mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hipotermia sistemica
Index » Traumatisme prin frig » Hipotermia sistemica
» Fiziopatologie

Fiziopatologie







Prima modificare care se produce este vasocon-strictia periferica (14). Va rezulta cresterea actitatii cardiace, a volumului sangn, ratei meolismului si a volumului respirator.
Daca temperatura scazuta persista, se va produce deprimarea tuturor functiilor tale: cerebrala, renala, cardiaca, respiratorie si a meolismului.
Initial cordul incearca sa compenseze pierderea de caldura a organismului, prin cresterea frecventei cardiace, a debitului cardiac si a tensiunii arteriale. Daca insa temperatura centrala scade in continuare, toti acesti parametrii vor fi deprimati. De la 32°C temperatura centrala, apar undele J patologice pe ECG. Hipovolemia este rezultatul imediat al hipotermiei, fluidul din patul vascular trecand in timentul extracelular si producand edem generalizat. Se produce si o crestere a concentratiei de hemoglobina. Ulterior se produce hemodilutie prin reintoarcerea lichidelor extracelulare in timentul vascular (11).


Leucocitele si trombocitele scad in timpul hipotermiei, dar se refac odata cu reincalzirea. Coagularea, tulburata in timpul hipotermiei isi rene rapid dupa reincalzire.
Diureza creste initial datorita vasoconstrictiei periferice si centralizarii circulatiei, dar daca hipoter-mia persista, filtrarea renala scade.
Sunt recunoscute trei faze ale hipotermiei progresive (15):
I. Temperatura centrala cuprinsa intre 33-37°C.
Mecanismele termoreglarii actioneaza prin: aparitia tremuratului, cresterea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale si vasoconstrictia vaselor periferice.
II. Temperatura centrala cuprinsa intre 29-33°C.
Rata meolismului scade, scad frecventa cardiaca si tensiunea arteriala, frecventa si amplitudinea miscarilor respiratorii.
III. Temperatura centrala sub 29°C - apar aritmii cardiace.In final, sub 24°C, centrii termoreglarii inceteaza sa mai functioneze, iar organismul va pierde caldura ca un obiect inert.
Simptomele hipotermiei medii sunt subtile, putand mima alte afectiuni: aritmii cardiace, mers nesigur, impleticit, nivel scazut de constienta ce indica o trauma cerebrala.
Absenta tremuratului nu exclude diagnosticul de hipotermie, la multe persoane varstnice acest simptom lipsind, chiar cand temperatura centrala ajunge la 32°C.Intre 33-35°C temperatura centrala - pacientul este cooperant, bine orientat temporo-spatial, sub 33°C temperatura centrala - pacientul dene hipo-reactiv, prezinta dificultati de intelegere a intrebarilor si elaborare a raspunsurilor, dificultati de vorbire. Amnezia apare cand\' temperatura centrala scade sub 32°C.Intre 32-34°C temperatura centrala apare dizar-tria.


La 30-31 °C temperatura centrala apare stupoarea, dar pacientul poate raspunde la intrebari simple, chiar daca vorbirea este dificila.
La 28-29°C temperatura centrala, inca poate raspunde la anumite intrebari simple, dar cu mare intarziere.
La 27-26°C temperatura centrala raspunsurile apar doar prin gemete. Sub 26°C temperatura centrala constienta este pierduta.
La hipotermiei, tegumentele au o paloare cadaverica, apar edeme, in special la nivelul fetei, sunt bradicardici, scade actitatea tractului gastrointesti-nal, zgomotele peristaltice fiind absente la auscul-tatia abdomenului. Poliuria aparuta initial este rapid inlocuita de oligurie.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Traumatisme prin frig:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai