mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Hormonii tiroidieni

Hormonii tiroidieni






Triiodotironina (T3) si tetraiodotironina (T4) sunt aminoacizi iodati si se formeaza in celulele foliculare ale glandei pornind de Ia tirozina. Iodul ionic necesar este captat prin interventia unui mecanism transportor, apoi oxidat prin intermediul unor radicali liberi.
T4 si T3 sunt metabolizate - predominant - in ficat, suferind procese de deiodare, dezaminare oxidativa si conjugare. Se elimina prin bila iar o parte din metaboliti sunt reabsorbiti in circulatia enterohepatica. Timpul de injumatatire al T4 la normotiroidieni este de 7 zile, 3 zile la hipertiroidieni si 14 zile la hipotiroidieni. Timpul de injumatatire al T3 este 1-2 zile. Iodocaptarea, sinteza si eliberarea hormonilor sunt stimulate de tirotrofina hipofizara (TSH), iar secretia de tirotrofina este controlata de hormonid de eliberare a tirotrofinei (TRH), produs de hipotalamus. Nivelul sanguin al hormonilor tiroidieni, influenteaza secretia de tirotrofina printr-un mecanism feed-back negativ.
Hormonii tiroidieni stimuleaza cresterea si dezvoltarea, intervin in maturarea sistemului nervos. Cresterea oaselor, ca si procesul de osteoliza sunt stimulate, iar raspunsul la hormonul paratiroidian si la calcitonina este favorizat. Hormonii tiroidieni cresc metabolismul bazai - efect calorigen - si maresc consumul de O2 al unor tesuturi (miocard, parenchim hepatic si renal, mucoasa gastricA). Favorizarea sintezei proteice este un alt aspect al actiunii hormonilor tiroidieni ca si cresterea absorbtiei intestinale a glucozei si utilizarea sa tisulara, accelararea glucogenogenezei si metabolismului lipidic cu scaderea colesterolemiei si micsorarea rezervelor de lipide.
La nivelul cordului provoaca tahicardie, cu marirea debitului sistolic si a debitului pe minut, ca urmare a cresterii cerintelor metabolice. SNC este stimulat, dozele mari provocand iritabilitate, anxietate, hiperfunctie simpatica.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor