mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale ochilor
Index » Boli » Afectiuni ale ochilor
» Nevrita optica

Nevrita optica







Nevrita optica este o afectiune inflamatorie frecnta a nervului optic. intr-un studiu recent asupra tratamentului nevritei optice (Optic Neuritis Treatment Trial), varsta medie a pacientilor a fost de 32 ani, 77% au fost femei, 92% au prezentat dureri oculare (in special la miscarile oculare) si 35% au prezentat tumefierea discului optic. La majoritatea pacientilor, demielini-zarea era retrobulbara, iar fundul de ochi a avut aspect normal la examinarea initiala (sa III-6), desi, de-a lungul lunilor urmatoare, a aparut lent paloarea discului optic. Multi pacienti cu nevrita optica dezvolta in cele din urma scleroza multipla, dar, pentru unii pacienti, nevrita optica ramane un proces izolat. in principiu, dupa un singur episod de nevrita optica, toti pacientii prezinta o recuperare treptata a derii, chiar fara tratament. Aceasta regula este atat de sigura incat absenta imbunatatirii substantiale a derii dupa un prim atac de nevrita optica, pune diagnosticul initial sub semnul intrebarii.




Tratamentul nevritei optice cu glucocorticoizi este controrsat. Studiul tratamentului nevritei optice (Optic Neuritis Treatment Trial) a demonstrat ca pacientii tratati cu doze conntionale de steroizi orali (prednison, lmg/kg/zi timp de 14 zile) nu au prezentat rezultate mai bune decat pacientii tratati placebo. in mod surprinzator, pacientii tratati cu prednison pe cale orala au prezentat o rata crescuta de recurenta a nevritei optice. Aceste rezultate arata ca tratamentul nevritei optice cu glucocorticoizi pe cale orala nu este de nici un folos, ci poate chiar sa mareasca riscul de producere a unor noi atacuri. Dozele mari de metilprednisolon intranos (250 mg la 6 ore timp de 3 zile), urmate de prednison oral (lmg/kg/zi timp de 11 zile) au dus la o recuperare ceva mai rapida a functiei vizuale, dar acuitatea vizuala finala dupa 6 luni nu a fost semnificativ diferita fata de cea a pacientilor tratati placebo. In mod remarcabil, terapia glucocorticoida intranoasa a fost asociata cu o rata scazuta de aparitie a sclerozei multiple, intr-un studiu clinic de monitorizare de 2 ani, in special la subgrupul pacientilor cu focare multiple de demielinizare evidentiate de examenul RMN. Totusi, la sfarsitul celui de-al treilea an al perioadei de monitorizare, nu au existat diferente intre pacientii tratati cu glucocorticoizi intranos si cei tratati placebo, in ceea ce priste rata de aparitie a sclerozei multiple. Mai mult, steroizii pe cale noasa nu au redus probabilitatea producerii ulterioare de atacuri de nevrita optica.

Pentru a recapitula: autorii studiului recomanda efectuarea RMN la pacientii cu nevrita optica. In cazul in care de depisteaza doua sau mai multe focare de demielinizare sau daca pierderea de dere este sera, ei recomanda tratamentul cu steroizi pe cale intranoasa. Posibilele beneficii ale tratamentului cu steroizi pe cale intranoasa sunt: (1) o recuperare putin mai rapida a functiei vizuale si (2) o potentiala reducere a riscului de producere a manifestarilor neurologice subsecnte ale sclerozei multiple.



Criticii studiului asupra tratamentului nevritei optice (Optic Neuritis Treatment Trial) au pus aceste recomandari sub semnul intrebarii, subliniind urmatoarele: (1) efectul asupra derii este acelasi in final, (2) dole care indica reducerea riscului de producere a sclerozei multiple in cazul tratamentului cu steroizii pe cale intranoasa, se bazeaza pe datele obtinute in cadrul unui studiu de monitorizare efectuat pe un numar destul de mic de pacienti si (3) protectia impotriva sclerozei multiple este temporara si nu mai este evidenta dupa 3 ani. in cazul nevritei optice unilaterale, decizia de a efectua un examen RMN sau de a proceda la tratamentul cu steroizi pe cale intranoasa trebuie sa fie bazata pe judecata clinica si pe discutia amanuntita cu pacientul. in cazul nevritei optice bilaterale simultane, argumentele in favoarea tratamentului cu steroizi pe cale intranoasa sunt mai puternice.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor