mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hipotermia
Index » Boli » Hipotermia
» Definitie - hipotermia definita

Definitie - hipotermia definita







Hipotermia este definita arbitrar ca fiind o temperatura corporala centrala de 35°C sau mai mica si este clasificata ca usoara (de la 35 la 32°C), moderata (< 32 pana la 28°C), sau severa (< 28°C). Hipotermia poate avea cate cauze si are de obicei origine multifactoriala. Estimari precise ale incidentei sunt dificil de obtinut, pentru ca hipotermia nefatala este adesea nedetectata sau neraportata si hipotermia fatala este probabil subraportata. intre 1979 si 1991 aproximativ 770 de decese pe an au aparut in Statele Unite din cauza hipotermiei mediului. Dintre aceste decese, 67% erau barbati, 61% erau albi si mai mult decat jumatate aveau peste 65 de ani.

Majoritatea cazurilor apar in lunile de iarna, in zone cu climate reci, dar hipotermia poate aparea in zone cu climate blande, in orice sezon. Factorii de risc includ rstele extreme (in special persoanele in rsta), cei fara locuinta, consumatorii de etanol, malnutritia, saracia, bolile psihice, folosirea de neuroleptice si hipotiroidismul. Un context obisnuit este expunerea cronica la frigul din casa, la o persoana rstnica saraca, cu o boala preexistenta si imobilitate. Un risc mare il au barbatii alcoolici fara locuinta.



TERMOREGLAREA Caldura este generata in majoritatea tesuturilor corpului si se pierde prin radiatie (55%), eporare (5% prin caile respiratorii, 25% prin piele), conductie (15%) si convectie (5%). Imersia in apa determina hipotermie mai rapid intrucat conductivitatea termica a apei este de 20 pana la 30 de ori mai mare decat cea a aerului. Echilibrul intre productia si pierderea de caldura din organism este reglat de hipotalamus (regiunile preoptica si posterioara). Expunerea la frig activeaza receptorii cutanati pentru rece care transmit semnalul prin tracturile spinotalamice laterale catre nucleii preoptici din hipotalamus. Hipotalamusul posterior activeaza sistemul nervos simpatic pentru a creste tonusul muscular si determina tremuratul, care la randul lui creste rata meolica de la un nivel normal de 40 - 60 kcal/h pana la o loare de 300 kcal/h. Chiar la rate meolice maximale, pierderea de caldura din organism poate depasi productia de caldura. Pe masura ce temperatura corporala scade sub 30°C, procesele meolice incetinesc si tremuratul se opreste, astfel accele-randu-se procesul de dezvoltare a hipotermiei.
CAUZE Conditii extreme de mediu pot determina hipotermie la indivizii sanatosi, dar aceasta necesita rareori ingrijire medicala. Cea mai severa hipotermie apare la persoanele cu probleme medicale preexistente, care duc la pierdere excesi de caldura (de obicei implicand expunere la mediul inconjurator) sau la producere inadecta de caldura sau sunt de obicei implicate ambele procese (elul 19-l). Merita de retinut faptul ca temperatura corporala nu scade niciodata sub temperatura mediului.
Majoritatea expunerilor la mediu sunt accidentale. Hipotermia iatrogena poate aparea cand pacientii obnubilati sunt lasati neinveliti in rezerve sau in timpul procedurilor chirurgicale, cand zone corporale mari sunt expuse pentru perioade lungi in sala de operatie. Raspunsul constand din tremurat este inhibat de anestezie, crescand riscul de hipotermie. Singura manifestare in aceasta situatie poate fi dificultatea obtinerii hemostazei din cauza inactirii factorilor coagularii la temperaturile joase. Fluxul sangvin crescut catre piele (arsuri, psoriazis) poate produce de asemenea hipotermie in prezenta unei modificari minime a mediului inconjurator, deoarece conserrea caldurii prin soconstrictie periferica este inadecta.
Productia scazuta de caldura poate contribui la aparitia hipotermiei. Malnutritia si/sau inanitia scad depozitele de glicogen si grasimi necesare pentru productia efecti de caldura. Hipotermia apare la mai multe de 10% din pacientii cu sepsis (de obicei bacterian) si este adesea asociata cu un prognostic sever. Aproximativ 40% din consumul de oxigen in stare de repaus este reglat de hormonii tiroidieni si hipotermia este frecventa in hipotiroidismul sever, cand rata meolica poate fi redusa pana la 40% sub normal. Hipotermia din insuficienta hepatica este frecvent datorata unei combinatii intre hipoglicemia din gluconeogeneza hepatica inadecta si functia hipotalamica modificata (scaderea tremuratului). Hipoglicemia de orice cauza (deficit de glucocorticoizi, consum de alcool, hiperinsulinism), uremia si cetoacidoza diabetica de asemenea predispun la hipotermie.


Leziunile hipotalamice (tumori, inflamatii) pot cauza insilitate termoreglatorie si hipotermie. Leziunile maduvei spinarii la nivelul primei radacini a nervului toracic sau deasupra acesteia pot duce la hipotermie prin blocarea tremuratului si intreruperea reflexelor compensatorii induse de frig, mediate prin tracturile spinotalamice laterale. Hipotermia episodica spontana cu hiperhidroza este o afectiune rara asociata cu sudoratie excesi in absenta tremuratului; aproape jumatate din acesti pacienti au agenezie de corp calos (sindromul Shapiro), sugerand o etiologie de sistem nervos central (SNC).
Cate medicamente pot contribui la hipotermie. Fenotia-zinele, barbituricele, opiaceele, benzodiazepinele si etanolul inhiba tremuratul prin efectele lor asupra SNC. Etanolul inhiba tremuratul, afecteaza gluconeogeneza hepatica si accentueaza pierderea de caldura inducand sodilatatie periferica. Clonidina inhiba eferentele centrale simpatice.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor