mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Educatia terapeutica in sindromul metabolic
Index » Boli si tratamente » Educatia terapeutica » Educatia terapeutica in sindromul metabolic
» Motivarea persoanelor

Motivarea persoanelor





In conceptul actual, motitia este rezultatul perceptiei si asteptarilor pe care le are o persoana cu privire la ce i se intampla sau ce i se poate intampla. Determinanti ai acesteia sunt conceptul de sanatate, cunostintele referitoare la patologie si consecintele ei, factori psiho-emotionali. Privita in acest mod, motitia devine o caracteristica intrinseca a persoanei. Si desigur este asa! Dar o serie de factori din exterior o pot influenta si acesta este de fapt unul din obiectivele educatiei terapeutice, acela de a induce si mentine motitia care sa declanseze cascada de modificari comportamentale necesare si care sa le sustina pe termen lung. Din acest punct de vedere, in contextul educational, putem vorbi si de o motitie extrinseca. Factori ce tin de familie, ambiei.t, societate, pot de asemenea influenta motitia unei persoane de a adera la managementul clinic.In procesul eductional trebuie gasite acele elemente si modalitati care sa corespunda perceptiei si expectantelor pe care le are persoana, pentru ca numai astfel, motitia fi suficient de puternica si persistenta pentru a sustine managementul clinic. in dorinta fireasca a medicilor de a aplica tratamentul conform evidentelor medicale, tendinta este de a incerca sa adapteze persoana la boala. In contrast, persoana are dorinta de a adapta boala si mai ales tratamentul acesteia la stilul sau de viata. Din acest motiv, exista posibilitatea ca motitia persoanei, pentru un anumit comportament, sa fie diferita de cea pe care o consideram noi logica. Cel mai clasic exemplu este cel al controlului ponderal, unde, motitia pe care noi o consideram ca fiind logica, este cea de reducere a riscului de dezvoltare a sindromului- meolic, a diabetului zaharat si a riscului cardioscular, pe cand motitia persoanelor poate fi si cea de ordin estetic. O analiza a activitatii Cabinetului de Obezitate din cadrul centrului nostru rele faptul ca cea mai frecventa motitie invocata de persoanele cu obezitate care ni s-au adresat, a fost preventia si tratamentul complicatiilor, in conditiile in care doua treimi se incadrau in clasa de risc moderat si crescut, determinat de prezenta asocierilor morbide. De semnalat in acest sens, ar fi constientizarea riscului determinat de obezitate, posibil si prin exemplul din familie, unde s-a evidentiat o prelenta crescuta a obezitatii, diabetului zaharat si a patologiei cardiosculare. Un alt motiv invocat frecvent, de 43 % din cei analizati, este cel legat de aspectul fizic, de dorinta imbunatatirii imaginii proprii.131 Nu intotdeauna este usor sa gasim numitorul comun intre reprezentarile si asteptarile persoanei si necesitatile impuse de tratamentul medical al acesteia.
O posibila metoda de inducere si sustinere a unei motitii realiste este cea realizata in cadrul grupurilor de suport. Binecunoscute sunt acele grupuri AA\" (alcoolicii anonimi) care functioneaza eficient in tarile vestice. Grupuri similare sunt cele organizate pe teme de control ponderal.
Din punctul nostru de vedere, mentinerea motitiei depinde de o serie de factori:
» Contacte periodice cu echipa medicala, in cadrul programului de monitorizare;
» Sesiuni de discutii in grup;


» Managementul corect al esecurilor;

» Calitatea relatiei cu echipa medicala, atitudinea empatica a acesteia.
Managementul corect al esecurilor comporta din partea noastra intelegerea problemelor cu care se confrunta persoana si presupune abilitati din domeniul psihoterapiei sau chiar interventii specializate de psihoterapie. Esecurile pe care le pot resimti persoanele in eforturile lor de auto-control pot avea drept consecinta pierderea increderii in propria lor eficienta si consecutiv, pierderea motitiei. Relatiile doctor-pacient\", bazate pe respect, intelegere, empatie si incurajare sunt cele optime pentru inducerea si mentinerea motitiei. Se pot descrie cate atitudini, care, apartinand echipei medicale, se constituie in bariere pentru inducerea si mentinerea motitiei: obligarea persoanei de a adopta un anumit comportament, moralizarea, sfatuirea, argumentarea conform logicii noastre, criticarea, lauda eluati, etichetarea, linistirea, evitarea, amenintarea.

In momentul in care o persoana percepe unele probleme si le exprima medicului, adoptarea atitudinilor mai sus mentionate tinde sa interfereze cu capacitatea persoanei de a se concentra pe analizarea si rezolrea problemei. Solutia ar fi ca, impreuna cu persoana, sa se incerce explorarea diverselor aspecte ale problemei, din punct de vedere a sentimentelor, perceptiei si gandurilor acesteia, rezolrea problemei rezultand din aceste confruntari si pornind de la persoana.\'4\' in acest mod, motitia si in acelasi timp solutia, sunt rezultatul factorilor intrinseci ai persoanei, mobilizand-o sa continue.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor