mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Glucocorticoizii

Glucocorticoizii






Glucocorticoizii in astmul bronsic. Sunt un grup demedicamente foarte eficace in astmul bronsic, fiind indicate la ceicare nu raspund la bronhodilatatoare si in cazurile severe de astma.
Au un efect antiinflamator marcat la nivelul cailor respiratorii cudiminuarea edemului si a secretiei de mucus. Actioneaza prinstimularea sintezei de lipocortine care, la randul lor, inhiba fosfolipaza A2 responsabila de transformarea fosfatidelor membranare in eicosanoide (leucotriene, prostaglandinE) si PAF, acestea avand un rol pfoinflamator intens. Sunt inhibate celulele participante in procesul inflamator cum ar fi: macrofagele, mastocitele, limfocitele T si eozinofilele. Glucocorticoizi favorizeaza bronhodilatatia beta 2-adrenergica, prin favorizarea sistemului receptor beta 2-adrenergic / adenilatciclaza-AMPc.


Glucocorticoizi folositi pe cale inhalatorie. Au un efect predominant local, la nivelul cailor respiratorii. Sunt indicati pentru profilaxia crizelor de astm si pentru evitarea exacerbarilor in astmul cronic. Prezinta avantajul ca atunci cand sunt folositi in doze mai mari, reduc necesarul de glucocorticoizi administrati pe cale sistemica si, implicit, frecventa reactiilor adverse este mai redusa. Efectele adverse constau in disfonie-frecventa, la cea. 30% din pacienti, candidoza oro-faringiana, rareori bronhospasm. Efectele adverse sistemice sunt minore si se datoreaza cantitatilor de medicament care sunt inghitite in timpul administrarii sub forma de aerosoli.
Principalele medicamente inhalatorii sunt: Beclometazona dipropionat (BecotidE), Budesonida (PulmicorT),
Dexametazona izonicotinat, Fluticasona si Triamcinolon acetonid. Toate aceste medicamente se administreaza sub forma deaerosoli.


Glucocorticoizi administrati injectabil. Au o eficacitate mare, dar riscul reactiilor adverse si a coticodependentei este mare. Sunt rezervati pentru tratamentul crizelor severe si a starii de rau astmatic. Se pot administra pe cale intravenoasa sau intramusculara. Preparatele administrate iv sunt: Hidrocortizon sodiu succinat (Hidrocortizon hemisuccinat+), Prednisolon sodiu succinat si Metilprednisolon sodiu succinat Hemisuccinatul de hidrocortizon se administreaza iv lent in doze de 100-500 mg, in 10-20 minute, in cazurile severe de astm bronsic si in starea de rau astmatic. Pe cale im se pot administra preparate cu actiune lenta si prelungita cum ar fi: metilprednisolonul acetat, in doze de 40-80 mg la 1-4 saptamani interval si triamcinolonul acetonid, in doze de 40-80 mg la 3-4 saptamani interval.
Glucocorticoizi folositi pe cale orala. Sunt indicati in formele de astm cronic, refractare la bronhodilatatoare, glucocorticoizi inhalatori si inhibitori ai degranularii mastocitelor.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai