mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Terapia cu struguri si vinuri medicinale
Index » Boli si tratamente » Terapia cu struguri si vinuri medicinale
» Pastrarea strugurilor

Pastrarea strugurilor







Pentru a ne bucura cat mai mult timp de existenta lor pe mesele noastre si pentru a ne folosi de proprietatile lor curati atunci cand simtim nevoia, putem folosi metode simple si necostisitoare de pastrare. Principiile acti se pastreaza nealterate si nediminuate daca se vor respecta conditiile silite.Inainte cu 10-l5 zile de recoltare, zonele de pe butucul de vie in care se afla amplasati strugurii destinati pastrarii se desfrunzesc, in scopul de a permite soarelui sa desavarseasca actiunea sa energetica, pentru a obtine un produs cu insusiri si calitati deosebite.
De pe butuc se aleg strugurii mari, bine rumeniti (copti) si sanatosi.
Recoltarea se face inainte de caderea brumelor pentru a evita deprecierea calitativa a strugurilor si scaderea rezistentei la pastrare. Strugurii se pot recolta cu o portiune de cordita de 15-20 cm, prin taiere oblica cu foarfeca de vie. La capetele acestora se ine cate un cartof, dupa care se vor agata cu sfori de suporti metalici sau din lemn, cu atentie, ca sa nu se atinga intre ei. Se recomanda taierea oblica pentru a obtine o suprafata de absorbtie cat mai mare. Daca seva din cartofi a fost consumata (cartofii prezinta zbarcituri, apare fenomenul de stafidire), acestia se inlocuiesc, nu inainte de a scurta corditele cu 1-2 cm, pentru a improspata si a mentine viabile vasele de comunicare (strugure - cartof).


O alta metoda de pastrare este prin asezarea strugurilor pe paturi supraetajate confectionate din lemn. in acest caz strugurii se recolteaza fara cordita.
Un procedeu prin care strugurii se pot pastra vreme indelungata este atarnarea acestora, cu o sarma trecuta prin corditele lor, de suportii fixati de tavan sau de trepiezi. Si in acest caz strugurii se pot recolta fara cordita.
Pentru cei care sunt in cura prelungita de struguri (hepatite, sistem imunitar slabit), pentru a aa in permanenta struguri proaspeti, se recomanda urmatorul procedeu de pastrare: se taie coarda pe care sunt plasati mai multi struguri si extremitatile se introduc in sticle in care s-a dizolvat carbune de lemn. Ramurile cu struguri (coardele) se prind de grinzi cu sfori. Cand apa se evapora, se completeaza cu alta, in care se dizolva carbune. Sticlele trebuie rificate permanent, pentru ca in momentul in care cordita ramane fara apa, vasele de comunicare se usuca, iar circuitul apa - strugure se intrerupe. Este o metoda greoaie, dar strugurii pastrati in acest mod isi mentin atat de bine proprietatile si aspectul, incat nu se pot distinge de cei proaspeti.In toate cazurile prezentate, strugurii trebuie sa fie curati, copti si lipsiti de boabe stricate, mucegaite sau sparte.


Spatiile destinate pastrarii trebuie sa fie curate, uscate, lipsite de mucegaiuri, igrasie, rozatoare si prevazute cu ferestre de aerisire. inainte de introducerea stelajelor (suportilor), spatiile se vor igieniza (dezinfecta) prin varuirea peretilor cu zeama de var.
Dupa introducerea si asezarea strugurilor in aceste spatii se inchid ferestrele si se aprind 1-3 fitile de sulf (pucioasa), in functie de suprafata spatiului. Camera se tine inchisa 3-4 ore, dupa care se face aerisirea prin deschiderea ferestrelor. Dezinfectia cu sulf are drept scop distrugerea bacteriilor si a ciupercilor care se fac vinovate intotdeauna de deprecierea strugurilor. Se are in atentie aerisirea si rificarea strugurilor. Atunci cand este cazul, se intervine prin indepartarea boabelor (cu forfecuta) sau a ciorchinilor care prezinta un pericol pentru sanatatea intregii cantitati puse la pastrare.
Atentie! Strugurii care se preteaza si care sunt destinati pastrarii sunt cei proniti din soiurile de masa, cu coacere tarzie.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor