mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Sarcina si alaptare; probleme ale sugarului
Index » Medicamente » Sarcina si alaptare; probleme ale sugarului
» Sarcina: o minune planificata - metode de contraceptie

Sarcina: o minune planificata - metode de contraceptie


Share



Metodele de contraceptie reprezinta un ansamblu de mijloace menite sa previna instalarea unei sarcini nedorite si, implicit, efectuarea unui avort, care reprezinta nu numai o agresiune inaccepila asupra mamei si asupra unui mic organism aflat deja in formare, ci si un gest discuil din punct de dere moral.

Cuprins:

Metode de contracepţie

Metode contraceptive destinate bărbaţilor

Metode contraceptive destinate femeilor


Metode de contracepţie

sus sus
Astăzi, când mijloacele de contracepţie sunt din ce în ce mai performante şi mai uşor abordabile, când riscurile legate de utilizarea acestora au devenit atât de mici, până la anularea lor, pare incredibil, de neacceptat şi totuşi dramatic de real faptul că, în România, există încă mii de femei care aleg avortul ca metodă de rezolvare a unei sarcini nedorite, cu tot ceea ce este legat de un asemenea act agresiv.
Când o femeie alege o metodă contraceptivă, trebuie să ţină cont de câteva elemente specifice:
■ vârsta: anumite metode sunt mai indicate înainte de apariţia unui copil, altele după naşterea acestuia;
■ starea de sănătate: ca orice medicament sau produs medical, şi metodele contraceptive au indicaţii şi contraindicaţii;
■ obiceiurile de viaţă: ritmul de activitate, obiceiurile alimentare, frecvenţa raporturilor sexuale;
■ cât de mare este dorinţa de a evita o sarcină: apariţia unei sarcini neplanificate este o tragedie sau doar o întâmplare acceptabilă?
Pentru a putea face cea mai bună alegere, vom trece în revistă principalele metode contraceptive, cu avantajele şi dezavantajele pe care acestea le au.

Metode contraceptive destinate bărbaţilor

sus sus
Prezervativul este o membrană de cauciuc foarte subţire, de formă cilindrică, închis la un capăt, unde este prevăzut şi cu un rezervor pentru colectarea spermei. El se constituie într-o barieră artificială între vaginul femeii şi sperma eliminată de bărbat.
Metoda are foarte multe avantaje: este singura care protejează eficient împotriva bolilor cu transmitere sexuală (SIDA, bolile venerice etc), are eficienţă ridicată (peste 85%), eşecul fiind dat de ruperea acestuia sau de folosirea incorectă, este ieftin, uşor de procurat şi nu are niciun efect secundar.
Dezavantajele metodei sunt: necesită instruire pentru folosire (modul de folosire se găseşte descris în cutii), iar uneori este neacceptat, întrucât intervine în desfăşurarea actului sexual.
Actul sexual întrerupt reprezintă extragerea penisului din vagin în momentul premergător ejaculării.

Este o metodă nesigură, întrucât momentul retragerii poate fi întârziat, 1 -2 picături de spermă pot fi eliminate şi înaintea ejaculării propriu-zise; poate fi un act traumatizant din punct de vedere psihologic şi poate crea inhibiţii.
Ligatura canalelor spermatice reprezintă secţionarea şi ligatura canalelor prin care spermatozoizii formaţi la nivel testicular ajung în spermă. Astfel, bărbatul va avea în continuare aceeaşi cantitate de spermă, dar fără spermatozoizi în ea.
Este o intervenţie chirurgicală simplă, rapidă, care implică două mici incizii pentru evidenţierea şi ligatura canalelor. Nu prezintă niciun risc chirurgical, are eficienţă deplină, nu interferează cu performanţa sexuală, dar fertilitatea bărbatului va fi anulată ireversibil.

Metode contraceptive destinate femeilor

sus sus
Metoda calendarului este o metodă care ţine cont de faptul că ovulaţia (eliminarea unui ovul de la nivelul ovarului) se produce aproximativ la mijlocul perioadei ciclului menstrual (perioada dintre începutul a două menstruaţii succesive), deci aproximativ în a 14-a zi a unui ciclu regulat de 28 de zile.
Din acest motiv, activitatea sexuală cu o săptămână înainte şi după momentul presupus al ovulaţiei se realizează utilizând o metodă de contracepţie temporară sau prin abstinenţă. Metoda este însă riscantă, întrucât ciclurile pot avea variaţii de la o lună la alta şi pot apărea ovulaţii neprevăzute.
Metoda poatefi îmbunătăţită utilizând măsurarea zilnică, dimineaţa, a temperaturii intravaginale: dimineaţa în care se înregistrează o creştere bruscă a temperaturii coincide cu momentul ovulaţiei.
Principalul avantaj al metodei este acela că este o metodă complet naturală.
Pilula combinată este o tabletă care conţine cantităţi mici de hormoni sexuali, asemănători celor produşi de organismul femeii (estrogen şi progesteron). Aceşti hormoni blochează eliberarea lunară a ovulului şi, prin îngroşarea secreţiei colului uterin, blochează pătrunderea spermatozoizilor în uter.

Se prezintă sub formă de folii cu 21 sau 28 de tablete, care trebuie luate riguros în fiecare zi şi, de preferat, la aceeaşi oră.
Are multiple avantaje: este extrem de eficientă (99%), în scurt timp de la oprirea administrării, capacitatea de a avea o sarcină revine, nu influenţează desfăşurarea actului sexual, se poate folosi pentru amânarea menstruaţiei, protejează împotriva unor boli, cum ar fi cancerul de ovar sau de uter, tumorile necanceroase de sân şi chisturile ovariene.
Dezavantajele acestei metode sunt legate de faptul că pilula trebuie luată în fiecare zi (uitarea duce la dispariţia protecţiei), nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi poate avea unele reacţii adverse. Astfel, pilula combinată trebuie evitată de femeile cu sângerări genitale de cauză nelămurită, de cele care au avut tromboflebite, infarct, diferite forme de cancer, accidente vasculare cerebrale, de cele care alăptează, precum şi de fumătoarele de peste 35 de ani. Necesită prudenţă în administrare la femeile cu boli hepatice, cu hipertensiune arterială, diabet sau epilepsie.

în primele trei luni de la administrare pot apărea (apoi dispar, de obicei) mici sângerări între menstruaţii, greţuri, sâni dureroşi, creşteri în greutate. De regulă, pilulele sunt indicate femeilor care nu au avut încă o sarcină, dar, în perspectivă, îşi doresc copii.
Pilula monohormonală conţine doar un singur hormon -progesteron - care, prin îngroşarea secreţiilor colului uterin, împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter.
Are acelaşi mod de administrare şi aceleaşi avantaje şi dezavantaje ca şi pilula combinată, eficienţă de 96-98%, dar, în plus, poate fi folosită şi de femeile care alăptează şi de fumătoare. Creşte riscul tulburărilor de menstruaţie şi al sarcinilor extra-uterine şi nu se recomandă la femeile care au chisturi ovariene, precum şi în celelalte cazuri descrise la metoda anterioară.
Dispozitivul intrauterin (steriletul) este un dispozitiv din plastic, prevăzut cu nişte fire sau inele de metal, care se introduce în uter în scopul prevenirii fixării ovulului fecundat în uter. Există sterilete moderne, care conţin hormoni sau cupru şi care pot rămâne în uter chiar până la 5-10 ani.

Dispozitivul este introdus în uter de către medic, în timpul menstruaţiei, femeia fiind instruită de către acesta despre modul în care se controlează poziţia corectă a dispozitivului.
Principalele avantaje ale acestei metode sunt: este foarte eficientă (97-99%), nu intervine în desfăşurarea actului sexual, nu necesită o îngrijire specifică şi, la retragerea lui, femeia poate redeveni fertilă. La fel ca celelalte metode adresate femeilor, nici steriletul nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, uneori poate determina sângerări mai abundente în timpul menstruaţiei sau sângerări între menstruaţii. Mai ales la început, poate produce mici dureri abdominale.
Nu este recomandată utilizarea steriletului la femeile care nu au născut niciodată, la cele care au avut o sarcină extrauterină şi la cele care au sângerări genitale.
Diafragma este o membrană de cauciuc care, acţionând ca o barieră, împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter. Se utili-
zează împreună cu un spermicid (substanţă chimică ce distruge spermatozoizii) cu care se acoperă ambele feţe ale diafragmei înainte de introducerea acesteia în vagin.

Diafragma se menţine cel puţin şase ore după ultimul act sexual, pentru a permite spermicidului să acţioneze, iar dacă actul sexual are loc la mai mult de trei ore după introducerea acesteia, este nevoie de adăugarea unei noi cantităţi de spermicid. Spermicidele se găsesc sub formă de creme, unguente, geluri, spume, ovule, pelicule, au o eficienţă de 70-75%, dar, împreună cu diafragma, eficienţa metodei creşte la 90-95%. Spermicidele sub formă de ovule se introduc cu mâna, iar cremele, spumele sau gelurile, cu ajutorul unui aplicator: un fel de seringă de plastic.
Diafragma are avantajul că nu are efecte secundare, asigură protecţie imediată, complet reversibilă şi nu întrerupe actul sexual. Pe de altă parte însă, metoda necesită instruire prealabilă asupra modului de folosire, nu este permanentă şi poate produce reacţii alergice la femeile alergice la produsele de cauciuc.
Nu se recomandă utilizarea diafragmei la femeile cu infecţii urinare repetate şi la cele la care dimensiunile vaginului nu permite adaptarea diafragmei. Uneori poate produce o stare de disconfort local.

Contraceptivele injectabile sunt soluţii injectabile care conţin progesteron şi care, prin împiedicarea eliberării lunare a ovulului, realizează o contracepţie hormonală prelungită.
Prima injecţie se administrează în primele zile ale menstruaţiei, iar următoarele, la interval de 8-12 săptămâni.
Metoda are mai multe avantaje: are eficienţă de 99%, efectul contraceptiv este complet reversibil, poate fi folosită de femeile care alăptează sau de cele care nu pot lua pilula combinată.
Dezavantajele metodei sunt date de faptul că pot produce tulburări de menstruaţie, necesită o perioadă mai lungă de timp de la oprirea administrării până la reluarea fertilităţii, metoda nefiind recomandată la femeile cu sângerări genitale de cauze necunoscute,
la cele cu probleme cardiovasculare, cu tumori canceroase sau cu epilepsie.
Ligatura trompelor este o metodă chirurgicală prin care trompele uterine se secţionează şi se leagă prin operaţie (mai nou, pe cale endoscopică, prin trei mici incizii de 1 cm fiecare). Astfel, ovulul eliberat nu va mai ajunge, prin trompă, în uter.

Este o metodă de sterilizare definitivă, ireversibilă, aplicabilă femeilor care au avut copii şi care au decis că nu mai doresc o altă sarcină. Este sigură, fără nicio reacţie adversă, şi este din ce în ce mai mult dorită de femeile de vârstă adultă, care deja au familia completă.
Trecând în revistă toate aceste metode, trebuie reţinut faptul că, în afara metodelor chirurgicale de legare a canalelor spermatice, respectiv a trompelor, restul metodelor, deşi unele mai sigure decât altele, nu asigură o protecţie de 100%. Decizia de a alege o metodă contraceptivă sau alta sau de a nu alege niciuna este o decizie personală, care se ia în cadrul cuplului (al familiei), ţinând cont de avantajele şi dezavantajele fiecăreia. Vizita la un cabinet specializat, de planing familial, poate face însă decizia mai uşoară.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Medicamente:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai