mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Reflexoterapie
Index » Boli Si Tratamente » Reflexoterapie
» APARATUL REPRODUCATOR

APARATUL REPRODUCATOR


Share



Descriere anatomica



1. Organele genitale feminine


Ovarele, trompele uterine, uterul si vaginul constituie organele genitale interne, iar formatiunile vulvei, pe cele externe. Mamelele si complexul musculo-fascial reprezinta glande anexe.
Ovarele sunt glande sexuale ale feminitatii ce produc ovocitele si indeplinesc un important rol de glanda endocrina prin secretia de hormonii sexuali feminini (progesteron, estrogeni si altii, importanti ai ciclului reproducatoR). Sunt in numar de doua, situate in compartimentul cavitatii pelviene, retro-uterin, au forma ovala, culoare albicioasa, consistenta elastica si se dezvolta odata cu varsta, la femeile adulte ajungand la 6-8 g.
Trompele uterine sunt doua conducte musculo-membranoase, care se intind de la coarnele uterine pana la ovare. Au rol important in captarea si vehicularea ovulelor si spermilor. Sunt lungi de 10-12 cm si prezinta patru segmente, iar peretii sunt formatii din trei tunici.
Uterul este un organ median, nepereche, musculos si cavitar, in care se dezvolta ovulul. Este situat in partea inferioara a abdomenului avand in fata vezica urinara. Este alcatuit dintr-un corp situat posterior si colul uterului situat inferior. Are forma unui trunchi de con turtit anteroposterior, de consistenta ferma dar elastica, peretii alcatuiti din trei tunici si dimensiuni variabile. In interiorul sau se dezvolta fatul, iar mucoasa glanduara formeaza o placenta ce protejeaza si hraneste fatul.
Vaginul este un conduct musculo-conjunctiv, median si nepereche, ce prin extremitatea superioara se insera pe colul uterin, iar prin cea inferioara se deschide in vulva.
Vulva reprezinta toate organele genitale externe ale femeii (muntele pubelui, formatiunile labiale, vestibulul vaginului si aparatul erectiL).
Mamelele sau sani asezati simetric in regiunea toracica anterioara, fac parte din derivatele tegumentare, sunt rudimentare si lipsite de functii la barbatii, dar deosebit de importante la femei. Au rol in lactatie.


2. Organele genitale masculine
Sunt reprezentate de testicule, de conducte si glande seminale, penis si scrot.
Testiculele sunt glandele genitale masculine ce indeplinesc o serie de functii endocrine, prin hormonii care imprima caracterele sexuale masculine (testosteroN) si ajuta la dezvoltarea sistemului osos: si sunt responsabile de spermatogeneza. De fiecare testicul este anexat epidimiul, care reprezinta primul segment extratesticular al conductelor spermatice.
Caile spermatice sunt cai intratesticulare si extratesticulare ce transporta lichidul spermatic.
Scrotul este un sac median, nepereche, format din 7 tunici, situat in partea anterioara a penisului, ce contine testiculele cu epidimiul si portiunile initiale ale functiilor spermatice.
Penisul este organul copulator masculin, ce serveste la insamantare si contine portiunea spongioasa a uretrei, avand astfel rol si in mictiune.
Vezicula seminoasa este o glanda anexata organelor genitale masculine, reprezentat printr-un organ pereche, produsul lor adaugandu-se lichidului seminal. Sunt situate deasupra prostatei, intre vezica urinara si rect.
Prostata este si ea o glanda anexata organelor genitale masculine, situata dedesubtul vezicii urinare, inapoia simfizei pubiene si dezvoltata in jurul portiunii initiale a uretrei. Este elastica, are culoarea cenusie-roscata si se dezvolta odata cu varsta, la batrani putandu-se atrofia. Are rol in producerea substantei nutritive ale lichidului spermatic, a unor substante ce neutralizeaza aciditatea secretiei vaginale.
Glandele bulbo-uretrale sunt in numar de doua, situate in unghiul dintre bulbul penisului si segmentul membranos al uretrei. Au cam aceleasi functii ca ale veziculei seminoase.


Functiile aparatului reproducator:

 reproducerea umana;


 conceptia vietii uterine;

 dezvoltarea fatului;


 nasterea, hranirea copilului dupa nastere;


Corelarea minte/corp
Are legatura cu modul in care ne raportam la masculinitatea sau la feminitatea noastra, cu personalitatea noastra sexuala, cu relatiile noastre cu parintii si cu problemele de educatie.


Descrierea zonelor reflexe si actiunea asupra lor
Punctele reflexe ale aparatului genital se gasesc dispuse sub linia calcaiului, pe suprafata acestuia, precum si de o parte si de alta a osului calcaneu. Astfel avem:
A) Aparatul genital, in ansamblu este reprezentat la nivelul calcaiului, imediat sub linia acestuia, unde se afla de altfel zona pelvina.
Indiferent de piciorul in lucru, se pot folosi ambele maini pentru a masa aceasta zona. Fiind suficient de intinsa putem folosi ambele police odata sau chiar articulatia interfalangiana distala a acestora, prin miscari de apasare si tragere, sau folosindu-ne de un singur police se pot face miscari circulare ori in zigzag.
B) Ovarele la femei si testiculele la barbati sunt localizate pe partea laterala a picioarelor, pe marginea laterala a osului calcaneu.
Asupra acestor puncte putem actiona sprijinind piciorul pacientului in palma mainii de aceeasi parte, iar cu policele, aflat spre lateral, efectuam miscari circulare sau de apasare pe zona ovar/testicule.
C) Uterul si respectiv prostata sunt reprezentate exact opus fata de punctele ovarelor si penisului, si anume pe partea interna a picioarelor, ocupand marginea latero-interna a osului calcaneu.
Modul de lucru asupra acestor zone este identic cu cel asupra ovarelor/testiculelor, doar ca pentru a avea policele in dreptul punctului de interes, ne folosim de mana aflata in sens opus fata de piciorul pacientului.
D) Punctele reflexe ale vaginului si respectiv penisului se afla tot pe fata interna a picioarelor sub maleola interna, in diagonala de la zona reflexa a uterului, spre cea a uretrei si vezicii urinare.
Din aceeasi pozitie ca pentru masarea zonelor uterului/prostatei ne folosim de police pentru miscari de apasare si tragere pe traseul reflexului vaginului/penisului.
E) Reflexul sanilor se gaseste pe o zona destul de intinsa pe partea anterioara a picioarelor, la nivelul degetelor 2, 3 si 4, aproximativ 2 cm sub articulatiile metatarsofalangiene si inca un centimetru deasupra lor.
Ca si pentru masarea zonei calcaiului, ne putem folosi de ambele police in acelasi timp, sau de fiecare pe rand, tinand priza cu oricare din maini. Miscarile sunt de apasare si tragere, (putandu-se efectua si cu partea laterala a policeluI), apasare ridicare, circulara sau in zigzag.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor