mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Chirurgia estetica
Index » Dieta nutritie » Cosmetica » Chirurgia estetica
» Chirurgia buzelor

Chirurgia buzelor





Se refera la marirea de buze (cel mai frecvent), la micsorarea lor (cand sunt neobisnuit de mari) sau la corectia buzelor in urma unor defecte congenitale sau accidente.
Buzele carnoase, luptuoase fac parte din portretul ideal al frumusetii de azi. Prin urmare, tratamentele de marire de buze sunt din ce in ce mai solicitate in cabinetele de chirurgie estetica.
Din ce sunt formate buzele noastre? Din piele in exterior, glande labiale si tesut muscular la mijloc si mucoasa in interior.
Marimea si forma buzelor depind, in primul rand, de factori ereditari. Fetele au mai multe sanse sa mosteneasca buzele tatalui decat ale mamei - si invers. Din cauza atrofierii glandelor labiale, buzele tind sa se subtieze pe masura ce imbatranim.
Exista mai multe metode de marire a buzelor:
1. Injectii cu precursori de colagen (acid hialuronic). Produsi in industria farmaceutica, nonalergici, nonanimali. Inconvenientul consta in faptul ca aceste substante sunt resorbabile, iar rapiditatea cu care organismul le resoarbe este individuala
(1-6 luni). Daca tratamentul se repeta, efectul poate fi aditiv (de fiecare data ramane\" un mic lum si, in cele din urma, buzele ajung la marimea dorita).
2. Injectii cu grasime autologa (lipocolagen). Materialul adipos cu fibre proprii de colagen este recoltat, cu ajutorul unui ac, din tesutul adipos de la nivelul soldurilor si injectat in buze. Efectul dureaza 3-l2 luni. 30% dintre rezultatele acestor operatii dureaza mai mult - cativa ani sau sunt ireversibile. Repetarea injectiilor duce, de obicei, la retinerea materialului adipos.
3. Marirea chirurgicala a buzelor. Implica efectuarea de numeroase incizii in partea interioara a buzei si rearanjarea tesutului. Consider ca aceasta procedura nu da rezultate remarcabile (marire de 1-l,5 mm central sau lateral), iar perioada de convalescenta este lunga (10-20 zile). Se pot face si excizii in partea exterioara a buzei sau nasului, dar pot ramane cicatrice inestetice.
Interventiile efectuate pe buze necesita o perioada de recuperare, timp in care pacientul nu se poate prezenta in societate. in cazul tehnicilor simple, cu injectare de acid hialuronic, trebuie sa asteptati aprox. 24-48 de ore pentru ca inflamarea initiala si vanataile sa se retraga. Este foarte important sa evitati aspirina, produsele ce contin aspirina si mobilitatea excesiva a buzelor, deoarece acestea pot produce vanatai care persista 5-7 zile.
Marirea buzelor cu tesut adipos propriu poate duce la aparitia de vanatai si inflamatii; sunt necesare aprox. 7-l0 zile de recuperare inainte de a va simti conforil. Aceste proceduri se efectueaza sub anestezie locala.
Dupa interventie se va mentine o igiena bucala riguroasa: spalaturi cu apa de gura dupa fiecare masa (nu cu periute de dinti in primele zile), se r evita alimentele dure, prea fierbinti, guma de mestecat, precum si eforturile de mimica (ras etc).
Riscurile interventiilor pe buze presupun, pe langa cele de ordin general ( mai sus, cap. 10.4.):
1. Asimetrii. Exista zone mai mari sau mai mici de o parte sau de alta a buzelor, care necesita o perioada de timp pentru a deveni simetrice ori impun retusuri.
2. Cicatrice pe linia inciziilor. in cazuri rare, incizia se poate ingrosa. Se rezolva fie prin anestezierea zonei si tratarea cu cortizon diluat, fie, rar, prin operarea cicatricelor.
Fara a fi considerata o complicatie, resorbtia materialelor injectate (acidul hialuronic sau lipocolagenul) este o directie de elutie mai putin dorita. Din pacate, in stadiul actual al medicinei, nu s-a inventat inca materialul sau tehnica chirurgicala care sa produca o marire de buze definitiva, controlabila si fara efecte adverse (aspect artificial, reactii de respingere, senzatie de buze de lemn\"). Materialele de injectare sunt scumpe pentru ca biocompatibilitatea necesita tehnologii de varf foarte costisitoare.
Interventia de micsorare este solicitata de pacientii deranjati de faptul ca au buze prea luminoase, disproportionate cu fata. Consta in excizia (in 1-2 sedinte) a unui fragment de mucoasa (in interior), sub anestezie locala sau generala. Edemul poate dura 7-l0 zile postoperator, necesitand repaus la domiciliu.
Una dintre cele mai frecvente interventii de corectie de defect congenital este plastia buzei de iepure. Nici acesta interventie nu necesita internare. Elutia si ingrijirile postoperatorii sunt similare cu cele de la marirea chirurgicala de buze.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor