Este o catecolamma naturala, precursoare a NA. Se gaseste in cantitati importante in plamani, ficat, rinichi si mai ales, in unele regiuni dm SNC cum ar fi: substanta neagra, nucleul caudat-putamen, globus pallidus, mezencefal si formatiunea reticulata. Dopamina actioneaza pe receptori alfa-1 si beta-1 si beta-2, dar actioneaza si pe niste receptori specifici (dopaminergicI).
Efectele nervos-centrale ale dopaminei vor fi expuse in sectiunea de farmacologie a SNC. Efectele periferice ale dopaminei: in doze mici produce vasodilatatie mezenterica si renala cu cresterea filtrarii glomerulare si a diurezei, in doze mai mari produce stimularea inimii cu tahicardie, creste forta de contractie a inimii, vasodilatatie periferica (TA nu se modificA); in doze si mai mari predomina efectele alfa-1 cu vasoconstrictie si cresterea TA.
Indicatii terapeutice: este medicamentul de electie folosit in toate tipurile de soc (cu exceptia celui anafilactiC) si mai ales in socul cardiogen.
Efectele adverse: greturi, varsaturi, tahicardie,
aritmii cardiace, HTA - apar la viteze mari ale perfuziei. Dopamina se gaseste conditionata in fiole de 50 mg si 200 mg pentru administrarea in perfuzie iv. In functie de efectele pe care dorim sa le obtinem exista 3 tipuri de doze: 1 .dopaminergice (2-5 mcg/kg/min.); 2.beta-l-adrenergice (5-10-15 mcg/kg/miN) si 3.alfa-1-adrenergice (15-20 mcg/kg/min.).
Medicamentele care actioneaza in domeniul adrenergic se impart in trei mari clase: .Adrenomimetice, AdrenoIitice si Neurosimpaticolitice.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor