mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Fitopreparate farmaceutice
Index » Sanatatea familiei » Pielea » Fitopreparate farmaceutice
» Povestea unei plante - echinacea

Povestea unei plante - echinacea


Share


De peste 100 de ani exista preocupari stiintifice pentru clarificarea compozitiei chimice si a eficacitatii preparatelor cu Echinacea, in ceea ce priveste actiunea lor de stimulare a imunitatii.
Genul Echinacea (Moench) apartine familiei Compositae, cunoscuta si sub numele de Asteraceae, si este format din 9 specii cu mai multe rietati, dintre care de interes medical sunt 3 specii: ECHINACEA PURPUREA, ECHINACEA PALLIDA si ECHINACEA ANGUSTIFOLIA.

Cuprins:

Descriere botanică

Părţi de plantă utilizate

Eficacitate

Culturi organice de echinacea purpurea

Imunorezistan şi imunorezistan juniorDescriere botanică

sus sus
Echinacea este o plantă ierbacee care ajunge până la 1,5 m înălţime (Echinacea purpurea), robustă şi rezistentă la condiţii climatice aspre. înfloreşte din iulie până în august. Speciile de Echinacea prezintă similitudini de bază. Toate sunt plante perene care au o tulpină puternică acoperită cu perişori aspri, ce susţine o floare mare ca o margaretă, în nuanţe diferite de purpuriu roşiatic. Inflorescenţa este aplatizată la începutul înfloririi, apoi devine bombată.


Diferitele specii de Echinacea pot fi deosebite prin forma frunzelor, înălţimea plantei, culoarea şi mărimea florii.
Intre cele 3 specii există atât diferenţe de ordin morfologic, cât şi histo-anatomic, dar mai ales biochimic, aceastea din urmă fiind reflectate în calitatea răspunsului declanşat la nivelul sistemului imunitar de preparatele fitofarmaceutice obţinute din specii diferite de Echinacea.

Istoric
Speciile genului ECHINACEA cresc spontan în estul SUA (în statele Arkansas, Oklahoma, Missouri, Kansas) pe sol uscat, nisipos şi în preerie. Cele 3 specii utilizate ca plante medicinale au fost aclimatizate şi introduse în cultură în Europa şi în Rusia. La noi în ţară nu au fost cunoscute ca plante medicinale până în anii \'90.
In anii \'80 s-a iniţiat o cultură experimentală şi studii farmacobotanice şi farmacologice la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca. In revista "Farmacia" nr.4/1984 Viorica Hodişan şi Mircea Tamaş (Facultatea de Farmacie -Cluj-Napoca) publică un studiu farmacobotanic comparativ al speciilor de ECHINACEA PURPUREA şi ECHINACEA PALLIDA. In acelaşi an, în revista "Practica farmaceutică" aceeaşi autori publică articolul "Actualităţi în fitoterapie - Echinacea", cu referire şi la acţiunea antiin-flamatoare a preparatelor topice (de uz extern) cu Echinacea.
Primele culturi mari de Echinacea purpurea, Echinacea pallida şi Echinacea angustifolia au fost realizate la Plantextrakt (Rădaia, jud.Cluj) la începutul anilor \'90, de către farmacistul Alexander Peev. După practicarea asiduă a tinor tehnici de cultura ecologică, timp de peste 15 ani, culturile de Echinacea de la Plantextrakt au fost certificate, primind titlul de culturi organice (ecologice).

Prima imagine a plantei ECHINACEA se găseşte în volumul III al "PLANTARUM HISTORIA UNIVERSALIS OXONIENSIS"(1699) de R. Morison, primul profesor de botanică de la Oxford. Aceasta imagine de pe timpul lui Linne, prezintă o plantă numită "Dracunculus Virginianus latifo-lius petalis florum longissimis purpurascentibus". După aspect este vorba de Rudbeckia purpurea, descrisa de Linne in 1753 în "SPECIES PLANTARUM" şi denumită mai târziu de Moench ECHINACEA PURPUREA. Din denumirea iniţială reiese deja că specia respectivă de Echinacea era originală din Virginia.
Indienii din America de Nord preţuiau mult Echinacea ca plantă medicinală şi o foloseau în înţepături de insecte, muşcături de şarpe, stări febrile şi la vindecarea rănilor. Se utilizau mai ales rădăcinile, dar parţial şi herba (planta în întregime). Se spune că indienii din Ne-braska şi Missouri utilizau Echinacea angustifolia, pe când cei din Virginia utilizau Echinacea purpurea, în această regiune neexistând alte specii de Echinacea.

Coloniştii albi au preluat această utilizare. In jurul anului 1870, un german, H.C.F. Meyer, a scos pe piaţă în Vestul mijlociu al SUA primul preparat de Echinacea din lume, sub denumirea de "PURIFICATORUL DE SÂNGE AL LUI MEYER". La început el nu cunoştea denumirea plantei medicinale folosite, însă era absolut convins de eficacitatea acesteia în numeroase domenii de utilizare, ca de exemplu: reumatism, cefalee, erizipel, muşcătura şarpelui cu clopoţei. In final a apelat pentru identificarea plantei la fraţii Llyod din Cincinnati-Ohio şi s-a constatat ca este vorba de Echinacea angustifolia.
Profesorul King, personalitate medicală a vremii din America, a constatat un efect paliativ (rezolvă temporar o simptomatologie) la bolnavii de cancer şi recomandă acest medicament natural. Spre sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, în SUA s-a ajuns la o adevărată avalanşă în ceea ce priveşte utilizarea de ECHINACEA, astfel încât numai în statul Kansas se comercializau anual multe mii de pfunzi. Era totodată cel mai bine vândut produs vegetal al fraţilor Llyod, pe vremea aceea cei mai puternici ofertanţi de remedii vegetale din America de Nord.

Principalele domenii de utilizare erau terapia infecţiilor locale (plăgi, furuncule) şi a infecţiilor generale (ca de exemplu febra lăuzelor, septicemiile) pentru proprietăţile sale de creştere a rezistenţei organismului la infecţii.
Multiplele întrebuinţări ce i se confereau i-au făcut însă sceptici pe unii cercetători. împotriva preparatelor cu ECHINACEA s-a ridicat, la începutul secolului XX, şcoala de medicină din America, invocând că nu a fost încă cercetată ştiinţific şi că, până când nu va fi verificată acţiunea sa, să nu mai fie folosită.
Centrul de interes pentru aceasta plantă medicinală s-a mutat astfel, la începutul secolului XX, din America în Europa. La început homeopatia a manifestat un interes pentru ea, ca remediu homeopatic recomandat în supura-ţii şi limfangite (furuncule, antrax, abcese diverse, septicemie, leucemie, cangrenă etc). Se foloseşte în special în diluţii joase decimale sau centezimale, precum şi ca tinc-tură mamă (Echinacea TM, materia primă de fabricaţie a remediului homeopatic), singură sau asociata cu tinctură de gălbenele, Calendula off. TM, şi/sau cu tinctură de cârmâz, Phytolacca americana TM. Poate de asemenea completa un tratament cu antibiotice.

In fitoterapie, în Europa s-a pledat la început pentru Echinacea angustifolia, care a fost preluată în final şi în colecţia de monografii a lui Schwabe. Echinacea purpurea a fost introdusă ca plantă medicinală abia după ce G. Madaus obţinuse din SUA, din greşeală, în loc de sămânţă de Echinacea angustifolia, sămânţă de Echinacea purpurea, iar tinctură obţinută din aceasta s-a dovedit a fi eficientă.
La ora actuală, ECHINACEA este în topul celor mai bine vândute plante medicinale, alături de Ginkgo biloba, Allium sativum (usturoi) şi Ginseng.
Pe piaţa germană, de exemplu, există aproximativ 300 de preparate, inclusiv preparate homeopatice, care conţin Echinacea. Indicaţiile se extind de la aplicaţii locale în eczeme, lovituri şi arsuri, la administrarea orală în profilaxia şi tratamentul infecţiilor respiratorii în special şi chiar parenterală (injectabilă) în infecţii, poliartrită, psoriazis.

Părţi de plantă utilizate

sus sus
Părţi de plantă utilizate
In ceea ce priveşte părţile de plantă utilizată, este vorba fie de rădăcini, herba (tulpină cu floare) sau planta întreagă. Se folosesc:
- ECHINACEA PURPUREA HERBA - constând în herba proaspătă (fără rădăcină) recoltată la momentul înfloririi;
- ECHINACEA PURPUREA RADIX - constând în rădăcini proaspete sau uscate recoltate toamna;
- ECHINACEA PALLIDA HERBA - constând în herba proaspătă sau uscată recoltată la momentul înfloririi;
- ECHINACEA PALLIDA RADIX - constând în rădăcini proaspete sau uscate recoltate în timpul înfloririi;
- ECHINACEA ANGUSTIFOLIA HERBA E RADIX - constând în planta întreagă proaspătă sau uscată recoltată în timpul înfloririi.

Compoziţie chimica
Cercetările privind substanţele active din cele 3 specii medicinale de Echinacea au început de peste un secol şi nu sunt încheiate nici în prezent.
La ora actuală se pune accentul pe 4 grupe de substanţe cu acţiune imunostimulatoare dovedită: derivaţi ai acidului cafeic, alcamide, polizaharide şi glicoproteine.
Trebuie avut în vedere ca aceste componente nu sunt conţinute de toate cele 3 specii medicinale de Echinacea (Echinacea pallida şi Echinacea angustifolia herba - nu conţin polizaharide şi glicoproteine, iar rădăcina nu conţine glicoproteine), componentele nu se extrag apoi în proporţii egale în toate formele extractive (concentraţia cea mai mare de derivaţi ai acidului cafeic şi polizaharide se obţine în sucul presat de Echinacea purpurea) şi, în parte, sunt instabile (in special acidul cichorienic).
Toate cele 4 clase de substanţe active sunt conţinute de Echinacea purpurea herba şi Echinacea purpurea radix, cu specificarea că cea din urmă conţine şi alcalozii pirolizidinici (tussilagina si iso-tussilagina).

Stimularea imunităţii se realizează prin mecanisme diferite:
- derivaţii acidului cafeic stimulează fagocitoza în testul granulocitelor "in vitro" şi "in vivo" (Plantamed 1988: 54, p. 175-176)
- alcamidele (isobutilamidele acidului dodecate-traenic) stimulează fagocitoza în testul granulocitelor "in vitro" şi "in vivo", sunt parţial şi inhibitori ai ciclooxi-genazei - COX2, respectiv 5-lipo-oxigenazei şi implicit au şi activitate antiinflamatoare (Am.J. 2002)
- glicoproteinele (un complex glicoprotein-polizaha-ridic) stimulează limfocitele B şi macrofagele;
- polizaharidele - anumite fracţiuni cu masa moleculară mare - au acţiune stimulatoare asupra fagocitozei. De asemenea s-a putut demonstra "in vivo", pe şoarece, o acţiune proteefivă faţă de diferiţi agenţi infecţioşi (Wagner si Proksch). Della Logia şi colaboratorii au observat şi acţiune antiedematoasă a unui amestec de polizaharide din Echinacea angustifolia radix.

Eficacitate

sus sus
Echinacea realizează stimularea sistemului de autoapărare a organismului prin mobilizarea leucocitelor şi mărirea activităţii fagocitozei, prin inhibiţia multiplicării viruşilor şi stimularea producerii de interferon.
Nu posedă acţiune bactericidă sau bacteriostatică directă, inhibă însă hialuronidaza şi, prin aceasta, exclude acţiunea invazivă a bacteriilor. In plus, se poate constata o creştere a nivelului de substanţe corticoide excretate prin urină, ceea ce presupune o stimulare a activităţii cortico-suprarenale.
Referitor la eficacitatea preparatelor de Echinacea exista foarte multe rapoarte, nu toate relevante - unele au descoperit efecte imunostimulatoare semnificative, iar altele nu au descoperit nici o diferenţă între Echinacea şi placebo (pilule de zahăr inactiv).
Rezultatele studiilor simt greu de comparat deoarece s-a folosit o gamă largă de produse, standardizate sau nestandardizate, doze diferite şi metode de tratament diferite.
Dintre preparatele cu Echinacea, cele mai relevante rezultate s-au obţinut la studiile întreprinse pe preparatele cu suc presat de Echinacea purpurea herba şi extract de Echinacea pailida radix, pentru care, pe baza materialului documentar existent, Comisia Medicamentului din Germania a elaborat recomandări terapeutice pozitive.

Pentru Echinacea purpurea herba recomandările sunt ca terapie de susţinere a organismului în răceli şi infecţii cronice ale tractului respirator superior sau infecţii ale tractului urinar inferior, în infecţii gripale sau de tip gripal. De asemenea, poate fi folosită în aplicaţii locale în cazul rănilor superficiale. Pentru Echinacea pailida radix recomandările sunt de terapie de susţinere în infecţii gripale sau de tip gripal.
Atenţionări şi contraindicaţii
. Riscurile fundamentale ale stimulării imunităţii sunt considerate a fi agravarea bolilor autoimune şi reacţiile alergice de idiosincrazie.
. Se recomandă limitarea utilizării în unele afecţiuni sistemice, cum ar fi tuberculoza, leucoza, colagenoza şi scleroza multiplă, în tumori maligne, AIDS;
. Poate provoca rare reacţii alergice la persoanele sensibile la una dintre componente.
. Lipsa studiilor privind eventuale riscuri la administrarea în perioada de sarcină impune prudenţa;
. Nu se administrează concomitent cu vaccinările.
Forme farmaceutice si doze recomandate Formele farmaceutice folosite sunt foarte diferite.

Pentru Ecliinacea purpurea herba forma clasică şi cea mai recomandată este sucul obţinut prin presarea plantei înflorite proaspete. Sucul presat se stabilizează cu alcool pentru administrare ca preparat lichid sau se concentrează, cu obţinerea de extract uscat pentru administrare sub forma de comprimate sau capsule.
Dozele recomandate sunt de 6 pana la 9 ml pe zi (suc presat) timp de maxim 8 săptămâni.
In administrare externă se recomandă preparate cu un conţinut de minim 15% suc presat.
Ecliinacea purpurea radix se prepară in special ca tinctura şi se administrează de 3 ori pe zi câte 30-60 de picaturi.
Ecliinacea pallida herba e radix (planta întreagă) se prepară ca tinctura (şi tinctura mamă, materie primă pentru homeopatie) şi se administrează în picături (doza maxim 900 mg plantă/zi) timp de cel mult 8 săptămâni.
Echinacea angustifolia, deşi se consideră ca este insuficient documentată, se prepară ca tinctura sau extract solid pentru administrare sub forma de comprimate sau capsule.

Laboratoarele de homeopatie şi fitoterapie Plantextrakt au ales să fabrice preparate fitofarmaceutice cu Echinacea din suc presat de ECHINACEA PURPUREA herba.
De ce sucul presat de Echinacea purpurea herba ?
. Dintre speciile de Echinacea , Echinacea purpurea este cea mai bogată în derivaţi de acid cafeic mai ales în acid cicoric;
. Partea de plantă aleasă - herba înflorită - conţine toate cele 4 clase de substanţe active cu acţiune imunosti-mulatoare şi conţine totodată o concentraţie de polizaha-ride mai mare;
. Metoda de fabricaţie - prelucrarea plantei proaspete ca suc presat şi stabilizat asigură extragerea celor 4 clase de principii active cu acţiune imunostimulatoare în concentraţii mari (comparativ cu alte părţi de plantă şi alte specii de Ecliinacea) si duce la obţinerea miei concentraţii mărite de polizaharide;
. Exista numeroase studii preclinice realizate pe acest tip de extracţie;
. In literatura medicală se regăsesc cele mai multe studii clinice validate;
. Recunoaşterea internaţională a proprietăţilor terapeutice la nivelul aparatelor respirator şi urogenital.

Laboratoarele PlantExtrakt au fost întotdeauna preocupate de susţinerea şi demonstrarea eficacităţii produselor prin teste bazate pe principii ştiinţifice. Ca urmare a acestei preocupări s-au studiat în laboratoarele de controlul calităţii ale firmei diferitele specii de Echinacea , respectiv diferite produse cu Echinacea.
Studiile comparative au urmărit evidenţierea acidului cicoric, principalul component din clasa derivaţilor de acid cafeic, prin cromatografie de lichide de înaltă performanţă (HPLC). Aceste studii s-au realizat pe suc de Echinacea purpurea, pe tinctură de Echinacea purpurea şi pe capsule cu herba de Echinacea. Cromatogramele sunt redate în figura de mai jos.
Rezultatele arată că sucul de Echinacea purpurea conţine concentraţiile cele mai mari de acid cicoric, tincrura şi produsele cu herba de Echinacea conţinând concentraţii mici sau compuşi degradaţi. Ca urmare şi acest studiu demonstrează superioritatea sucului de Echinacea purpurea faţă de tincrura si in special fata de capsulele cu herba de Echinacea.

Culturi organice de echinacea purpurea

sus sus
Caracteristica extractelor fabricate la Plantextrakt o constituie procesarea plantelor în stare proaspătă. Aceasta presupune obţinerea fitocomplexului caracteristic fiecărei plante nealterat, în concentraţie mai mare decât la procesarea plantelor uscate. înseamnă obţinerea efectelor terapeutice la valoarea lor reală, dar şi o concentraţie mai mare a eventualilor poluanţi.


Esenţială este recoltarea plantelor din zone verificate în ceea ce priveşte prezenţa şi concentraţia poluanţilor din sol şi din aer sau realizarea de culturi organice. Pentru acestea din urma solul se purifică după ani de zile de practicare a unei agriculturi ecologice. Culturile de Echinacea de la Plantextrakt au obţinut certificarea de culturi organice (ecologice).
Preparate fitofarmaceutice din suc de Echinacea purpurea
De peste 15 ani pe piaţa preparatelor fito farmaceutice din România, preparatele cu suc presat de Echinacea purpurea herba de la Plantextrakt s-au impus prin calitate: Imunogrip şi mai nou, Imunogrip plus, Imunorezistan şi Imunorezistan forte precum şi preparatele pentru copii -siropurile Imunogrip Junior si Imunorezistan Junior.

Imunogrip
Este un preparat standardizat în compuşi de tip poli-fenoli - derivaţi de acid cafeic (min. 0,25 % polifenoli exprimaţi în acid cafeic). Conţine suc de Echinacea purpurea herba stabilizat.
Imunogrip creşte rezistenţa organismului, are efecte imediate fără şocuri fiziologice, este bine tolerat de organism si uşor de administrat.
Intr-un studiu clinic dublu orb efectuat cu suc de Echinacea purpurea herba - pe 1280 pacienţi adulţi (Terapiewoche. Paediatrie, 1988:1, p. 66-70) cu infecţii gripale a dus la stabilirea posologiei (validată prin monografia ESCOP şi a Comisiei E).
La doza de 3 x 2 ml corespunzând la 900 mg plantă/zi, simptomcle infecţiei gripale sunt reduse semnificativ.
Imunogrip realizează stimularea \\ \' -hii de autoapărare a organismului prin mobilizarea leucocitelor şi mărirea activităţii fagocitozei, prin inhibiţia multiplicării viruşilor şi stimularea producerii de interferon.

Nu posedă acţiune bactericidă sau bacteriostatică directă, inhibă însă hialuronidaza şi, prin aceasta, exclude acţiunea invazivă a bacteriilor. în plus, se poate constata o creştere a nivelului de substanţe corticoide excretate prin urină, ceea ce presupune o stimulare a activităţii cortico-suprarenale.
Riscurile fundamentale ale stimulării imunităţii sunt considerate a fi agravarea bolilor auroimune şi reacţiile alergice de idiosincrazie. Se recomandă limitarea utilizării sau utilizarea cu prudenţă în unele afecţiuni sistemice, cum ar fi tuberculoza, leucoza, colagenoza şi scleroza multiplă. Dar şi la aceşti pacienţi se pot obţine rezultate bune, pentru episoadele de infecţii virale apărute în contextul reducerii imunitare caracteristice afecţiunilor mai sus amintite.
Nu se administrează concomitent cu vaccinările, in rumori maligne, AIDS, prudenţă în sarcină. Experienţa clinicienilor, în special a medicilor homeopaţi care utilizează acest preparat indică o mare utilitate în sarcină, atunci când perioadele de tratament sunt de scurtă durată, cel mult 3-4 săptămâni de tratament.
Ca profilaxie antigripală, cea mai bună protecţie o oferă administrarea cu cel puţin o lună înainte de expunere la
virusul gripal, astfel încât răspunsul imunitar să fie asigurat.

Pentru persoanele cu o imunitate bună este suficientă administrarea timp de două săptămâni, ceea ce reprezintă consumarea unui flacon de produs.
Persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire vor urma tratamentul profilactic timp de o lună sau chiar două luni de zile.
Alte recomandări: creşterea rezistenţei organismului în diferite stări cu imunitate scăzută; inflamaţii ale mucoaselor, mai ales în cazul infecţiilor respiratorii, precum şi susţinerea tratamentului infecţiilor recidivante ale aparatului respirator; cistite, prostatite, anexite, enterocolite; boli infecto-contagioase şi în perioada de convalescenţă după bolile infecto-contagioase; stări toxico-septice, în asociere cu antibiotice (administrat la 3 ore distanţă de antibiotic) pentru mărirea rezistenţei organismului.
Dozele recomandate sunt:
- pentru adulţi şi copii peste 7 ani: 2 ml cu ajutorul capacului dozator de 3-5 ori pe zi, în puţină apă, cu o jumătate de oră înaintea meselor,
- pentru copii între 2 şi 7 ani: 1 ml cu ajutorul capacului dozator de 3 ori pe zi, diluat în puţină apă.

Administrarea se face într-un ciclu de 4 zile urmate de 3 sau 4 zile pauză, pentru o perioadă de 4 - 6 săptămâni. Stimulând proliferarea celulelor imunocompetente, fără să provoace reacţii de memorare din partea acestora, produsul trebuie administrat la intervale determinate şi pentru un anumit timp (nu în mod continuu), mecanismele stimulate pe această cale fiind supuse unui training. Se recomandă un ritm al administrărilor de 4 zile urmate de alte 3 sau 4 zile de pauză, o perioadă de 4 - 6 săptămâni.
Formula preparatului Imunogrip a fost îmbunătăţită în produsul Imunogrip plus care conţine: suc de Echinacea purpurea herba stabilizat şi standardizat (min. 0,25 % po-lifenoli exprimaţi în acid cafeic), Vitamina C naturală din fructe de Roşa canina (Măceş) si gluconat de zinc.
Vitamina C naturală - din fructele de măceş - este absorbită şi asimilată eficient în organism (comparativ cu vitamina C obţinută prin sinteză). Suplimentarea ei reduce cu 50 % incidenţa infecţiilor respiratorii. Extractul din fructe de măceş are un conţinut de 40-50 ori mai ridicat de vitamina C decât lămâia şi conţine pe lângă vitamina C -1000 mg% (100 g de fructe conţin vitamina C în cantitate corespunzătoare la 1 kg de lămâi), provitamina A (1000 mg%), vitaminele din complexul B, vitaminele E, K, PP, oligoelementele K, Ca, Fe, Mg.

Zincul este considerat "mineralul imunităţii". Stimulează majoritatea celulelor responsabile de activitatea de apărare a organismului, reduce efectul nociv al poluanţilor asupra organismului.
Imunogrip plus asigura dozele zilnice recomandate pentru vitamina C şi Zinc, iar sucul presat de Echinacea purpurea se ia în cantităţile validate de studii clinice.
Imunogrip plus stimulează imunitatea organismului, creşte rezistenţa organismului, reduce incidenţa infecţiilor virale cu tropism respirator şi a complicaţiilor bacteriene, grăbeşte recuperarea şi ajută la depăşirea perioadei de convalescenţă după bolile infecto-contagioase.
Este recomandat şi în profilaxia infecţiilor de tip gripal pentru persoanele cu deficienţe ale sistemului imuni-tar, persoanelor care lucrează în colectivităţi cu susceptibilitate crescută la îmbolnăvire, copiilor cu infecţii respiratorii recidivante, bătrânilor.
Modul de administrare este pentru adulţi şi copii peste 7 ani, câte 3 ml de 3 ori pe zi în puţină apă. Administrarea se face într-un ciclu de 4 zile urmate de 3 sau 4 zile pauză, pentru o perioadă de 4 - 6 săptămâni.

Imunogrip capsule este o combinaţie de extracte de plante, vitamina C naturală şi zinc, pentru creşterea imunităţii organismului.
O capsulă conţine extract standardizat din herba de Echinacea purpurea, extract standardizat de Malpighia glabra - Acerola, extract din rădăcină de Astragalus membranaceus , gluconat de zinc.
Acţiunea Echinaceei este potenţată de cea a extractului de Astragalus membranaceus, o plantă exotică cu conţinut ridicat de polizaharide cu acţiune imunostimulatoa-re, ajutând organismul să lupte eficient împotriva bacteriilor şi viruşilor. Vitamina C naturală din Acerola (fructe foarte bogate în vitamina C) are acţiune antioxidantă şi de scădere a riscului de apariţie a infecţiilor gripale. Zincul, mineralul imunităţii, este răspunzător de stimularea proliferării majorităţii celulelor responsabile de activitatea de apărare a organismului.
Modul de administrare este: pentru adulţi şi copii peste 14 ani - o capsulă de 3 ori pe zi, înainte de mese, cu im pahar cu apă; copii 10 - 14 ani: o capsulă de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de mese, administrate cu un pahar cu apă.; copii 7-9 ani: o capsulă pe zi, dimineaţa, înainte de masă, administrată cu im pahar cu apă. Pentru copiii sub 7 ani se recomanda produsul Imunogrip Junior (sirop).

Imunogrip Junior
Este un sirop cu acţiune imunostimulatoare, antialer-gică, osteoblastică şi vitaminizantă, care conţine suc de Echinacea purpurea (herba înflorită) standardizat (min. 0,25 % polifenoli exprimaţi în acid cafeic), macerat glicerinic din mlădiţe de Roşa canina - măceş (MG=D1), extracte vegetale obţinute prin presare la rece din fructe bogate în vitamine şi minerale: Vaccinium myrtillus - afin, Ribes nigrum - coacăz negru, Roşa canina - măceş, Hippophae rhamnoides - cătină .
Alături de extractul de Echinacea, extractul gemo-terapic din mlădiţe de măceş - Roşa canina MG=D1 completează acţiunea produsului prin efectul vitaminizant (măceşul este foarte bogat în vitamina C), antiinflamator şi antialergic (prin stimularea cortico-suprarenalei: este remediul gemoterapic pentru inflamaţiile recidivante localizate - otite, amigdalite, rinite, traheobronşite) şi osteo-blastic (asigură creşterea osoasă armonioasă a copilului). Mecanismele de acţiune ale acestui gemoterapic sunt: asupra metabolismului proteic: creşte albuminele şi scade alfa-1 şi alfa-2 globulinele, reduce alfa-2 euglobulinele şi reechilibrează gama-globulinele; asupra metabolismului lipidic şi lipoproteic: posedă o uşoară activitate ambivalenţă asupra beta-lipoproteinelor.

Imunogrip Junior creşte rezistenţa organismului în perioade cu risc crescut de îmbolnăvire, în stări de convalescenţă după boală, în afecţiuni respiratorii,
Se recomanda cure de întreţinere pentru creşterea armonioasă a copilului (indicat în special în perioada de trecere de la iarnă la primăvară când organismul este slăbit).
Modul de administrare recomandat: 1-2 ani: 3 ml de 2 ori pe zi; 2-4 ani: 3 ml de 3 ori pe zi; 5-7 ani: 5 ml de 3 ori pe zi; peste 7 ani: 5 ml de 5 ori pe zi.
Produsul se administrează cu ajutorul capacului dozator, diluat în puţină apă.
Administrarea se face într-un ciclu de 4 zile urmate de 3 sau 4 zile pauză, pentru o perioadă de 4 - 6 săptămâni.
Nu se administrează concomitent cu vaccinările.
Nu se recomandă administrarea la copii sub 1 an datorită programului de vaccinări.
Pentru copiii peste 7 ani se poate administra Imunogrip Junior sau Imunogrip (câte 60 de picături sau 2 ml cu ajutorul capacului dozator de 3 ori până la 5 ori pe zi, în puţină apă, 4 zile cu 4 zile pauză, timp de 4 - 6 săptămâni).

Imunorezistan şi imunorezistan junior

sus sus
Imunorezistan şi Imunorezistan Junior sunt preparate naturale recomandate la debutul infecţiilor aparatului respirator. Se administrează de la primele semne de gripă (curbatură musculară însoţită de dureri osoase şi cefalee asociată cu globi oculari dureroşi). Reduc ciclul evolutiv al bolii, revigorează organismul slăbit şi grăbesc recuperarea.
Imunorezistan conţine suc din herba Echinacea purpurea recens, stabilizat şi standardizat, extract din rădăcină de ginseng siberian (Eleutherococcus senticosus) şi extract din herba Eupatorium perfoliatum .
Despre Ginsengul siberian s-a discutat în capitolul anterior, referitor la acţiunea sa adaptogenă, antistres. Eupatorium perfoliatum este un antiinflamator cu acţiune asupra căilor respiratorii superioare, mult recomandat în homeopatic Reduce curbatură musculară însoţită de dureri osoase din stările gripale şi cefaleea asociată cu globi oculari dureroşi.
Imunorezistan se administrează la adulţi şi copii peste 7 ani cate 2 ml cu ajutorul capacului dozator de 3-5 ori pe zi, în puţină apă, cu o jumătate de oră înaintea meselor.

Imunorezistan Junior
Se prezintă ca sirop si conţine: Echinacea purpurea suc standardizat, macerat glicerinic din muguri de coacăz negru - Ribes nigrum MG=D1, extract de Eupatorium perfoliatum, extract de Pelargonium sidoides, extract din fructe de măceş - Roşa canina.
Maceratul glicerinic din muguri de coacăz negru -Ribes nigrum MG=D1 este un drenor general, antiinfla-mator şi antialergic foarte util în inflamaţiile mucoasei
respiratorii.
Pe langa Echinacea şi Eupatorium perfoliatum, Pelargonium sidoides - Umckaloabo (denumire care îşi are originea în limba Zulu însemnând tuse puternică) îmbunătăţeşte rapid simptomatologia tipică asociată cu infecţii cum ar fi tuse, febră, gât iritat, oboseală şi stări de slăbiciune. Testele clinice arată că Pelargonium sidoides scrutează durata şi reduce severitatea iritaţiilor căilor respiratorii superioare.
Extractul alcoolic din rădăcină de Umckaloabo s-a demonstrat a avea un efect manifestat pe trei direcţii de acţiune: antibacteriană, antivirală şi expectorantă - permiţând organismului să expectoreze mucusul contaminat, creând astfel condiţii mai puţin favorabile pentru multiplicarea bacteriilor şi viruşilor.

Imunorezistan Junior se administrează la copii de 1 - 2 ani: 3 ml de 2 ori pe zi; la 2 - 4 ani: 3 ml de 3 ori pe zi; la 5 - 7 ani: 5 ml de 3 ori pe zi; peste 7 ani: 5 -6 ml de 4-5 ori pe zi. Se continuă administrarea şi după îmbunătăţirea stării generale, timp de 3-4 zile.
Preparatele cu Echinaceea se pot administra atât profilactic, pentru prevenţia apariţiei episoadelor de infecţii respiratorii sau urinare, precum şi curativ, în cursul acestor episoade, pentru ameliorarea gravităţii evoluţiei. Ele pot fi combinate cu oricare dintre schemele de produse gemoterapice sau cu remedii homeopatice ori cu suplimente minerale sau alte tratamente. De cele mai multe ori
sprijină favorabil organismul în cursul luptei sale naturale cu agresiunile virale sau microbiene.
Din aceeaşi familie a plantelor Compositae, din care face parte Echinaceea, mai există în fitoterapie şi homeo-patie plante utilizate în mod larg precum Amica sau Chamomilla (muşeţelul). Multe dintre aceste plante frumoase, cu petale simetric dispuse în jurul unui centru sunt remedii puternice, de ajutor omului, pentru întărirea organismului şi rezolvarea episoadelor de boală.
Echinaceea, deşi este o plantă exotică, de curând naturalizată în ţara noastră, s-a dovedit prin acţiunea sa clinic verificată şi testată, una dintre cele mai importante resurse în efortul de întărire a imunităţii organismelor.


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2023 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai