mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Miorelaxante

Miorelaxante





Miorelaxante - medicamente cu actiune asupra SN ce relaxeaza musculatura contractata spasmodic. Actioneaza pe diferirte relee ale SNC, asupra neuronilor ce intervin in mentinerea tonusului. Au efecte eficace in caz de hipertonie - se produce ca efect secundar al unor afectiuni inflamatorii. In reumatism se produce contractura - in acest caz se reduce spasmul respectiv. In leziuni ale maduvei spinarii sau a unui punct superioral axului cerebro-spinal.


Trnchilizante (analgezicE)


- Neprobromat - indice terapeutic mic  intoxicatii la doze mari
- benzodiazepine - Diazepam - efect anxiolitic, miorelaxant, in intoxicatia cu sbstante convulsivante (anestezice localE). Exista sindromul de crestere a tonusului maseterului se da diazepam. Acesta actioneaza prin mecanism GABA-ergic actioneaza pe receptorii GABAA pe care actioneaza si GABA (mediatorul inhibitieI). Doze 10 - 20 mg.
- Baclofen (LioresoL) - efecte bune miorelaxante dar inhiba reflexele mono si polisinaptice. Altele blocheaza reflexele monosinaptice. E agonist pe recetorii GABAB (sint situati presinaptiC). Activarea acestora impiedica eliberarea unor mediatori ai excitatiei: aminoacizi excitatori (acid glutamic, aspartiC). In starile spastice creste actiunea aminoacizilor excitatorila nivelul unor sinapse  contractura. Antagonistii determina scaderea eliberarii de aminoacizi excitatori  relaxarea musculaturii scheletice. E inhibata si eliberarea substantei B (mediator al dureriI). Se administreaza per os 5 mg/zi la inceput , doza fiind marita treptat pina la 100 mg. Se da si in sindromul de abstinenta la morfinomani.
- Progobida - actiune ca si a bezodiazepinei. Actioneaza ca si agonist pe receptorii GABAB.
- Clorzoxazona - actiune intensa si de durata, relaxind musculatura scheletica. Produce efecte secundare: irita tubul digestiv, produce reactiitoxice hepatice si renale. Este eficienta in intoxicatii cu stricnina.
- Tolpenisan (MydocalM) - miorelaxant, antipankirsonian - relaxeaza musculatura neteda a vaselor, se utilizeaza si in tulburari de irigare periferica.
Miorelaxante ce actioneaza prin alte mecanisme
Exista situatii cind creste patrunderea Ca2+  contractura.exista medicamente ce blocheaza acest mecanism  impiedica cuplarea excitatiei cu cresterea Ca2+.
Dantrolen: relaxeaza fibrele musculare striate; se utilizeaza in situatii spastice din hemiplegie, leziuni posttraumatice ale SN, scleroza multipla, hipertermie maligna, ituatii in care s-au administrat medicamente: neuroleptice, halotan.

Stimulente ale SNC


Amine de trezire - medicamente adrenomimetice cu efect preponderent asupra SNC: amfetamine  stimulare psihomotorie, produc epuizarea SN - nu amelioreaza metabolismul ci stimuleaza neuronul fara a actiona asuypra unei componente metabolice. Se utilizeaza in conditii exceptionale. Utilizarea abuziva duce la tulburari psihice, schizofrenie.

Metilxantine (cofeinA)


Antidepresive se utilizeaza in tratamentul depresiei psihice: modificarea dispoozitiei (tristete, melancoliE). Depresia este starea psihica ce implica tulburari de gindire. Antidepresivele refac dispozitia bolnavului si refac tulburarile psihice. Nu actioneaza asupra psihicului normal. Prin aceasta se deosebesc de stimulentele SNC. Sint utile in depresia cu manifestari de inhibitie sau cea agitata. Exista depresie nevrotica (dupa evenimente ce afecteaza mult psihicul pesoaneI) si psihotica (endogenA).
Patogenia depresiei endogene - scade mediatia prin catecolamine: scade noradrenalina, adrenalina, serotonina. Testarea pe animale se face pe sindromul rezerpinic: se administreaza rezerpina  se goleste SN de monoamine  linistire profunda a animalului. Acesta ramine deprimat. Antidepresivele antagonizau sindromul rezerpinic.
Antidepresive clasice (ciclice datorita structurii chimice cu 3-4 cicluri benzenicE)
Imipramina (AntideriN) - eficace in toate formele de depresie. Produce chiar stimularea SN. La nivelul terminatiilor monoaminergice e blocata reabsorbtia catecolaminelor si serotoninei  acestea vor actiona in contitati mari asupra receptorilor  efect eutimizant de revenire la normal a dispozitiei. Se mai numesc timoleptice. Actioneaza doar dupa 2-3 saptamini pentru a produce virarea dispozitiei datorita producerii unui metabolit - desipramina.
Desipramina - actioneaza mai rapid.
Clamipramina - actioneaza asupra recaptarii serotoninei  creste serotonina la nivelul sinapsei.
Toate produc efecte secundare: M colinolitic (atropiniC): uscaciunea gurii, palpitatii, ritmii.

Antidepresive recente


Mianserina & namifensina - efecte mai mari fara efecte secundare.
Inhibitori ai monoaminooxidazei - blocheaza MAO din mitocondrii  catecolaminele nu mai sint inactivate  cresterea cantitatii de catecolamine. Dezavantaj: pot determina reactie la tiramina (caS)  AVC, cresterea TA, infarct  s-au retras di circulatie.
Fenelzina  accidente daca se consuma: cas, ciocolata, vin rosu.


FARMACOLOGIA APARATULUI RESPIRATOR


Se prescriu medicamente expectorante, antitusive si antiastmatice.
Expectorante: - faciliteaza evacuarea prin tuse a produsilor patologici din arborele traheo-bronsic.
Clasificare: A) stimuleaza secretia glandelor din trahee si bronhii  o crestere a cantitatii de mucus.
B) fluidifica secretia si favorizeaza evacuarea sputei - se administreaza in cazurile in care exista o sputa aderenta, viscoasa - in bronsita acut si cronica.
A) se administreaza in siropuri, potiuni, preparate tipizate - au efecte slabe: clorura de amoniu ( produce si acidifierea mediului interN)ioduri anorganice (Na, K) - in bronsite cronice, acutizeaza procesul inflamator si creste secretia; nu se administreaza in TBC pulmonar, bronsita acuta, gravide, tiroidienibenzoat de sodiu - are si proprietati antifermentescibile - 1- 4 g; conservant in industria alimentara
Gaiafenezina (TreciD) - in doze mari  deprimarea neuronilor ce intervin in reglarea motilitatii (efect miorelaxanT); nu se administreaza la copii mici. Se gaseste sub forma de sirop si comprimate.
Plantele medicinale - radacina de Primulla Oficinalis (ciubotica cuculuI)
B) mucina contine legaturi disulfidice ce-i confera aderenta. Medicamentul scindeaza aceste legaturi. Mai sint stimulati si cilii din mucoasa traheo-bronsica.
Acetil cisteina: contine grupari tiolice. Se da sub forma de aerosoli si instilatii intratraheo-bronsice (FluimuciL) - in bronsite cu mucus aderent, obstructii bronsice, bronhopneumopatii cronice, mucoviscidoza, intoxicatii cu paracetamol.
Bromhexina (Brofien, BisolvoN) - comprimate si solutii. In organism se transforma in ambroxol - mucolitic si creste secretiile. Per os - aerosoli.
Enzime proteolitice - Tripsina: are mecanism enzimatic ce fragmenteaza catena de mucus - aerosoli sau instilatii in bronsite cu secretie mucopurulenta.

Chimotripsina: aceleasi efecte


Substante tensioactive - actioneaza prin scaderea tensiunii superficiale a mucusului - vapori cu NaCl.

Tiloxapol


Antitusive - in tusea iritanta, uscata, fara expectoratie sau in alte tuse.
Actioneaza prin mecanism central sau periferic: deprimarea centrului tusei, deprimarea neuronilor din arcul tusei.
Alcaloizi de opiu - Morfina in tusea din cancerul brohopulmonar, tusea la bolnavii de infarct miocardic, fracturi de coaste: 10-15 mg.
Codeina - fosfat sau clorhidrat - 15 mg mai multe ori pe zi.
Noscapina (narcotinA) nu are efecte grave asupra respiratiei si nu produce euforie
Glaucina - scade TA, deprima SN. Nu se administreaza la cei atenti.
Clofedanol (Calmotusin, DetigoN) - actiune d durata; per os
Ceaiuri ce contin mucilagii; specii pectorale - teiul, patlagina, althea (nalbA)
Anestezice locale - pulverizate in caz de interventii sau cind se elimina reflexul de tuse.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor