mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sanatatea emotionala
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Sanatatea emotionala
» Depresia - nu va descurajati: si deznadejdea se trateaza

Depresia - nu va descurajati: si deznadejdea se trateaza







Boala depresi tinde sa devina pandemica. Expertii sunt de parere ca pana la 30% din populatia tarilor dezvoltate sufera de o forma a acestei afectiuni suficient de serioase pentru a avea nevoie de ajutor. In fiecare an se folosesc miliarde de tranchilizante si antidepresive intr-un efort disperat de a face fata. Insa situatia se inrautateste mereu.
Bine, dar nu sunt simtamintele de depresie o parte normala a vietii?
Depresia constituie unui din simtamintele sau emotiile cele mai comune, mai obisnuite, pe care noi, oamenii, le traim. Este o emotie normala, insa la fel de bine poate constitui un simptom al unei mari rietati de tulburari organice si psihologice.



De unde poti sa stii daca ai depasit granita dintre depresia comuna si cea patologica?
Starile de depresie se caracterizeaza prin simtaminte de tristete si deznadejde, insotite adesea de reducerea activitatii fizice. Iata, pe scurt, cate dintre cele mai frecvente tipuri:
» Tristetea comuna urmeaza deseori dupa perioade de trairi emotionale intense, oboseala sau alte asemenea stresuri. Aceasta forma de depresie este de scurta durata si are tendinta la autolimitare, rareori necesitand tratament.
» Depresiile reactive sunt consecinta crizelor majore ale vietii -cum ar fi pierderea cui drag sau a serviciului, divortul, mutarea sau imbolnavirea de o boala gra. Efectul acestui tip de depresie este adesea protector, permitand vindecarii sa se produca. Tratamentul consta din masuri terapeutice mai agresive.
» Depresiile biologice, pe de alta parte, sunt deseori mostenite. Ele vin si pleaca, fara sa aiba, de obicei, o cauza aparenta. Aceste depresii raspund de cele mai multe ori la tratament, desi uneori pot persista timp de cate luni, in ciuda tratamentului.
» Depresiile psihotice sunt acele forme de depresie in care persoana suferinda pierde contactul cu realitatea; ele necesita ingrijiri profesionale.


Cum poate fi ajutata o persoana depresi?

Dieta ~ Adoptarea unei diete simple, formate din alimente naturale, consumate la interle regulate de timp, reduce mult stresul fizic. Limitarea aportului alimentar timp de una sau doua zile numai la fructe proaspete poate face minuni in materie de limpezire a mintii si de inlaturare a oboselii.
Odihna - In timpurile noastre, in care viata se desfasoara intr-un ritm trepidant, in care presiuni de tot felul ne apasa, este foarte important sa ne luam timp, din cand in cand, pentru a ne relaxa intr-un mediu linistit si calm. Cat priveste somnul, majoritatea oamenilor se simt cel mai bine dupa sapte-opt ore de somn pe noapte.
Exercitiu fizic - Una dintre cele mai incitante descoperiri ale ultimilor ani a fost beneficiul enorm pe care exercitiul fizic il aduce sanatatii celui ce-l practica. Exercitiul fizic regulat, activ, creste buna-dispozitie, ridica moralul, afecteaza in mod favorabil somnul, desporeaza pe cei apasati de stres, promoveaza sanatatea si ajuta la prevenirea imbolnavirii. Pentru multi depresivi, o plimbare zilnica, in pas vioi, de o ora, ar face mult mai mult decat orice tratament medicamentos.



Ce altce se mai poate face?


Factorii psihologici sunt la fel de importanti.

Organizare - Toti oamenii, fie ca sufera de depresie sau nu, au nevoie de ordine in viata lor. Ordinea si programarea cresc eficienta si silitatea.
Productivitate - Orice fiinta omeneasca are o nevoie fundamentala de a face ce util, fie ca este vorba de conducerea unei firme, de spalarea unei masini sau de pregatirea unei mese. Lucrul de care duc iipsa in mod deosebit persoanele deprimate este simtamantul implinirii, al realizarii si satisfactiei, obtinut in urma realizarii a ce folositor in fiecare zi.
Tinte - incurajati persoana deprimata sa faca o lista cu activitati pozitive si interesante si apoi sa-si concentreze eforturile asupra uneia singure pana ce o realizeaza, dupa care sa o taie de pe lista si sa inceapa alta.
Decizii - Chiar si persoanele cu forme severe de depresie sunt capabile sa ia decizii simple, cotidiene, cum ar fi, de pilda, daca sa se scoale din pat dimineata sau nu; daca sa priveasca toata ziua la TV sau sa caute activitati mai constructive; daca sa se imbrace si sa se dichiseasca sau sa ramana in pijama. Alegeri ca acestea, facute zi de zi, conteaza foarte mult, pentru ca ele modeleaza viitorul. Pana si cei cu probleme mintale deosebite pot face ce pentru a-si imbunatati capacitatea de a face fata cu bine situatiilor vietii.
Ancore spirituale - Pentru a merita sa fie traita, viata trebuie sa aiba sens si loare. Altminteri, se poate instala o goliciune\" cronica, un simtamant de disperare. Prin urmare, trebuie sa cautam si sa gasim ratiuni pentru a trai si norme dupa care sa ne ghidam viata. Aceasta cautare este de natura sa ne conduca spre o constienta, spre o perceptie crescanda a realitatii lui Dumnezeu, a grijii si interesului Sau pentru noi. Cresterea spirituala ce rezulta de aici poate oferi raspunsuri anxietatii, temerilor, resentimentelor si vinotiei noastre. Ne poate reda energia si pofta de a trai.

Ce loc au medicamentele antidepresive?
Atunci cand se recurge la aceste medicamente, folosirea lor trebuie sa fie justificata prin motive specifice si limitata pentru anumite interle de timp. Folosirea cronica a acestor medicamente poate crea dependenta si/sau poate accentua depresia.
Depresia a incetat sa mai fie suferinta fara solutie, descurajanta, cum era considerata pana nu demult. Prin imbunatatirea sanatatii fizice, cultirea unor atitudini mentale pozitive, deprinderea de a lua decizii bune, perseverarea in activitati cu aderat loroase si prin fixarea de tinte si lori spirituale, cei mai multi dintre noi ne vom putea rezol simtamintele de depresie si vom putea reveni la o viata producti si plina de sens.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024