Anticoagulantele sunt medicamente care actioneaza in sensul impiedicarii procesului coagularii prin formarea trombusului si, implicit, duc la profilaxia accidentelor embolice. Sunt folosite, indeosebi, pentru prevenirea trombozei venoase fiind deosebit de utile purtatorilor de valve cardiace protetice si, in general, Ia toti cei care, datorita unor afectiuni asociate, sunt supusi riscului embolie.
Sistemul plasmatic al coagularii este format din 13 proteine si glicoproteine activate secvential in cadrul unor reactii in cascada. Aceste reactii pot fi realizate prin factori cuprinsi exclusiv in plasma -calea intrinseca - sau; cu participarea unor factori tisulari - calea extrinseca.
Tratamentul cu anticoagulante trebuie monitorizat clinic si biologic, atat pentru beneficiul terapeutic, cat si pentru a preveni accidentele hemoragice.
Complicatia majora este reprezentata de hemoragii, care survin, in principal, la supradozare, dar si la doze obisnuite, in cazul bolnavilor cu insuficienta hepatica si/sau renala. Riscul este considerabil crescut in prezenta unor deficiente ale hemostazei, care constituie contraindicatii absolute. Varsta inaintata, preexistenta unor leziuni care sangereaza sau preteaza la sangerare (ulcer gastro-duodenal in evolutie, accidente cerebrovascularE), interventiile chirurgicale etc, sunt alti factori de risc care contraindica medicatia anticoagulanta sau impun prudenta.
Alte informatii despre anticoagulante
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor