mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Plante medicinale
Index » Plante medicinale
» Spirulina - algele vietii

Spirulina - algele vietii




Este o micro-alga, adica o ta acvatica de nici un milimetru lungime, încadrata de cercetatori undeva la granita dintre bacterii si regnul vegetal. Creste spontan de milioane de ani în lacurile calde din zonele tropicale ale Americii si ale Africii. Sub numele de spirulina sunt cunoscute, de fapt, doua specii de micro-alge: Arthrospira platensis si Arthrospira maxima, ambele având compozitie chimica si proprietati medicinale foarte asemanatoare. Pentru prima oara, spirulina a fost folosita în terapie în secolul al 8-lea de catre o straveche cilizatie africana, care a trait pe actualul teritoriu al Ciadului. Câteva secole mai târziu, ea fost descoperita si folosita la mii de kilometri distanta, în America Centrala, de catre azteci. Ei numeau spirulina "tecuitlatl", o recoltau prin mijloace destul de sofisticate de pe suprafata lacurilor si preparau din ea medicamente pentru tratarea disfunctiilor hormonale, pentru refacerea convalescentilor si a celor care sufereau de malnutritie. Redescoperirea spirulinei ca remediu de catre europeni s-a facut abia în anul 1962 si este meritul unor biochimisti francezi care au ramas uluiti de complexitatea actiunii farmacologice a acestei alge, considerata unul din cele mai vechi organisme de pe et noastra. Interesant este ca spirulina e aproape în întregime alcatuita din principii active, adica din aminoacizi, polizaharide, minerale, tamine, clorofila, enzime. Daca o ta medicinala obisnuita contine pâna la 10% principii active, spirulina are o concentratie de substante ndecatoare de peste 70%, fiind o campioana absoluta în acest domeniu.

Cuprins:

sageata Boli prevenite cu ajutorul spirulinei

sageata Tratamente interne


Boli prevenite cu ajutorul spirulinei

sus sus
● Îmbătrânire prematură - spirulina administrată constant protejează organismul de efectele radicalilor liberi, stimulează procesele de regenerare şi ajută la relansarea hormonală. În prezent este folosită cu un extraordinar succes în foarte multe institute de geriatrie din Europa şi din Statele Unite, atât intern, cât şi extern.

● Tulburări de creştere la copii - mai multe studii făcute în ţări unde, din cauza nutriţiei insuficiente cantitativ sau necorespunzătoare calitativ, copiii înregistrează frecvent întârzieri sau tulburări de creştere, arată că administrarea de spirulină aduce după sine o îmbunătăţire a dezvoltării micilor pacienţi. Spirulina se recomandă doar copiilor peste 3 ani şi ajută la dezvoltarea sistemului nervos şi a funcţiilor cognitive, ajută la dezvoltarea normală a scheletului, împiedică apariţia tulburărilor endocrine care duc la maturizarea prematură sau întârziată.

● Epuizare - mai ales în timpul eforturilor de mare intensitate sau de lungă durată, administrarea spirulinei are efecte mai mult decât salutare. Spirulina ajută la oxigenarea corespunzătoare cu sânge a celulelor, îmbunătăţeşte coordonarea motorie, împiedică apariţia leziunilor musculare.

● Poliartrită reumatoida - un studiu de medicină experimentală făcut în Mexic, în anul 2002, a arătat că administrarea de spirulină împiedică inflamarea şi degenerarea ţesuturilor cartilaginoase de la nivelul articulaţiilor, chiar şi în condiţiile în care apariţia artritei reumatoide este indusă cu ajutorul substanţelor chimice. Administrarea spirulinei este foarte importantă, mai ales la începutul sezonului rece, atunci când suntem mult mai predispuşi la apariţia puseelor reumatice.

● Cancer şi leucemie - studiile făcute pe animalele de experienţă au arătat că administrarea constanţa a acestei micro-alge previne apariţia leucemiei şi a bolii canceroase, în general. Spirulina protejează măduva de efectele iradierii, ajută la eliminarea pe cale naturală a celulelor maligne din organism. De asemenea, această algă administrată intern protejează organismul de acţiunea unor cancerigeni chimici cum ar fi fumul de ţigară sau multe dintre E-urile din alimentaţie.

● Cancer de colon - un pigment albastru conţinut de către spirulină împiedică apariţia cancerului de colon, protejând mucoasa intestinală de acţiunea factorilor cancerigeni şi inhibând creşterea tumorilor. Persoanele care au risc crescut de cancer de colon, datorită tranzitului intestinal lent, al consumului frecvent de carne, al consumului de hrană cu aditivi alimentari sintetici.

● Cancer buco-faringian - două studii, unul făcut în Germania, în 1998, şi al doilea în India, în 1995, au arătat că spirulină este un excelent mijloc de prevenire şi de tratament al bolii canceroase cu această localizare.

● Mutaţii celulare produse de iradiere - o echipă de cercetători de la Universitatea din Ulm, Germania, condusă de dr. W. Klinger, a pus în evidenţa excepţională acţiune a principiilor active din spirulină, de combatere a efectelor devastatoare ale iradierii asupra organismului uman. Studiile au arătat că efectele nocive ale radiaţiilor gama asupra măduvei spinării şi asupra sângelui sunt mult mai reduse atunci când se administrează spirulină.

Tratamente interne

sus sus
● Gastrită - la schimbarea de sezon, adică primăvară şi toamnă, Acest remediu protejează mucoasă gastrică, reduce uşor secreţia acidă de la nivelul stomacului şi scade reactivitatea organismului la stresul psihic.

● Viroză gripală - mai multe studii făcute în Japonia au arătat că spirulina combate eficient virozele respiratorii, mai ales cele produse de viruşii gripali de tip A, categorie din care face parte şi virusul ce produce faimoasa "gripă porcină". Principiile active din această algă împiedică replicarea viruşilor şi stimulează sistemul imunitar să lupte cu infecţia, având în plus darul de a împiedica apariţia unor complicaţii bacteriene ale gripei, datorită calităţilor antibiotice.

● Adjuvant în herpesul genital - studii făcute în 2002, sub conducerea dr. Hernndez-Corona Armida, în Mexic, au pus în evidenţă faptul că spirulina inhibă dezvoltarea virusului Herpes simplex tip 2.

● Adjuvant în infecţia cu HIV - un studiu tulburător a fost făcut în anul 2004, de către o echipă de medici condusă de dr. J. Simpore, în Africa, statul Burkina Faso. Echipa de cercetători a tratat cu spirulină un grup de 84 de copii infectaţi cu HIV, vreme de două luni, supraveghindu-i ca stare generală şi făcându-le totodată analizele de sânge periodic. La cei 63,6% dintre bolnavii de HIV care au răspuns favorabil la tratamentul cu această micro-algă, infecţia nu a fost oprită, în schimb au fost înregistrate îmbunătăţiri considerabile ale stării lor de sănătate, îmbunătăţiri care s-au menţinut pe o perioadă destul de lungă de timp. Ca atare, spirulina este recomandata atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, pentru a reduce suferinţa şi pentru a ajuta corpul ca, împreună cu medicaţia specifică, să lupte cu infecţia.

● Infecţii virale în general - indiferent de tipul de infecţie virală de care suferiţi, administrarea de spirulină va poate ajută nebănuit de mult. Această este concluzia unui studiu japonez condus de dr. T. Hayashi, din 1996. Studii ulterioare făcute în China şi în India au confirmat concluzia cercetătorilor niponi. "De vină" pentru efectul antiviral cu spectru atât de larg al spirulinei este o substanţă cu nume complicat, aloficocianina, care inhiba replicarea unui număr impresionant de viruşi, de la cei care produc gripă, până la enterovirusi.

● Astm - un studiu făcut în India în anul 2001 a arătat că administrarea de spirulină bolnavilor cu bronşită astmatiformă şi astm bronşic îmbunătăţeşte sensibil starea generală a acestora. La aproximativ 45% dintre pacienţii care au luat spirulină, frecvenţa şi intensitatea crizelor de astm s-a redus, iar funcţionarea plămânilor s-a îmbunătăţit.

● Rinită alergica - un studiu clinic făcut în Statele Unite, sub conducerea dr. T. K. Mao, de la Departamentul de Imunologie al unei universităţi din California, a arătat că spirulina are o eficientă reală în tratamentul rinitei alergice. Mai bine de 30% dintre pacienţii alergici trataţi cu spirulină au răspuns pozitiv, faţă de doar 5% dintre pacienţii din lotul martor, care au luat un remediu placebo. Pacienţii care au răspuns la tratamentul cu spirulină au avut o intensitate mai mică a reacţiei alergice, iar probele de sânge au arătat o reactivitate mult mai mică a organismului la alergeni.

● Adjuvant în leucemie - ţeste făcute în laboratoarele unei universităţi indiene, în cadrul unui studiu din 2004, condus de J. Subhashini, arată că un principiu activ din această algă, C-ficocianină, inhibă dezvoltarea celulelor maligne şi induce apoptoza (moartea programată a celulelor) acestora. În prezent, spirulina este considerată un adjuvant preţios în leucemia cronică, ajutând organismul pacienţilor să lupte cu boala şi imbunatatindu-le calitatea vieţii.

● Anemie - spre deosebire de multe alte plante, fierul conţinut de către spirulină este foarte uşor de absorbit de către organism. Înainte de a apela, aşadar, la sursele sintetice de fier (foarte dăunătoare pentru sănătatea tubului digestiv) ar fi bine să încercaţi o cură cu spirulină.

● Obezitate - Acest tratament nu ne face să slăbim oricât am mânca, ci ne ajută să ne controlăm senzaţia de foame şi poftă de mâncare. Această, pentru că spirulina ajută la secreţia de către scoarţa cerebrală a acelor neurotransmiţători care ne dau senzaţia de calm şi de mulţumire, necesare pentru cei care vor să îşi controleze impulsul de a se supraalimenta.

● Dislipidemii - trei studii diferite, făcute în Japonia, în China şi în India, arată că C-ficocianină, substanţă considerată în prezent cel mai important principiu activ din spirulină, ajută la reglarea nivelului colesterolului şi al trigliceridelor din sânge. Acest tratament, asociat cu o dietă săracă în grăsimi animale, hidrogenate şi din prăjeli, ajută la scăderea colesterolului pe perioade considerabile de timp, scade riscul de ateroscleroză şi de ischemie cardiacă.

● Diabet zaharat tip II - un studiu pe pacienţi umani a arătat că 3 g de spirulină consumate zilnic scad cu până la 15% nivelul glicemiei şi ajută, de asemenea, la reducerea riscului de afecţiuni cardiovasculare (principalul risc al bolnavului diabetic).

● Adjuvant în alcoolism, în dependenţa de droguri - în timpul curelor de dezintoxicare se iau câte 8 g de spirulină într-o cură unică, cu o durată de 28 de zile. Spirulina ajută la secreţia normală de neurotransmiţători, reduce intensitatea şi frecvenţă fenomenelor de sevraj, ajută la o recuperare mai rapidă, psihică şi fizică, a pacientului.

● Operaţii chirurgicale, răni, arsuri - o cură de trei săptămâni, stimulează creşterea şi refacerea ţesuturilor afectate local: tăieturi, răni post-operatorii, arsuri, ţesuturi inflamate etc.

● Imunitate scăzută - un număr impresionant de studii, făcute mai ales în Japonia, au arătat că o cură de 3 luni cu spirulină, duce la o îmbunătăţire semnificativă a imunităţii. Sub acţiunea acestui remediu celulele sistemului imunitar (macrofagele şi monocitele mai ales) sunt activate, creşte producţia de interferon şi de anticorpi, anticorpi care sunt adevărate arme letale în luptă cu microbii şi cu celulele maligne. Pacienţii care sunt sensibili la infecţii, care suferă de afecţiuni microbiene cronicizate ar trebui să încerce măcar o data cură cu spirulină.

● Adjuvant în tromboze - Această algă împiedică formarea de cheaguri de sânge în organism, fără a afecta major capacitatea de cicatrizare a rănilor şi, important, fără a interfera cu medicaţia anticoagulanta clasică.

● Adjuvant în intoxicaţia cu arsenic - un studiu dublu-orb randomizat făcut în Iran în anul 2005 arată că administrarea de spirulină şi de zinc în formă asimilabila ajută la eliminarea mai rapidă a arsenicului din organism.

O parte din "terenul pierdut" de catre spirulină, cotată până nu demult ca remediu-forte în Romania, se datorează calitătii slabe a produselor care se găsesc în unele dintre magazinele noastre. Am identificat trei probleme legate de calitatea comprimatelor cu spirulina:
1. Faptul că se foloseste la producerea lor o spirulină veche, oxidată, element tradat de faptul că pastilele cu spirulină nu au culoarea verde normală, ci nuante de brun sau chiar de cenusiu. Aceasta "spirulină" nu doar că nu ajută, ci chiar poate dăuna sănătăţii. Evitaţi, asadar, comprimatele cu spirulină care nu au o culoare verde, normală la această algă, care este cea mai bogată în clorofilă din întregul regn vegetal.
2. Faptul că se pun cantităţi prea mici de spirulină în comprimate. Citiţi specificaţiile tehnice obligatorii de pe flaconul de comprimate. Cantitatea normală de principiu activ, adică de spirulină, trebuie sa fie în mod normal de 500 mg (jumatate de gram) per comprimat.
3. Faptul ca unele comprimate cu spirulină pur şi simplu nu se dizolvă în stomac şi se elimină de către organism fără a fi digerate şi asimilate. Este o problemă pe care am remarcat-o la unele produse din import, motiv pentru care eu, personal, prefer spirulina produsa de firme de la noi din tară, chiar daca spirulina pe care acestea o folosesc, fiind specifică unui climat tropical, este din import.














Spirulina este una dintre cele mai vechi plante de pe pământ, ajungând astăzi la frumoasă vârstă de 3,5 miliarde de ani. O plantă excepţională, cu proprietăţi formidabile, care nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră zilnică.

Spirulina este o algă microscopica de culoare verde conţinând o puternică combinaţie de substanţe esenţiale pentru organismul uman şi fiind una dintre cele mai rare şi neîntalnite plante în hrana vegetală. Microalgele se află undeva la hotarul dintre regnul vegetal şi cel animal, oferind avantaje nutritive unicce. În stare deshidratată, pe lângă clorofilă, mai găsimi şi o bogată sursă de proteine, beta-caroten şi acizi nucleici pe care le conţin orice alte alimente din carne sau vegetale. Cantitatea foarte mare de ARN şi ADN justifică încrederea specialiştilor în calităţile de regenerare celulară şi încetinire a proceselor de îmbătrânire.

Spirulina este extrem de bogată în proteine: 100 g de spirulina contin 60-70 g de proteine (de 3 ori mai mult decât carnea de porc, de 2 ori mai mult decât carnea de vită şi peşte, şi de 1,5 ori mai mult decât boabele de soia). In plus, toate proteinele din spirulină sunt asimilate foarte usor de organismul uman (până la 80%) deoarece conţin 18 aminoacizi necesari omului din care 8 esentiali. Spirulina mai conţine o multitudine de micro şi macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul, acizii nucleici (ADN si ARN).

Spirulina mai are şi urmatoarele proprietaţi: mireasma usor sarata, energie racoroasa, foarte nutritivă, detoxifică ficatul şi rinichii, îmbunătăţeşte calitatea sângelui, regenerează sistemul celular, inhibă dezvoltarea bacteriilor şi a fermenţilor, normalizează microflora intestinului, curaţă intens organismul, muşchii, limfa şi în general toate toxinele tuturor organelor, inclusiv creierul. Acţiunea benefică a spirulinei se manifestă sub forma de întărire a muşchilor, îmbunătăţirea vederii, elasticitatea pielii, normalizarea nivelului de colesterol în sânge, îmbunătăţirea funcţiei ficatului şi intărirea sistemului nervos.

Spirulina este o algă cu efecte cu adevarat miraculoase, ce nu poate fi comparată cu nimic altceva, motiv pentru care cercetatorii depun eforturi pentru a identifica o altă plantă cu compuşi similari. Unicitatea spirulinei se datorează caracterului amfoter, ceea ce înseamnă că această algă, după cum spuneam, conţine elemente specifice regnului animal dar şi elemente ale regnului animal. În compoziţia spirulinei, doar la nivel celular au fost descoperite peste 280 de substanţe cu activitate biologică, din care aminoacizi esentiali, acizi grasi nesaturaţi de tip Omega 3, Omega 6 şi glicoli.

O singură pastilă de Spirulină mai contine, carotenoizi, vitaminele complexului B (B1, B2, B6, B12), vitamina E, acidul folic, pentotenat de calciu, acid nicotinic, vitamina H, oligoelementele (Fe, Mg, Mn, Zn, K, Na unde predomina potasiul si magneziul), precum si ficocianina.



Imaginaţi-vă ce complexă poate fi această algă, planta ce combina elementele vegetale dar şi animale, una din cele mai vechi forme de viata de pe Terra. In Spirulina dscoperim peste 3, 5 miliarde de ani din existenţa plantei nostre codifcaţi în acizii săi nucleici – ADN si ARN. În acelaşi timp, toate microalgele furnizează respiraţia proaspat originara, care a condus la dezvoltarea vietii pe pământ. Spirulina este folosită în foarte multe tări ale lumii. Organizaţia Mondiala a Sănătăţii prognozează folosirea pe scară largă a spirulinei în calitate de tratament profilactic, drept componenta în hrana secolului XXI.




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
neuroleptice
Miercuri
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024