mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Alergologie
Index » Boli Si Tratamente » Alergologie
» Testarea cutanata

Testarea cutanata




Principiul
In cazuri judicios indicate de hipersensibilitate imediata la alergene specifice, testarea cutanata aduce informatii suplimenŽtare de confirmare a anamnezei. Ea reprezinta o metoda indirecta de detectare a IgE specifice. Testele cutanate pozitive permit instiŽtuirea masurilor de evictie si a imunoterapiei specifice. Testarea sensibilitatii cutanate tardive in dermatita de contact nu face subiectul acestui capitol.
In majoritatea cazurilor, testarea cutanata este suficienta pentru completarea anamnezei si examenului clinic, dar nu poate inlocui judecata clinica. Metodele in vitro noi, sofisticate, de titrare a IgE specifice nu au inlocuit testele cutanate.
Metoda este simpla, rapida si ieftina. In practica clinica sunt utilizate doua tipuri de teste cutanate: percutana (pricK) si intracutana. Metoda prin zgariere (scratcH) a fost abandonata.
Testarea cutanata poate fi efectuata pe fata volara a antebratelor sau pe spate, dupa ce pielea a fost curatata cu alcool. Testul intracutan se efectueaza in cazurile in care testarea prick indica reactie minima sau nula.

Metoda prick


In metoda prin intepare epicutanata (pricK) se aplica picaturi de extracte alergenice prin care se inteapa nesangerand pielea. Limita pozitivitatii este 3 mm pentru papula, in cazul in care controlul este negativ. Reactiile mici au semnificatie clinica redusa, iar prezenta pseudopodelor are o relevanta clinica maxima.


Avantajele testului prick sunt:
 testele pozitive si negative sunt mai usor de delimitat
 se pot aplica in numar mare intr-o sedinta

 extractele sunt stabile


 rezultatele pozitive se coreleaza bine cu simptomele (specificitate ridicatA)

Metoda intracutana


Testul intracutan se efectueaza prin injectarea strict intradermica a unei cantitati mici de extract alergenic. Metoda intradermica prezinta avantajul unei sensibilitati mai mari, dar cu inconvenientul mai multor reactii fals pozitive (specificitate mai micA). Erorile comune la testarea intracutanata cuprind: reactii fals pozitive prin distanta prea mica intre teste, volum sau concenŽtratie prea mare de extract injectat, injectare de bule de aer, sangerare intracutana. Injectarea subcutana a extractului da rezultate fals negative. Prea multe teste simultane (peste 10) pot precipita reactii sistemice.

Recomandari


La testarea cutanata este obligatorie intrunirea urmatoarelor principii:
 disponibilitatea medicului (din cauza posibilelor reactii sistemicE)
 echipament de urgenta la indemana

 absenta simptomelor clinice de alergie


 verificarea concentratiilor

 aplicarea pe piele normala


 evaluarea dermografismului
 inregistrarea medicatiei (cu atentie in special la antiŽhistaminicE)
 citirea reactiilor la 15-20 minute
Inainte de testarea cutanata, antihistaminicele trebuie abandonate cu un interval in functie de timpul lor de injumatatire. Astemizolul are timpul de injumatatire cel mai lung (4-6 saptamanI).
Histamina este utilizata ca si control pozitiv, iar diluantul alergenic ca si control negativ.

Gradarea


Conventional, raspunsul cutanat se apreciaza prin notare cu +, de la 1+ la 4+, a diametrelor papulei si eritemului. Exista mai multe sisteme de apreciere. Reactia se poate inregistra si pe banda adeziva transparenta prin marcarea cu culori diferite ale perimetrelor papulei si eritemului. Pentru evitarea confuziilor, masurarea in milimetri este de preferat.

Semnificatia clinica


In legatura cu valoarea diagnostica a testelor cutanate merita retinut ca:
 singur, un test pozitiv nu indica o sensibilizare certa la un alergen
 in cazul alergenelor inhalative, un test pozitiv si o anamneza sugestiva incrimineaza alergenul respectiv drept cauza a simptomelor
 un test negativ cu o anamneza nesugestiva pledeaza pentru o afectiune nealergica
 cazurile cu discordanta intre anamneza si testele cutanate sunt dificil de incadrat, fiind necesare determinarea IgE specifice si provocare cu alergen
 in cazul alergenelor inhalative, exista o corelatie buna intre testul prick si simptome
 in cazul alergenelor alimentare corelatiile sunt slabe (in jur de 20% fata de testul de provocare dublu-orB)
 pentru extractele din venin de albine si viespe, simpŽtomele alergice se coreleaza mai bine cu testele prick decat cu cele intracutane
 majoritatea alergenelor profesionale nu se preteaza la testare cutanata prick sau intracutana; unele sunt incluse in bateriile de teste patch, de testare a reactiŽvitatii de tip celular, utile in aprecierea etiologica a dermatitei de contact
 nici un test cutanat nu inlocuieste judecata clinica



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai