mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» TULBURAREA DELIRANTA

TULBURAREA DELIRANTA





Acest grup de tulburari se caracterizeaza prin dezvoltarea fie a unui singur delir, fie a unui set de deliruri corelate, care sunt, de obicei, persistente, si uneori pe toata durata vietii. Continutul delirului/delirelor este foarte variabil. Uneori ele sunt persecutorii, hipocondriace sau de grandoare, dar ele pot sa se refere la litigiu sau gelozie, sau sa exprime convingerea S. ca corpul sau este deformat sau ca altii cred ca el miroase sau ca este homosexual. alte tulburari psihopatologice sunt caracteristic absente, dar pot fi prezente in mod intermitent simptome depresive si, in unele cazuri, se pot dezvolta halucinatii olfactive si tactile. Sunt incompatibile cu acest diagnostic halucinatiile auditive, clare si persistente, simptomele tipice schizofreniei cum sunt delirurile de control si tocirile marcate ale afectului, precum si o dovada certa a unei boli cerebrale. Totusi, mai ales la pacientii varstnici, prezenta unor halucinatii auditive ocazionale sau tranzitorii nu exclud acest diagnostic, atat timp cat ele nu sunt tipic schizofrene si formeaza numai o mica parte din tabloul clinic global. Debutul este de obicei la varsta mijlocie, dar uneori, mai ales in cazul convingerilor de a avea un corp diform, el apare la varsta adulta timpurie. Continutul delirului si momentul emergenaei lui poate adesea sa fie corelat cu situatia de viata a S., de ex. delirurile de persecutie la membrii minoritatilor. Separat de actiunile si atitudinile direct corelate cu delirul sau cu sistemul delirant, afectivitatea, vorbirea si comportamentul sunt normale.


INDREPTAR DIAGNOSTIC:


Delirurile constituie cea mai proeminenta sau chiar singura trasatura clinica. Ele trebuie sa fie prezente cel putin 3 luni, si sa fie in mod clar personale, mai curand decat sub-culturale. Simptomele depresive sau chiar un episod depresiv complet (F32.-) pot aparea intermitent, indicand ca delirurile persista chiar si cand nu exista o tulburare a dispozitiei. Trebuie sa nu existe dovezi ale unei boli cerebrale, sa nu existe halucinatiile auditive sau acestea sa fie doar ocazionale, si sa nu existe un istoric de simptome schizofrene (deliruri de control, transmiterea gandurilor, etc.).


Include: paranoia, psihoza paranoida, parafrenia (tardivA), sensitiver Beziehungswahn.
Exclude: tulburarea paranoida de personalitate (F60.0), psihoza paranoida psihogena (F23.3), reactia paranoida (F23.3), schizofrenia paranoida (F20.0).



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor