Este un derivat de tiocolina si datorita analogiei structurale cu substratul (AchE) are un efect puternic inhibitor. Este o substanta foarte toxica. Enzima este inhibata pentru mult timp iar activitatea acesteia nu poate fi restabilita nici de administrarea oximelor (reactivastori de colinesterazA). Este indicat in aplicatii locale, in glaucomul necongestiv - are un efect de cea. 100 ore. Se administreaza o picatura la 1-2 zile din colirul 0,03 si 0,06 sau 0,125 si 0,25%. Produce
tulburari de vedere din cauza miozei prelungite si a spasmului de acomodare.
Utilizarea cea mai frecventa a compusilor organo-fosforici este cea de insecticide in spatii deschise (vii, livezI). Unele substante din aceasta grupa sunt utilizate ca gaze toxice de lupta (sarinul, somanuL). Datorita utilizarii frecvente ca insecticide, aceste substante (malationul, parationul, tetraetilpirofosfatuL) pot produce destul de des intoxicatii accidentale care pot fi foarte grave si uneori chiar letale.
Tratamentul intoxicatiei cu organofosforice se face prin administrarea de reactivatori de colinesteraza (compusi cu structura oximicA) si a atropinei, 2-4 mg iv, repetat la 3-10 minute. Dozele de atropina pot ajunge pana la 200-300 mg/24 de ore. Dintre reactivatorii de colinesteraza cei mai activi s-au dovedit asa-numitele aldoxime: 1. Pralidoxima (ProtopaN) -piridin-aldoxim -metiodura si 2. Obidoxima (ToxogoniN) -derivat biscuaternar. Toxogoninul se administreaza in doza de 250 mg iv; se poate repeta dupa 1-2 ore. La copii dozele sunt de 4-8 mg/kg/doza.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor