mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Endoscopia cailor biliare sl pancreatice
Index » Notiuni de endoscopie digestiva diagnostica » Endoscopia cailor biliare sl pancreatice
» Instrumentar

Instrumentar







Duodenoscopul este un endoscop cu dere laterala, conceput special pentru a putea aborda papila Vater. Transmisia imaginii se face ca si la celelalte tipuri de endoscoape flexibile, fie prin manunchiuri de fibre optice, fie printr-o camera video plasata in varful aparatului. Imaginea astfel preluata se poate vizualiza pe un monitor TV. Duodenoscoapele au canale de lucru cu diametru de pana la 4,2 mm.
Pentru CPRE diagnostica instrumentul de baza este sonda de canulatie, un tub de plastic de 200 cm lungime, 1,6 mm grosime, cu o deschidere terminala efilata, cu varful radioopac.
Pentru CPRE terapeutica cel mai important instrument este papilotomul reprezentat de o sonda de plastic care are la capatul distal un fir metalic prin care trece curent electric. Alte instrumente utilizate in dirsele manevre terapeutice sunt: sonda baschet, sonda cu balonas, litotritorul mecanic, electro-hidraulic sau LASER, proteze biliare si pancreatice.



Indicatii
Cele mai comune indicatii pentru CPRE sunt icterul obstructiv posthepatic si colangita. {n cele mai dese situatii etapa diagnostica de silire a cauzei icterului este urmata in mod firesc de o procedura terapeutica de dezobstructie sau de extragere a calculilor. Pancreatita acuta si leziunile iatrogene de cai biliare sunt alte grupe de afectiuni in care CPRE este indicata atat ca manevra diagnostica cat si ca solutie terapeutica.
CPRE in scop diagnostic este indicata la toti pacientii la care este suspectata o afectiune de cai biliare sau pancreatice si la care instigatii mai simple si mai putin invazi nu au adus informatii suficiente. inaintea oricarui abord retrograd este obligatorie efectuarea unei ecografii care, in maini experimentate, poate oferi un diagnostic corect. Chiar si in conditiile in care ecografia nu a adus date suficiente pentru silirea unui diagnostic, concluziile desprinse in urma acesteia pot influenta tactica adoptata in timpul CPRE.


Nu exista contraindicatii absolute ale abordului endoscopic retrograd al cailor biliare sau pancreatice.
Procedura nu se poate efectua in conditiile unei obstructii a esofagului, stomacului sau duodenului in portiunea sa suprapapilara.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Notiuni de endoscopie digestiva diagnostica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai