mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Bolile sistemului respirator
Index » Bolile sistemului respirator
» Stop cardio-respirator

Stop cardio-respirator




Stopul respirator – reprezinta oprirea miscarilor respiratorii. Stopul cardiac - reprezinta oprirea brusca a actitatii inimii. Semne de recunoastere:



- pierderea cunostintei;



- oprirea respiratiei;



- încetarea batailor inimii;



- absenta pulsului la artera carotida;



- paloare extrema (cianoza) a tegumentelor;



- midriaza.



sRESUSCITAREA CARDIO-RESPIRATORIE



Actiunea prompta in managementul unui pacient inconstient poate salva ata acestuia.Pt. ca interventia sa fie eficienta este important sa se sileasca cauza starii de inconstienta.In majoritatea cazurilor cauza va fi cunoscuta. Masuri-Se masoara: -pulsul,frecventa si ritmul; -se testeaza, daca pupilele sunt micsorate sau dilatate.

-mirosul respiratiei,cautati dole unei supradoze de drog. Miscati usor persoana sa o treziti.Daca nu,interne nici un rasp.se incepe procedura de resuscitare.



MANEVRE-Pacientul inconstient :- pozitie culcat pe lateral,sau in semipronatie.Aceasta permite pozitia in fata a limbii si faciliteaza eliminarea orala a secetiilor. -Protezele sau voma tb eliminate din catatea bucala-etarea aspirarii. –cianoza.



Echipamentul, trebuie sa includa:



-oxigen si echipamentul necesar pt adm O2

-ap.de aspiratie-pt a indeparta secretiile excesive

-departatorul pt gura

-spatula linguala

-pensa pt limba

-comprese de tifon

In plus echipamentul neceasar pt intubatie si cardioconversie tb sa fie usor accesibil.

Pacientul inconstient tb sa fie supravegheat continuu si daca intern schimbari in resp,tb intervenit.

Intreruperea resp. sau apneea reprezinta o criza medicala care necesita o actiune riguroasa si imediata.Daca creierul ramane fara oxigen mai mult de 2-3 min vor apare leziuni ale creierului care sunt irecuperabile.



Sunt descrise 3 metode pt respiratia artificiala:

1)RESPIRATIA GURA-NAS

-dezobstruarea cailor respiratorii

-apucati capul pacientului cu o mana si flectati gatul ,impingand capul catre spate si,in acelasi timp,cu cealalta mana ridicati si impingeti catre fata maxilarul.Inchideti-i gura cu degetul mare.

-inhalati adanc,aplicati gura pe nasul pacientului si suflati pana ce toracele acestuia se ridica.Deschideti-i gura pt expiratie ,deoarece pac. poate sa aiba o obstructie nasofaringiana expiratorie.

-retrageti-va si inhalati profund,in timp ce pacientul exhala(eliminarea vaporilor;actul de eliminare a aeruluidin plamani).Repetati ciclul de 12 ori pe minut.Primele 6 respiratii tb facute cat mai rapid posibile.

-la un copil atat gura cat si nasul pot fi acoperite de buze si respiratiile tb sa fie usoare;la cei f mici tb suflat f.incet pt a preveni ruperea plamanilor



2)RESPIRATIA GURA LA GURA:



-acesta metoda poate fi preferata celei respiratie gura la nas,caz in care narile pacientul tb inchise prin pensare intre degetul mare si aratator si respiratia tb exhalata in gura pacientului.

-in afara de acesta, procedura este aceeasi ca resp gura-nas

O piesa speciala pt gura tb folosita in cazul leziunii catatii orale ,determinand hemoragie excesiva.



MANEVRA-Trageti,maxilarul pacientului in fata ,deschideti gura si introduceti sonda directionand-o la inceput, catre seulgurii (pt a se curba catre palat)si apoi rotiti in jos ,plasand-o in spatele limbii.

Stomacul se poate umple cu aer ,in special daca gatul nu e corect flectat.In acest caz ,aplicati partii superioare a abdomenului o presiune pt scurt timp(epigastru –intre stern si ombilic)

3)METODA HOLGER-NIELSEN-pentru respiratie artificiala

-acesta metoda tb folosita numai in cazul in care este imposibila folosirea metodei aerului expirat din resp.artificiala datorita pericolului lezarii capului si a regiunii gatului ,sau a pericolului existent in cazul traumei faciale severe.



Alte metode de respiratie:



-respiratia gura la masca

-respiratia gura la sonda

-respiratia cu aparate simple porile: -balonul Ruben



-trusa Ambu



-trusa Ranima



MASAJUL CARDIAC EXTERN



Se aplica transversal podul palmei uneia din maini(de obicei st.)pe 1/3 inferioara a sternului ,iar cealalta palma (dr a caruia forta este mai mare)se suprapune perpendicular pe prima. Cu cele doua maini suprapuse si cu bratele intinse ,ajutandu-se de greutatea corpului salvatorul exercita presiuni ritmice asupra sternului . .

Fiecare compresiune va fi brusca si scurta si va exercita o presiune a sternului spre coloana vertebrala ,in asa fel incat sternul sa fie infundat aproximativ 5-6cm.



Se apasa numai cu podul palmei,degetele fiind ridicate pt a se eta compresiunea coastelor.Dupa fiecare compresiune sternul este lasat sa rena in pozitia initiala,fara sa se ridice mainile de pe sternul ctimei.



Resuscitarea cardiopulmonara precoce si eficienta poate salva eti prin mentinerea respiratiei si batailor inimii pana la aplicare de metode tehnice.










Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor