mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Halotanul (Fluothane )

Halotanul (Fluothane )






Este o hidrocarbura puternic halogenata, a fost introdus in practica clinica in 1956, se prezinta ca un lichid incolor care nu este inflamabil si nici explozibil si care se conserva in sticle inchise si colorate. Efectul halotanului se instaleaza rapid, de la faza de inductie pana la faza chirurgicala trec doar 10 minute. Analgezia este slaba fiind necesare analgezice suplimentar, relaxarea musculara este incompleta, rezulta ca este necesar sa asociem curarizante; produce un somn suficient pentru interventii chirurgicale, reflexele viscerale sunt pastrate in majoritate. Halotanul prezinta cateva avantaje: nu este iritant pentru caile resopiratorii si nu produce spasm laringian, hipersecretie traheo-bronsica, hipersecretie salivara; reflexele faringiene si laringiene dispar precoce, voma este rara, trezirea placuta. Are si un efect bronhodilatator marcat, foarte util la pacientii chirurgicali care au si astm bronsic. Dezavantaje: produce relaxarea musculaturii uterine (la peste 0,5% din cazuri, relaxarea uterina conduce la hemoragii pospartuM), deprima contractilitatea miocardului, determina hipotensiune arteriala, relativ frecvent produce aritmii cardiace-legate mai ales de hipoxia si hipercapnia care rezulta prin deprimarea respiratorie; rareori produce o hepatita si foarte rar un sindrom de hipertermie maligna cu frisoane si hiperpirexie (se combate prin administrare de DantroleN). Halotanul se administreaza in combinatie g cu oxigen 20%; concentratia halotanului pentru inductie este 2-4%, iar pentru faza chirurgicala, de 1-2%; daca se asociaza alte anestezice atunci este suficient 0,5-1%. Se asociaza frecvent cu protoxidul de azot (pentru analgezie foarte bunA) si cu eterul dietilic (pentru o relaxare musculara foarte bunA). Pana de curand halotanul a reprezentat standardul sau etalonul cu care se comparau celelalte anestezice generale inhalatorii; astazi, etalonul este izofluranul.





Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai