mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Aditivi alimentari
Index » Dieta Nutritie » Aditivi alimentari
» E 951 Aspartam

E 951 Aspartam




Edulcorant intens si potentiator de aroma, artificial. Descoperit din intamplare de Schlatter in 1965. Chimic este un: ester N-metilic de N-L-OC -aspartil-L-fenilalanina, dipeptidic obtinut fie prin purificare prin eliminarea izomerilor inactivi (AjinomotO) sau prin sinteza catalizata enzimatic {Holland Sweetener Comp./TosoH). Sinteza porneste de la doi aminoa-cizi: acid aspartic si fenilalanina. Putere de indulcire 150 - 200 de ori mai mare decat a zaharozei. Putin solubil in apa 10 g/l la 20°C. Se degradeaza daca este expus timp indelungat la temperatura, manifestand maximum de stabilitate la pH = 4,2. Gustul si aroma de dulce sunt foarte apropiate de cele ale zaharului. Aspartamul manifesta o putere de indulcire si mai mare in combinatie cu alti doi edulcoranti intensi de sinteza, acesulfamul K si zaharina, permitand totodata mascarea gustului metalic, chimic remanent al acestora. Aspartamul este metabolizat in organism dupa modul dipeptidelor, fiind descompus in componentii metanolului. Suferinzii de fenilcetonurie, maladie genetica, cu o incidenta de 1:20000 copii nu au voie sa consume fenilalanina, aspartamul fiind interzis acestora. Compusii avansati de descompunere ai aspartamului sunt dicetopiperazinele. Doza zilnica admisa pentru aspartam este de 40 mg/kg corp, iar pentru compusii sai de degradare, dicetopiperazinele (DKP) de 7,5 mg/kg corp (DZA). Este unul dintre cei mai contestati aditivi alimentari, raportandu-se de-a lungul timpului efecte adverse ca: oboseala, ameteli, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, palpitatii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei si cancere de creier. Vezi si E 950. NU SE RECOMANDA CONSUMUL FRECVENT si depasirea dozei zilnice admise.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor