1 luna, in acest timp poti sa te convingi ca bebelusul tau creste corespunzator.
Daca te mulgi pentru marirea productiei de lapte
Sa iei in considerare si faptul ca productia de lapte se mareste cel mai bine chiar de la alaptare! De aceea nu este indicat, de exemplu, sa ii dai noaptea copilului tau laptele muls din pahar sau din biberon, recomandarea este sa-l alaptezi!
Sursa: Liga La Leche Ungaria"

Tipareste Trimite prin email



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Medicamente:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
neuroleptice
Miercuri
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024