mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» HIPERTERMIILE

HIPERTERMIILE





Cresterea marcata a temperaturii organismului poate provoca afectuni nervoase, coagularea proteinelor plasmatice, moartea. La 41°C afectarea sistemului nervos poate produce la adult convulsii. La 43°C produce moartea.
Hipertemia nu este mediata de pirogeni si nu are loc ca urmare a unei resetari a "set point-ului" hipotalamic. Hipertemia poate fi accidentala sau terapeutica. Scopul hipertermiei terapeutice este de a distruge unele microorganisme sau celule tumorale facilitand raspunsul natural imun al celulelor gazda prin producerea de febra. Ca forma de tratament hipertemia este controversata.
Hipertemia accidentala prezinta patru forme:a. Forma minora a crampelor de caldura - apare la persoanele care nu sunt obisnuite cu caldura sau la persoanele care efectueaza o munca fizica intensa in climatul cald. Se manifesta prin contractii severe si spasmodice ale musculaturii abdominale si ale extremitatilor care apare dupa transpiratii indelungate si pierderi masive de sodiu (electrolitI). Cresterea temperaturii corpului, a pulsului si a tensiunii arteriale insotesc de obicei aceste crampe.
Tratamentul consta in administrarea de solutii saline pe cale orala sau parenterala.b. Insolatia - reprezinta un complex de manifestari produse de actiunea combinata a caldurii si luminii solare asupra extremitatii cefalice. Tulburarile au o gravitate diferita in functie de reactivitatea individului, de intensitatea radiatiei si de timpul de expunere.
Pe primul plan se situeaza tulburarile vasomotorii, in special perturbarile irigatiei cerebrale si secundar hipertermia care insoteste sindromul.
Modificarile circulatiei cerebrale joaca rol esential in: manifestarile neurologice (edem cerebral, hipertensiunea intracraniana, hemoragiI), manifestari psihice (accidente confuzionale, delir, halucinatii, amnezii "etc.).
Cresterea marcata a temperaturii corporale se datoreste dereglarii centrale care determina dezechilibrarea mecanismelor termoreglatorii.
Tabloul clinic este grav si se caracterizeaza prin: cefalee, jena precordiala, fata congestionata, dispnee, tahicardie, puls mic filiform, ceafa rigida, privire fixa, convulsii epileptiforme etc., putand evolua spre coma si apoi moarte.
In formele usoare se constata o cefalee puternica, rebela, ca urmare a atingerii meningo-encefalice, irascibilitate si tulburari ele activitatii cordului.c. Socul termic (caloriC) - este o forma speciala a supraincalzirii si poate imbraca uneori aspecte dramatice. Se intalneste in conditiile unei supraincalziri rezultate atat printr-o termoproductie crescuta cat si printr-o termoliza insuficienta, ca si in cazul unor marsuri lungi pe caldura la persoanele gros imbracate.
Manifestarile clinice ale socului termic sunt reprezentate prin: crestere rapida si brutala a temperaturii (41-42S), tulburari nervoase (cefalee, ameteli, confuzie, delir agitat, convulsii pana la comA), tulburari circulatorii (tahicardie intensa, uneori supraventriculara; cresterea fluxului sanguin central si muscular cu diminuarea concomitenta a fluxului splanhnic si in final insuficienta cardiacA), alterari hepatice cu icter consecutiv necrozei centrolobulare si colestazei, coagulopatie de consum, tubulonecroza acuta, alterari ale echilibrului electrolitic.d. Hipertermia maligna - este un sindrom foarte rar ce reprezinta forma cea mai grava. Se datoreaza depasirii capacitatii functionale a mecanismelor de termoreglare prin exagerarea termogenezei si insuficienta termolizei. Fenomenul apare in anesteziile generale in care s-a utilizat succinilcolina ca miorelaxant si halotanul ca anestezic general. Intraoperator sau postoperator precoce pacientii prezinta cresteri rapide ale temperaturii corporale care in cateva ore depasesc 41-42°C concomitent cu o simptomatologie extrem de grava:

- tahicardie cu frecventa de 150batai/min.;


- ascensiune termica rapida 0,5-1°C/ora ajungandu-se in cateva ore la 43-44°C;

- tensiunea arteriala in scadere rapida;


- respiratii frecvente(tahipneE), scurte si superficiale;
- hipertonie sau rigiditatea musculaturii striate;
- semne de agitatie, convulsii;

- colaps cardiovascular pana la coma;


- temperatura diferentiala rectala-cutanata de 5-10sC ca rezultat al vasoconstrictiei periferice intense, ceea ce realizeaza aspectul de hipertemii reci sau cu paloare;

- cresterea intensa a consumului de oxigen


Caracteristica sindromului este rigiditatea musculaturii striate considerata drept factor cauzal al hipertemiei prin cresterea termogenezei. A fost incriminat drept factor al intensificarii termogenezei musculare un defect al metabolismului calciului caracterizat prin insufucienta de recirculare a calciului la nivelul reticolului endoplasmatic. Acest deficit determina contractii musculare continue, fara intrerupere, cu mare consum de energie si eliberare de caldura concomitent cu instalarea unei stari de acidoza. Aceasta tulburare transmisa genetic are un caracter recesiv autosomal si poate aparea si la alti membrii ai familiei.
Anestezicele generale si miorelaxantele provoaca in aceste conditii (deficit genetiC) o eliberare in citoplasma a calciului stocat in mitocondrii. Excesul de calciu declanseaza o contractura persistenta a miofibrilelor cu cresterea consumului de oxigen si a eliberarii de dioxid de carbon, glicoliza intensa, acidoza metabolica si mai ales o temogeneza exagerata.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor