Propranololul (Inderal, PropranoloL). Este cel mai studiat beta-adrenolitic si are o foarte larga utilizare clinica. Se absoarbe bine dupa administrarea orala, se metabolizeaza in ficat si se elimina pe cale renala sub forma de metaboliti (17 metabolitI). Asupra inimii are efect cronotrop negativ, reduce debitul cardiac si forta de contractie, prelungeste durata sistolei mecanice. Efectele benefice asupra inimii se observa mai ales in situatiile in care exista un tonus simpatic crescut, de exemplu, scade tahicardia provocata de emotii, efort fizic, scaderea TA si implicit nevoile de oxigen ale inimii. Are si efect tranchilizant, scade secretia de insulina, poate precipita criza de
astm bronsic Ia astmatici. Are si un efect de tip chinidinic (la doze mai mari decat cele pentru beta-blocarE). Acest fapt are o deosebita importanta in caz de intoxicatii, cand poate produce decesul, prin deprimarea puternica a inimii. Propranololul nu are activitate simpatica intrinseca.
Indicatii terapeutice: tratamentul anginei pectorale de efort (in angina de repaus este contraindicat pentru ca produce coronaroconstrictiE), a HTA, a tahiaritmiilor. Mai este indicat in: sindromul cardiac hioperkinetic, hipertiroidism, anxietate, migrene.
Efecte adverse: poate precipita o
insuficienta cardiaca latenta, bradicardie accentuata care poate merge pana Ia bloc atrioventricular. Oprirea brusca a tratamentului poate determina aparitia unor crize anginoase,
aritmii cardiace, infarct miocardic acut si chiar moartea, la unii dintre pacienti. Accentueaza efectele hipoglicemiante ale insuiinei, mai poate produce ca efecte adverse manifetari nervos-centrale si care constau in insomnii, halucinatii, depresie, cosmaruri. Este contraindicat in caz de astm bronsic, bradicardii, insuficienta cardiaca, bloc atrioventricular.
Preparate. Posologie. Propranololul se prezinta sub forma de comprimate de 10 mg si de 40 mg si fiole care contin 1 mg pe 1 ml. Dozele sunt de 20-40 mg de 3-4 ori pe zi, pe cale orala, tratamentul se incepe cu doze mai mici care se cresc progresiv. In cazuri de urgenta, in tratamentul unor tahiaritmii, se poate administra iv 1-2 mg odata.
Alte beta-adrenolitice neselective sunt: Oxprenololul (TrasycoR), Alprenololul (AptiN) si Pindololul (ViskeN). Acestea au si activitate simpatica intrinseca, sunt indicate in afectiuni cardiace asociate cu bradicardie usoara. Se prezinta sub forma de tablete de 5 mg si 10 mg pentru administrare orala.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor