mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Calcitonina

Calcitonina






Este un hormon peptidic secretat de catre celulele C parafoliculare din tiroida. In cantitati mici este secretat si de catre paratiroide si timus. Este un hormon hipocalcemiant - efect antagonist parathormonului. Principalele efecte sunt inhibarea osteolizei si a eliberarii calciului din oase (prin diminuarea activitatii osteoclasteloR), creste absortia intestinala a calciului, mareste fosfaturia. Interventia calcitoninei in homeostazia calciului este foarte importanta la copiii in crestere, in timpul sarcinii si alaptarii. Este indicata in tratamentul bolii Paget (caracterizata printr-un proces de remaniere osoasa excesivA), in osteoporoza postmenopauza si in unele stari de hipercalcemie (osteoliza tumorala, hiperparatiroidisM). Pentru efectul de inhibitie a secretiilor gastrice si pancreatice mai poate fi indicata, ca adjuvant, in tratamentul medical al pancreatitei acute. Efectele adverse constau in congestie si greata (dupa injectarea iV), mai rar voma, eruptii cutanate. In cazul preparatelor de origine animala sunt posibile reactii alergice de tipul socului anafilactic. Caicitonina se prezinta sub forma de fiole de 50 Ul/ml si spray nazal 100 Ui/doza (caicitonina de somoN), in preparatul comercial Miacalcic. In functie de situatia clinica se poate administra in injectii se, im sau iv.





Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor