mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Fluorul

Fluorul






Fluorul este un element care se afla in cantitati reduse in organism, intrand in compozitia oaselor si a dintilor.
Sursa principala de fluor este apa potabila si alimentele vegetale. Din tubul digestiv se absorb cu usurinta sarurile solubile ca: fluorura de sodiu (Na F), Tir timp ce MgF2 sau CaF2, saruri insolubile nu se absorb. Ca si clorul, este un halogen monovalent, avand o reactivitate chimica ridicata. in organism, fluorul are rol important in metabolismul oaselor si al dintilor. intre anionul hidroxil al hidroxiapatitei si F are loc un schimb cu formare de fluoroapatita. in oase, acest schimb este posibil datorita fluorului din sange. in dinti, acest proces are loc in cursul mineralizarii, dupa care inceteaza. in stadiul posteruptiv, in dintii formati incorporarea fluorului se face in mod diferit. In cimentul dentar se face, in linii mari, ca in oase; in dentina incorporarea fluorului se face dinspre cavitatea pulpara in lichidul interstitial.intrucat smaltul nu este imbibat de lichidul interstitial, incorporarea fluorului se face numai dinspre suprafata externa a smaltului din saliva si apa de baut.
Sub influenta fluorului creste duritatea smaltului, acesta devenind rezistent la actiunea unor factori cariogeni. S-a constatat ca frecventa cariei dentare este invers proportionala cu continutul fluorului din apa de baut.
Actiunea anticariogena a fluorului este atribuita unor factori ca:
- cresterea rezistentei dintelui, prin reducerea solubilitatii smaltului in mediu acid. Aceasta se datoreste fluoroapatitei si precipitarii Ia suprafata smaltului a fluorurii de calciu, care este insolubila.
- reducerea absorbtiei proteinelor pe suprafata smaltului diminuand posibilitatea producerii placii dentare. La aceasta contribuie, de asemenea, si scaderea vascozitatii salivei.
- fluorul inhiba flora acidofila (Lactobacillus acidophiluS) si enzimele acidogene din saliva, care descompun glucidele in acizi organici cariogeni.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor