mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli cu depozitare de glicogen
Index » Endocrinologie si metabolism » Boli cu depozitare de glicogen
» Glicogenoze musculare

Glicogenoze musculare





AFECTIUNI CU ALTERAREA ENERGIEI MUSCULARE Boala cu stocare de glicogen tip V (deficitul de fosforilaza musculara, boala McArdle) Deficitul de fosfo-rilaza musculara reprezinta afectiunea prototip a afectarii energiei musculare. Deficitul acestei enzime in muschi limiteaza generarea de ATP prin glicogenoliza si are ca rezultat acumularea de glicogen.
Semne clinice si de laborator Frecnt, simptomele apar pentru prima oara la varsta adulta si sunt caracterizate prin intoleranta la efort fizic, asociind crampe musculare. Doua tipuri de activitati tind sa determine simptomele: (1) exercitiile sustinute de intensitate mare cum ar fi alergatul sau transportul greutatilor si (2) activitate mai putin intensa, dar sustinuta cum ar fi urcatul scarilor sau dealurilor. Efortul moderat cum ar fi mersul pe teren plat poate fi practicat de cei mai multi pacienti pentru perioade lungi de timp. Multi pacienti pot prezenta un fenomen caracteristic "in al doilea val\": daca ei se odihnesc suficient dupa aparitia primei dureri musculare, ei pot relua efortul cu mai multa usurinta. Aproximativ jumatate din pacienti prezinta urina cu aspect de vin de Burgundia dupa efortul fizic, datorita mioglobinuriei secundara rabdo-miolizei. Mioglobinuria intensa dupa un efort fizic viguros poate determina insuficienta renala. Desi majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in decada a doua sau a treia de viata, multi relateaza slabiciune si pierderea rezistentei la efort din perioada copilariei. in cazuri rare, semnele EMG pot sugera o miopatie inflamatorie si diagnosticul poate fi confundat cu polimiozita.
Nilul creatin-kinazei serice este frecnt crescut in repaus si mult crescut dupa efort. Efortul creste de asemenea nilurile sangvine ale amoniacului, inozinei, hipoxantinei si acidului uric. Ultima anomalie este atribuita reciclarii accelerate a nucleotidelor purinice musculare in fata unei productii insuficiente de ATP.
Heterogenitatea clinica nu este comuna, dar au fost raportate boli cu debut tardiv, fara simptome pana in decada a opta, si forma fatala cu debut precoce cu hipotonie, slabiciune musculara generalizata si insuficienta respiratorie progresiva.
Diagnostic Lipsa cresterii lactatului sangvin si cresterile exagerate de amoniac sangvin dupa un test ischemic de efort sunt sugesti pentru glicogenoza musculara si sugereaza un defect in conrsia glicogenului sau a glucozei in lactat. Raspunsul anormal la efort nu este limitat totusi la tipul V de boala si poate aparea si in alte defecte ale glicogenolizei sau glicolizei cum ar fi deficitul de fosfofructo-kinaza sau de enzima de liza a ramificatiilor (cand testul este realizat dupa un post). Diagnosticul definitiv se realizeaza prin testarea enzimatica a musculaturii.

TRATAMENT
Toleranta la efort poate fi marita prin administrarea orala de glucoza sau fructoza ori prin injectarea de glucagon. O dieta bogata in proteine poate creste toleranta la efort la unii pacienti. in general, evitarea exercitiilor sustinute previne simptomele si nu este necesar un tratament specific. Longevitatea pare sa nu fie afectata.
Genetica Tipul V de boala este o afectiune autosomal recisiva care nu pare sa prezinte o predilectie etnica. Gena pentru fosforilaza musculara este localizata pe cromozomul Ilql3-qter. Cea mai frecnta mutatie la pacientii din SUA este o mutatie nonsens care schimba arginina cu un stop codon la nilul 49 (R49X) si cea mai frecnta mutatie la japonezi este deletia unui singur codon (AF708). Aceasta permite diagnosticul bazat pe ADN si detectia purtatorilor pentru aceste doua populatii.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai