mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Transportul medicamentelor

Transportul medicamentelor




Se realizeaza prin sange pentru majoritatea medicamentelor. O mica parte este transportata prin limfa; de exemplu, uleiul de parafina (un purgatiV) este foarte liposolubil si are o greutate moleculara mare, se absorbe din intestin prin vasele limfatice; limfa va ajunge in final tot in sange. Medicamentele circula in sange sub doua forme: fractia libera si fractia legata. Fractia libera este singura activa biologic sau farmacodinamic si are acces la nivelul receptorilor. Fractia legata este inactiva farmacodinamic, are rol de depozit tranzitor pentru medicamentele din sange. Legarea medicamentelor se face de catre proteinele plasmatice, serum-albumina este cel mai mare acceptor. O mica parte, nesemnificativa, se leaga de catre elementele figurate (hematiI). In afara albuminei, medicamentele se leaga si de unele globuline plasmatice astfel: transferina leaga fierul, transcortina transporta hormonii corticosteroizi, ceruloplasmina leaga cuprul, transcobalamina leaga vitamina B12. O mica parte se leaga de liporpoteine, de exemplu anticoagulantele orale. Jnlre cele doua fractii exista un echilibru, in sensul ca atunci cand fractia libera este consumata, de pe proteinele plasmatice se desprinde o cantitate de medicament, proportionala cu consumul; fenomenul se intampla si in sens invers. Legarea de proteine se face cu ajutorul unor legaturi chimice: polare, de hidrogen, forte Van der Waals.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor